Obavijesti

News

Komentari 75

Uspravili su Costa Concordiju: 'Ovo je bila savršena operacija'

Uspravili su Costa Concordiju: 'Ovo je bila savršena operacija'
9

Podsjetimo, u pomorskoj nesreći 2012. godine poginulo je 32 ljudi, a tijela dvije žrtve katastrofe nikada nisu pronađena. Postoji nada da bi ih sada mogli pronaći

VIDEO

Inženjeri u Italiji uspjeli su potonuli kruzer Costa Concordia postaviti uspravno, 20 mjeseci nakon što se nasukao na otoku Giglio. U operaciji koja je trajala gotovo cijeli ponedjeljak i većinu noći koristili su kabele i metalne kutije napunjene vodom kako bi brod postavili na platformu. 

Podsjetimo, u nesreći broda u siječnju 2012. godine poginulo je 32 ljudi, a tijela dvije žrtve katastrofe nikada nisu pronađena. Postoji nada da bi ih mogli pronaći tijekom operacije. Brod je potpuno uspravljen u utorak oko 4 sata po lokalnom vremenu i sada je na platformi postavljenoj na morskom dnu, piše BBC.

Maratonska operacija

- Savršena operacija, moram reći - rekao je  Franco Porcellacchia, voditelj projekta i dodao da dosad nije bilo nikakve naznake ekološke katastrofe. 

U ponedjeljak je korišteno više od 50 lanaca i vitla kako bi brod odvojili od grebena. Tijekom maratonske operacije moglo se vidjeti kako brod polako izlazi iz vode.

Počinje priprema iduće faze

Iako je završetak operacije prvotno planiran za ponedjeljak navečer, morali su odgoditi sve za nekoliko sati zbog oluje. Cijeli postupak provodio se sporo kako bi se spriječilo daljnje oštećenje trupa.

Dužnosnici sada planiraju u potpunosti pregledati brod i početi pripremati sljedeću fazu. Za početak će utvrditi stupanj štete. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca