Obavijesti

News

Komentari 8

Uspon sedmog sina: To je mladi vladar koji stoji iza tihog puča

Uspon sedmog sina: To je mladi vladar koji stoji iza tihog puča
4

Saudijska Arabija: Mohammad bin Salman se obračunao sa svojim neistomišljenicima i svima koji bi mogli ugroziti njegovo pravo na tron. Neki se boje da će zaratiti s Iranom. Ipak uveo je i neke reforme...

VIDEO

Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud odnosno skraćeno MBS ima 32 godine i mogao bi postati sljedeći kralj Saudijske Arabije. On je najmlađi prestolonasljednik u povijesti zemlje. Analitičari kažu da je vrlo ambiciozan, ali neiskusan, lukav, surov i ratoboran. 

Kako bi učvrstio svoju poziciju pod izlikom da se bori protiv korupcije nedavno je dao uhititi 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih biznismena. Njegova braća i stričevi, odnosno svi koji bi mogli naslijediti tron su smješteni u kućni pritvor. Dao je uhititi i brojne utjecajne vjerodostojnike i intelektualce, a jednom istaknutom saudijskom svećeniku koji se nije slagao s njegovom politikom izolacije Katara, MBS je zabranio javne nastupe.

Jednog utjecajnog novinara je bacio u zatvor na osam godina. Neke je neistomišljenike poslao u mirovinu, nekima oduzeo moć odlučivanja. S druge pak strane obećao je umjereniju politiku i da će promijeniti imidž Saudijske Arabije prema svijetu koja se trenutno smatra "izvoznicom džihadista". MBS je pokrenuo neke reforme među kojima su davanje prava ženama da voze, otvaranje kina i sl.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, attends the Future Investment Initiative conference in Riyadh

Želi smanjiti moć vjerske policije i postavio je vijeće koje je ugostilo i organiziralo komičarske showove, hrvačke turnire. U listopadu ove godine je rekao kako nije normalno da je država zadnjih 30 godina bila ultrakonzervativna. MBS je čelnik fondacije koja se koncentrira na mlade ljude i njihove talente. Fondacija novčano pomaže njihove projekte, umjetnost i znanost. 

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman presides over a meeting of the Council of Economic and Development Affairs in Riyadh


No doveo je i do pogoršanja odnosa između Irana i Saudijske Arabije. Neki se čak pribojavaju da bi to moglo dovesti do rata. MBS je optužio Iran da isporučuje rakete jemenskim pobunjenicima što je opisao kao "izravnu vojnu agresiju" protiv Saudijske Arabije. Iran pak odbacuje te optužbe i kaže da je takva isporuka nemoguća. Njemačka tajna služba je 2016. MBS-a opisala kao kockara koji bi mogao destabilizirati arapski svijet kroz ratove u Jemenu i Siriji. Tijekom saudijske intervencije u Jemenu, neka su izvješća navodila da su stotine civila ubijene prozivajući Saudijsku Arabiju za ratni zločin. 

Tko je Mohammad bin Salman?

Mohammad bin Salman Al Saud je rođen 31. kolovoza 1985. godine. On je sin kralja Salmana (82) i njegove treće žene Fahda bint Falah bin Sultan bin Hathleen. Mohammad je najstariji od svoje braće, ali je tek sedmi sin po redu. Studirao je i završio pravo, radio je u privatnom sektoru, a onda je postao pomoćnik i savjetnik svojeg oca. Godine 2015. je postao ministar obrane. 

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman poses for a photo with Admiral Fahd bin Abdullah Al-Ghifaili after he was appointed as commander of Saudi Naval Forces, in Riyadh

Prestolonasljednik je postao u lipnju 2017. godine. Prvi mu je čestitao američki predsjednik Donald Trump koji ga je pozvao da radi na miru između Palestine i Izraela, da riješi diplomatske svađe s Katarom i upozorio ga kako treba prestati s potporom teroristima.  MBS je pak rekao kako bi Saudijska Arabija bez utjecaja Amerike "završila kao Sjeverna Koreja".

MBS živi raskošno. Jednom je prilikom, navodno iz hira, kupio jahtu ruskog tajkuna za 500 milijuna dolara. MBS puno putuje po svijetu i često se sastaje sa stranim političarima, biznismenima i poznatim osobama. 2016. godine je bio u Silicijskoj dolini gdje je upoznao Marka Zuckerberga. 

Kako je izabran za prestolonasljednika?

Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammed Al Saud je bio vladar i osnivač Saudijske Arabije. Imao je 45 sinova i brojne kćeri. Svi naredni kraljevi potječu od njega odnosno nasljedno pravo se prenosilo s brata na brata. Tako je Salmana 2015. godine trebao naslijediti njegov brat Muqrin bin Abdulaziz Al Saud. No Salman je odlučio da će ga naslijediti njegov nećak Muhammad bin Nayef i tako je prekinuo dugogodišnju tradiciju. 

Saudi Arabia


Muhammad bin Nayef je trebao biti prvi unuk osnivača države koji je trebao biti kralj. Salman je smatrao da na vlast trebaju brže dolaziti mladi vladari.

U lipnju 2017. godine Salman je pozvao Muhammada bin Nayefa i tražio je od njega da odstupi u interesu njegovom omiljenog sina MBS-a. Salman je nećaku rekao kako mora odstupiti jer ga nije slušao i nije otišao na liječenje od ovisnosti. Navodno je Muhammada bin Nayef bio ovisan o lijekovima protiv bolova koji su mu pomutili mogućnost rasuđivanja. Neki su službenici za Reuters tvrdili da je cijela ta priča neistinita, a Saudijska Arabija je službeno objavila kako je Muhammada bin Nayef maknut zbog državnih interesa i da je razlog povjerljiv.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa