Obavijesti

News

Komentari 96

Uspješna metoda: Doktor za spermije od 'ćoraka' radi djecu

Uspješna metoda: Doktor za spermije od 'ćoraka' radi djecu
3

Prof. dr. Davor Ježek iz Zagreba od 2013. godine izliječio je 26 potpuno neplodnih muškaraca, koji su postali očevi 30 beba. Pomaže im posebnom tehnikom biopsije sjemenika

VIDEO

Svake godine stotinu muškaraca u Hrvatskoj otkrije da ima azoospermiju, potpuni nedostatak spermija u ejakulatu. Muškarci s tim problemom nikad ne bi mogli postati očevi da nema prof. dr. Davora Ježeka, zahvaljujući čijoj je metodi liječenja u posljednjih pet godina rođeno trideset beba za koje se isprva mislilo da nikad neće ugledati svijet.

Prof. dr. Ježek redoviti je profesor u Zavodu za histologiju i embriologiju te prodekan za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Vodi i banku sjemenika na KBC-u Zagreb, a upravo je to jedan od bitnijih dijelova njegova jedinstvenog rada.

Muškarci koji imaju azoospermiju najteži su pacijenti u reproduktivnoj medicini. Prirodnim putem i klasičnim metodama medicinski potpomognute oplodnje nikad ne bi mogli dobiti djecu. No zahvaljujući prof. dr. Ježeku, u Hrvatskoj je 2013. godine u kliničku praksu uvedena metoda kojom se posve neplodnim muškarcima posebnom tehnikom radi biopsija sjemenika.

Uzorci uzeti biopsijom pohranjuju se u tekući dušik na -196 Celzijevih stupnjeva (gdje se mogu čuvati sljedećih 15 godina), a pritom se istodobno radi i ključna dijagnostika. Ako se ustanovi da u uzorku ima spermija, finom disekcijom (razrezivanjem) pohranjenog materijala uzimaju se spermiji te se kasnije injekcijom umeću u jajnu stanicu kako bi došlo do oplodnje. Do sada je prof. dr. Ježek ovako liječio 180 pacijenata, a 26 su postali očevi 30 beba.

Od svih pacijenata s azoospermijom, polovina ima spermije u sjemeniku i njima uspješno pomažemo da postanu roditelji, objašnjava dr. Ježek.

- Druga polovina, nažalost, uopće nema spermije i za njih trenutačno ne postoji medicinsko rješenje, iako na tome intenzivno radimo zajedno s američkim kolegama. Koristit ćemo matične stanice koje ćemo uzgajati da dođu do stadija spermija. Ovo još nije u kliničkoj primjeni, ali nadamo se da će biti u bliskoj budućnosti - tumači prof. dr. Ježek, koji u liječenju neplodnih muškaraca blisko surađuje s Klinikom za urologiju KBC-a Zagreb te s Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Vrhunski samozatajni znanstvenik

Ovaj vrhunski samozatajni znanstvenik bavi se još jednim zanimljivim područjem, a to je epigenetika. Riječ je novoj znanstvenoj disciplini koja proučava utjecaj okoliša i okolišnih čimbenika na aktivnost gena. Rad u području epigenetike odvija se u Znanstvenom centru izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te upravo on pruža značajne spoznaje o muškoj neplodnosti. Kod većine muškaraca koji imaju azoospermiju, kaže prof. dr. Ježek, uzrok je u čimbenicima iz okoline, tj. zagađenju kojemu smo svi svakodnevno izloženi.

Kemikalije kojima smo okruženi najveći su krivac. Postoji niz tvari u okolišu koje oponašaju ženske spolne hormone, tzv. ksenoestrogeni. Oni se “tuku” s testosteronom koji utječe na normalnu proizvodnju spermija. Plastične boce, primjerice, osobito kad su izložene povišenoj temperaturi oslobađaju te opasne ksenoestrogene.

Važan je način života

- Ima ih i u ispušnim plinova automobila, kao i u mnogim deterdžentima, kemikalijama kojih prije nije bilo u prirodi. Za sve ljubitelje roštilja loša je vijest da je meso pečeno na ugljenu također puno ksenoestrogena koji uzrokuju neplodnost. Sve što izbacimo u prirodu poslije opet udišemo ili nam se vraća kroz vodu koju pijemo - priča prof. dr. Ježek dodajući kako se kroz ovu znanstvenu disciplinu pacijentima može pomoći i na način da muškarci koji imaju mali broj spermija dobiju jasna uputstva kako kroz drugačiju prehranu i način života mogu modificirati svoje stanje.

Prof. dr. Ježek svoj je rad usmjerio i na područje onkofertiliteta. Drugim riječima, pomaže muškarcima koji imaju rak testisa da unatoč bolesti postanu očevi. Takvi pacijenti idu na zračenje i kemoterapije, pa ako se karcinom nije previše proširio, uzima im se zdravo tkivo sjemenika, iz kojih se kasnije radi izolacija spermija. Prof. dr. Ježek s ponosom ističe da ima pacijenta s rakom testisa koji je na takav način već dva puta postao otac.

Ove će jeseni hrvatska medicina i znanost zabilježiti još jedan značajan uspjeh u području onkofertiliteta, a to je otvaranje banke jajnika za djevojčice koje boluju od karcinoma. Kako nam je pojasnio prof. dr. Ježek, dobiti karcinom u dječjoj dobi za buduće mlade žene, nažalost, vrlo često znači da će njihov reproduktivni sustav biti uništen zbog zračenja i kemoterapija. Stoga je cilj da se djevojčicama koje obole od karcinoma prije zračenja i kemoterapija uzmu komadići spolnih žlijezda i jajnika te pohrane u banku.

Šansa za bolesne od raka

Nakon što liječenje završi, ti će se pohranjeni komadi tkiva reimplantirati, odnosno vratiti u organizam male pacijentice kako bi ponovno uspostavili prirodnu funkciju jajnika. Zbog ove revolucionarne metode djevojčice će jednog dana, nakon teške bolesti, moći postati majke.

- Do sada je zahvaljujući ovoj metodi u svijetu rođeno 130 djece. Intenzivno surađujemo s Ministarstvom zdravstva, u tijeku je kupnja sve potrebne opreme i očekujemo da će banka jajnika zaživjeti već u rujnu ove godine – objašnjava nam prof. dr. Davor Ježek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a