Obavijesti

Promo sadržaj

Uskoro posjetiteljski centar u Baraćevim špiljama

Uskoro posjetiteljski centar u Baraćevim špiljama
10

Iza nas su mjeseci i mjeseci planiranja i projektiranja. Predstavljamo vam projekt Posjetiteljski centar Kuća špilje kojega smo prijavili na europski fond Konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine

Javna ustanova Baraćeve špilje nositelj je projektnog prijedloga "Posjetiteljski centra KUĆA ŠPILJE" kao glavne sastavnice primarnih projekata za razvoj destinacije Plitvičke doline. Na konkretnom projektu radi se već nekoliko godina, projekt je predstavljen još 2014. godine u JU NP Plitvička jezera i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode čiju potporu i praćenje pripreme projekta uživamo već nekoliko godina. Predmetni javni poziv je velika prilika da ostvarimo bespovratna sredstva iz kohezijskoga fonda koji financira projekt do 85% ukupnih troškova. S druge strane, NP Plitvička jezera također projektira Posjetiteljski centar Medveđak koji će biti  tematski i programski uvezan s ponudom Baraćevih špilja. Zajednički cilj jest pridonijeti razvoju čitave regije a kroz održivo upravljanje zaštićenim područjima. Nakon brojnih sastanaka i pomnog planiranja s JU NP Plitvička jezera na temu suradnje dviju ustanova u smislu održivog upravljanja posjetitelja u NP Plitvička jezera i usmjeravanju posjetitelja iz NP Plitvička jezera u ZK Baraćeve špilje,  prošli tjedan ravnateljica JU Baraćeve špilja Tihana Oštrina  i ravnatelj JU NP Plitvička jezera Anđelko Novosel potpisali su sporazum o partnerstvu na projektu te sufinanciranju projekta od strane JU NP Plitvička jezera.

Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta je centar za posjetitelje (procijenjene vrijednosti 20.000.000,00 kn + PDV) koji sadrži: prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 m2.

Postavljeni ciljevi prilikom razvoja postava posjetiteljskog centra su:

  • Unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje;
  • Ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta
  • Baraćeve špilje za sve posjetitelje, uključujući i one s posebnim potrebama;
  • Stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti te
  • srodnih dodanih vrijednosti;
  • Upotreba suvremene tehnologije za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine;
  • Poticati kod lokalnog stanovništva i posjetitelja interes na kulturu i prirodu,
  • Razviti svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode

Autorski tim imao je jedinstvenu priliku da objekt osmisli prema postavu, umjesto da se postav projektira u već zadane gabarite što je omogućilo iznimno maštovit i kreativan pristup!

Objekt je projektiran na način da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja, te je iz tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu tematski i interpretacijski razlikujemo dvije veće cjeline – opće biološko - geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni showroom. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

"S nestrpljenjem očekujemo rezultate koji će biti do kraja godine i naravno, nadamo se kako će projekt biti odobren!" - komentirala je za kraj ravnateljica JU Baraćeve špilja Tihana Oštrina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Geotermalna energija može postati hrvatska dobitna karta
PROMO

Geotermalna energija može postati hrvatska dobitna karta

Stižu pohvale iz Europske unije: Kada je u pitanju geotermalna energija, Hrvatska je primjer dobre prakse.
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince