Obavijesti

News

Komentari 46

Ustavni sud odbacio prigovore: Zakon o 'švicarcu' ide dalje!

Ustavni sud odbacio prigovore: Zakon o 'švicarcu' ide dalje!
1

Zakon o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, odnosno konverziji 'švicarca' te zakon o lokalnim izborima - ostaju na snazi. Tako je odlučio Ustavni sud

VIDEO

Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za ocjenu ustavnosti konverzije kredita u švicarskom franku, a ni lex Vlahušić.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je kako Zakon o izmjenama i dopunama izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, odnosno konverziji 'švicarca' te Zakon o kreditnim institucijama  i dopunjeni Zakon o lokalnim izborima ostaju na snazi.

Ustavni sud odbacio je prigovore iz ustavnih tužbi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustavni sud donio je ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji švicarca, ali i o tzv "lex Vlahušiću" Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on 7. travnja 2017

- Konverzija kredita u francima je legalna stoga Zakon ostaje na snazi. Zakoni o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama bili su nužni kao jednokratne mjere zakonodavca za ostvarivanje legitimnih ciljeva koji su se s njima željeli postići, kazao je Šeparović.

Šeparović je obrazložio kako ti zakoni nisu nikoga doveli u neravnopravni položaj te su bili nužni da se građane zaštiti od jačanja švicarskog franka. Dodao je i kako je Ustavni sud procjenio da su posljedice konverzije na financijski sustav bile manje nego što se očekivalo.
- Konverzija nije uzrokovala distruptivne učinke u financijama. Kreditiranje nije postalo ni skuplje ni teže. Izračun troškova konverzije od osam milijardi kuna koje su izradile banke i Ministarstvo financija nije u obzir uzeo pozitivne učinke konverzije koji je očistio bilance i podignuo prinose - istaknuo je Šeparović.

Ustavni sud nije prihvatio niti prijedlog da se neustavnim proglasi Zakon o lokalnim izborima, tzv. lex Vlahušić. SDP-ov Peđa Grbin upozorio je na formalno-pravne propuste u proceduri donošenja 'lex Vlahušić',  no Ustavni sud je ustvrdio kako je Sabor postupao u skladu s ovlastima te da nije došlo do povrede procedure jer se o amandmanima koje je prihvatio predlagatelj glasovalo sukladno poslovniku zajedno s prijedlogom zakonskih izmjena.  Sud je utvrdio da taj Zakon zadovoljava ustavne i europske pravne standarde.

Prigovor Andre Vlahušića,  koji je  smatrao kako je donošenje ovakvih izmjena nekoliko mjeseci  prije izbora u suprotnosti s preporukama Venecijanske komisije za ustavna pitanja, Ustavni sud također je odbacio. Upućuju na njihovo ranije izvješće kako u pravnom poretku ne postoji zakonsko pravilo kojem bi bilo zabaranjeno mijenjati zakone godinu dana prije izbora, ali da dobra parlamentarana praksa nalaže da se to ne čini.
- Ako je doneseno zbog Vlahušića, radi jedne osobe, to sigurno nije dobra parlamentarna praksa - rekao je Šeparović, no naglasio je da je sud utvrdio da taj Zakon zadovoljava ustavne i europske pravne standarde te on ide dalje. 
Prema tome, HNS- ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Andro Vlahušić ne može se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima.

Zbog takve odluke, HNS je izrazio oštro protivljenje. Iz stranke poručuju kako je Vlahušić žrtva političke egzekucije HDZ-a i Mosta – isključivo za lokalne izbore 2017. 
- Time je, ujedno, jedini čovjek u Hrvatskoj za kojeg je pisan poseban Zakon kako bi ga spriječio u kandidaturi, jer ga se jedino tako, dokazano, može pobijediti, drže u HNS-u. Upozoravaju kako zbog takvog promijenjenog stava Ustavnog suda Andro Vlahušić sutra može biti kandidat za saborskog zastupnika, premijera ili predsjednika države, ali ne može biti gradonačelnik Dubrovnika- poručuju HNS- ovci.

S obzirom da u presudi Andru Vlahušiću stoji da je osuđen šest mjeseci uvjetno i s obzirom da nije imao osobne koristi niti je bilo štete za Dubrovnik,u HNS-u smatraju kako zabrana kandidiranja nije razmjerna težini počinjenog djela. Podsjećaju i da se Andro Vlahušić sam prijavio DORH-u te ocjenjuju kako je riječ o neviđenom načinu obračunavanja s političkim protivnicima. No, u HNS-u ističu kako će imati svog kandidata, jer, kako tvrde, ljudi dokazano žele nastavak uspješnog razvoja Dubrovnika pod vodstvom liberala.

- Andro Vlahušić nije imao nikakve osobne koristi, niti je Dubrovnik pretrpio ikakvu štetu. Naprotiv, Dubrovnik je na vrhuncu moći, ali njemu je ovom političkom egzekucijom HDZ-a i Mosta zabranjena kandidatura za gradonačelnika, a Dubrovčanima uskraćena mogućnost da oni daju svoj sud. S druge strane, Andro može sutra biti kandidat za Sabor, premijera ili predsjednika RH - mislim da je Dubrovkinjama i Dubrovčanima sve jasno - napisao je na svom Facebook profilu šef HNS- a Ivan Vrdoljak. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji