Obavijesti

News

Komentari 365

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok je predsjednik, krši Ustav tri dana!

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok je predsjednik, krši Ustav tri dana!

Ustavni sud održao je sjednicu na kojoj su donijeli odluku o tome može li predsjednik Zoran Milanović izaći na izbore kao premijerski kandidat

VIDEO

Predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon nakon stručnog sastanka i sjednice ustavnih sudaca na kojoj su donijeli odluku. Milanović je iznenadio sve svojom odlukom, a nakon čega je nastala pravna zamrzlama. Ustavni sud očitovao se o njegovoj odluci, a utvrdili su da krši Ustav!

POGLEDAJTE VIDEO:

Na temelju članka 125, u postupku nadzora, objavljujemo upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu Milanovića da će se kandidirati kao neovisni i nestranački kandidat SDP-a. Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke trebaju biti usklađene s temeljnim vrednotama Hrvatske. Članak 96. propisuje da ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ne smije biti na listi niti kandidat, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Ovo je dokument kojim je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića oko kandidature
Ovo je dokument kojim je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića oko kandidature

'Ako ne budu poštovali upozorenje, Ustavni sud može poništiti izbore'

Ne budu li SDP i Milanović poštivali upozorenje Ustavnog suda, Ustavni sud može poništiti izbore, kazao je Šeparović. Ustavni sud utvrdio je da je Milanović kršio Ustav, međutim, nisu proveli postupak utvrđivanja kršenja Ustava. Ovo je upozorenje, a ne odluka, potvrdio je Šeparović.

- Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidaciju. Ustavni sud poziva Milanovića i SDP da odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a DIP da osigura održavanje izbornog procesa u skladu s pravilima - rekao je Šeparović.

Ustavni sud odlučio: Milanović mora podnijeti ostavku ako želi biti na izbornoj listi

Šeparović je podsjetio na sve obaveze koje predsjednik Republike Hrvatske (PRH) ima prema Ustavu.

- Ustavni sud upozorava sva tijela u procesu. Članak 96. propisuje da PRH ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ne smije biti na listi niti kandidat. Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandidira, odmah mora podnijeti ostavku - rekao je Šeparović.

Komentar: Zoran Milanović štetno ljulja ionako narušeno povjerenje u Ustavni sud
Komentar: Zoran Milanović štetno ljulja ionako narušeno povjerenje u Ustavni sud

- Ako se, polazeći od njegovih izjava, PRH za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda. Tada dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Sabora - objasnio je Šeparović.

Devet sudaca za, dvoje protiv, dvoje napustilo sjednicu: 'Zbog tehničkih razloga'

Ustavni sud će se koristiti svojim ovlastima od obavještavanja javnosti do poništavanja izbornog procesa ako ne bude poštivana njegova odluka, kazao je šef Ustavnog suda.

Devet sudaca glasalo je za odluku, Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović glasali su protiv odluke Ustavnog suda.Dvoje sudaca, Goran Selanec i Lovorka Kušan, napustilo je sjednicu zbog tehničkih razloga, istaknuo je Šeparović.

- Tako su rekli - da nema uvjeta za glasovanje - kazao je, bez detaljnog pojašnjenja.

Ustavni sud odlučio: Milanović mora podnijeti ostavku ako želi biti na izbornoj listi

- Mislim da je upozorenje Ustavnog suda više nego jasno. Nadam se da nećemo doći u situaciju da bi se trebali poništavati izbori i da bi se morale poništavati kandidacijske liste kao i rezultati parlamentarnih izbora. Ono što Milanović ne smije raditi je ono što je radio od petka do sinoć. Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanij, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera kao ni sudjelovati na ijedan način u političkoj utakmici.

'Odmah prestanite s aktivnostima koje su suprotne Ustavu!'

Ustavni sud pozvao je Milanovića i SDP da odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a DIP da osigura održavanje izbornog procesa u skladu s pravilima. Istaknuo je da odgovornost snose donositelji ovih odluka, a svako takvo djelovanje suprotno je Ustavu, dodao je.

'Turudić je mala maca naspram ovog što je Milanović napravio. On je mizogina ikona, kukavica'
'Turudić je mala maca naspram ovog što je Milanović napravio. On je mizogina ikona, kukavica'

- Svako djelovanje odnosno ponašanje PRH-a protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu. Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako Ustavni sud utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje - rekao je.

Očekujemo ozbiljnost i odgovornost od svih aktera u ovom procesu i očekujemo da se postupi prema upozorenju Ustavnog suda, naglasio je pa dodao da se ne nalazimo u ustavnoj krizi. Šeparović je potvrdio da je Milanović kršio Ustav od petka do nedjelje, te da se nada kako neće doći u situaciju da ponište odluku o raspisivanju izbora. 

- Ova odluka ne sprječava predsjednika Republike da nastupa kao predsjednik RH, ali ne smije raditi ono što je radio od petka pa do sinoć - rekao je, pa ponovio da nije odluka, već upozorenje.

Novinare je zanimalo i može li biti mandatar nakon izbora, a Šeparović je rekao kako za to nema prepreke "ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu". Nadam se da će se SDP i predsjednik pridržavati Ustava, ponovio je predsjednik Ustavnog suda. Istaknuo je kako neće davati preporuke Milanoviću i SDP-u.

- Mislim da je upozorenje više nego jasno, da će ga proučiti i da će onda sukladno tome postupiti. Ova odluka ne sprječava predsjednika da izvršava svoje ustavom utvrđene ovlasti, ali ne može raditi ono što je radio od petka do nedjelje, tj. sinoć - kazao je Šeparović.

Nije htio komentirati Milanovićeve prozivke na račun ustavnih sudaca. "Moramo štititi dignitet institucije", istaknuo je. Kazao je i da su na izborima od 1990. do 2000. na snazi bile druge ustavne odredbe, polupredsjednički sustav, predsjednik Republike Hrvatske (PRH) bio je ujedno i član/predsjednik političke stranke jer je tako Ustav omogućavao.

Neusporedive su, kaže Šeparović, i usporedbne izbora za Europski parlament i izbora za Hrvatski sabor.

- Hrvatska je nacionalna tvorevina, a EU je nadnacionalna tvorevina i u europskim izborima PRH nema nikakvu ulogu - objasnio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 365
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.