Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uskoro zabrana pušenja: Pušačima kazna 1000 kn?

None Foto: P.Glebov 3

Prijedlog zakona o zabrani pušenja naći će se na Vladi već idući tjedan ili najkasnije za desetak dana, potvrdio nam je ministar Darko Milinović

Hrvatska je sve bliže zabrani pušenja na javnim mjestima.
- Ne znamo još hoće li zabrana pušenja na javnim mjestima poput restorana stupiti na snagu odmah ili ćemo s primjenom pričekati. Vidjet ćemo što će to značiti za turističku sezonu. No potrebno je ostaviti i vremena za prilagodbu malim kafićima na nove uvjete pa je vjerojatnije da će zakon za njih vrijediti od siječnja 2009. godine - rekao je ministar zdravstva Darko Milinović. Kad god da zakon stupi na snagu, pušenje na javnim mjestima poput restorana postat će prošlost, kao što je to slučaj i u mnogim europskim zemljama. No vlasnici lokala moći će osigurati poseban prostor za pušenje, ali on će morati biti potpuno izoliran od ostatka prostora. Milinović kaže da će zakon po tom pitanju biti puno stroži od sadašnjeg, ali provediv. Visine kazni za prekršitelje, kaže, još nisu utvrđene, ali i demantira nagađanja da će se one kretati od 1000 kuna za fizičke, te od 200.000 do 250.000 kuna za pravne osobe. HSS-ov Josip Friščić  smatra da bi primjerena kazna za fizičke osobe trebala biti između 1000 i 1500 kuna, a za pravne od 10.000 do 15.000 kuna.
Najavom zabrane pušenja na javnim mjestima porastao je interes za kabine za pušače. Najjeftinija stoji oko 45.000 kuna, a penje se i do 100.000 kuna.

-  Kazne za fizičke osobe oko 1000 kuna
- Za vlasnike prostora 200.000 do 250.000 kuna
- Zabrana pušenja na svim javnim mjestima
- Kažnjavat će se pušači i vlasnici prostora
- Pušenje će biti moguće u izoliranim prostorijama
- Ukidaju se light i mild cigarete

Komentari (43)
  • Kad Šeks i čačić prestanu pušit, prestat ću i ja. Dotad ću se trudit da ne smetam nepušačima, pogotovo onima koji jedva čekaju prigovoriti na bilo što, ne samo na dim.

    16. 6. 2008,   10:47
  • Osobno sam nepušač,patim od kronične alergije,da bi stvar bila još gora,na duhan iman najveću alergiju od svih alergenata.Reakcije poput kihanja,suzenja očiju,svrbež na koži su mi svakodnevene,samo zbog duhana ! A zašto? samo zato jer kao i moji prijatelji želim popit kavu svaki dan,izaći vanka i sl. Podupirem to da pušači nemaju poštovanja prema nepušačima,i samo zbog toga podupirem ovaj zakon! Pušači: Jeste ikad kad ste sjeli s nekom osobom na kavu pitali slučajno \"smijem li zapalit?\" \"jel ti smeta?\" ...žalosno,ali malo broj je takvih osoba.....

    6. 11. 2008,   21:17
  • sad budu kafici zbog tog zakona bili prazni jer osoba koja pusi sigurno ne bu isla pit kavu bez cigareta.

    14. 6. 2008,   13:07