Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ulice su pod vodom, ako niste otišli, sad je za to prekasno...'

None Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 7

Uragan je usporio svoje napredovanje na 17 km/h, što ga čini još opasnijim kada stigne na kopno jer će donijeti obilnu kišu koja će dugo padati na istom području

Siloviti udari vjetra i snažna oluja počeli su se obrušavati na istočnu obalu Sjedinjenih Država dok se približava uragan Florence koji prijeti obilnim pljuskovima i naglim porastom razine Atlantskog oceana koji bi mogao prouzročiti katastrofalne poplave.

"Potpuno smo spremni za uragan Florence dok oluja postaje sve jača. Budite oprezni!", upozorio je na Twitteru predsjednik Donald Trump.

>>>>Posljednje informacije

01.26 - Zabrinjava najava o mogućem porastu vodostaja rijeka na području ugroženom uraganom. Procjenjuje se da bi neke mogle narasti za čak tri metra.

00.33 - Gotovo 70.000 kućanstava u Sjevernoj Karolini ostalo je bez struje.

00.15 - Vjetrovi na obalama Južne i Sjeverne Karoline pušu brzinom od 125 kilometara na sat.

23.48 - Unatoč brojnim upozorenjima, neki su odlučili surfati po uzburkanom moru kraj obale Južne Karoline.

23.39 - Vlasti Sjeverne Karoline upozorile su sve ljude koji su ostali u svojim domovima da je sada prekasno da odu. Preporučili su im da ostanu na što sigurnijem mjestu u kući.

Water from Neuse River floods houses as Hurricane Florence comes ashore in New Bern | Autor: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

23.23 - Jaki vjetrovi i kiše pričinili su štetu u gradu New Bernu u Sjevernoj Karolini.

22.45 - Zatvore u Južnoj Karolini neće evakuirati jer je, kako navode dužnosnici, riječ o sigurnim i čvrstim zgradama. 

22.44 - Više od 16.000 kućanstava u Sjevernoj Karolini već je ostalo bez struje. 

22.09 - Neki gradovi već su se našli pod vodom. Kako javlja CNN, u gradu Norfolku u Virginiji poplavljene su neke ulice:

- Ulice su nam pod vodom, a jaka kiša još nije niti počela, kažu stanovnici.

APOKALIPTIČNA OLUJA 'Ide ravno na nas!': Valovi od 4 metra i vjetar čupat će kuće?

Jakost je snižena, ali to uragan čini još opasnijim

Jakost uragana je u noći na srijedu snižena na 2. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija. Florence je u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu bila 230 km udaljena od Wilmingtona, na obali Sjeverne Karoline, praćena vjetrom od 165 km/h, izvijestilo je Nacionalno središte za uragane (NHC).

Uragan je usporio svoje napredovanje na 17 km/h, što ga čini još opasnijim kada stigne na kopno jer će donijeti obilnu kišu koja će dugo padati na istom području, pojačavajući opasnost od poplave.

Dennis Kernodle talks on the phone during storm preparations of his oceanfront home ahead of the arrival of Hurricane Florence in Ocean Isle Beach URAGAN STOLJEĆA? 'Florence je jači od očekivanja': U dućanima više nema hrane

Oko uragana će na obalu stići tek u petak poslijepodne ili u subotu ujutro, navodi Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA). No jaka kiša i vjetar već su počeli.

Florence prijeti milijunima stanovnika na obali Sjeverne i Južne Karoline, ali i u unutrašnjosti jer bi mogla prouzročiti porast razine oceana za 4 metra i metar kiše po četvornom metru.

"Ne budite manje oprezni samo zato što je brzina vjetra manja", upozorio je Brock Long, ravnatelj Savezne agencije za izvanredna stanja (FEMA).

URAGAN SE PRESLAGUJE I RASTE 'Bježite! Ovo je oluja kakva se doživi samo jednom u životu...'

Oko 1,7 milijuna ljudi moralo je otići u skloništa daleko od obala Južne Karoline, Sjeverne Karoline i Virginije. Te tri savezne države na atlantskoj obali su najugroženije, ali je i Georgija u srijedu proglasila izvanredno stanje kako bi na vrijeme mogla osigurati financijska sredstva.

Komentari (58)
  • Svi mediji pišu o Florence a što je sa tajfunom Mangkhut koji trenutno udara snagom 5 na Filipine!? To je zemlja trećeg svijeta pa nije atraktivno za medije...

    13. 9. 2018,   20:20
  • Čini se da prognoziraju ko Vakula.....sa 5 na 2..do obale povjetarac...

    13. 9. 2018,   20:15
  • Pa kako gore na znaku piše STOP na hrvatskom....?

    13. 9. 2018,   21:08