Obavijesti

News

Komentari 13

'Ustavni sud nije ulazio u meritum stvari, oprali su ruke'

'Ustavni sud nije ulazio u meritum stvari, oprali su ruke'
1

Pričekat ćemo da Hrvatski sabor preda ono što treba predati Ustavnom sudu, a nakon toga ćemo se obratiti Europskom sudu za ljudska prava, izjavila je koordinatorica inicijative

VIDEO

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović, komentirajući u ponedjeljak odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa te referendumske inicijative, ustvrdila je kako Sud uopće nije ulazio u meritum stvari već je oprao ruke, dok je za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kazala kako se zna da je on 'stari HDZ-ovac'.

- Napravili smo kratki uvid u odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa naše inicijative, koju smo uložili u rujnu, listopadu i sada početkom siječnja, te moram ustvrditi da Ustavni sud nije uopće ulazio u srž naših žalbi i meritum stvari - rekla je Pavlović na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

Ustavni sud je oprao ruke i iskoristio zakonske praznine 

Nije se, kazala je, bavio konkretnim argumentima koje je građanska inicijativa iznijela na račun Vlade i Ministarstva uprave, nego se pozivao na praznine u zakonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ustavni sud jedini je nadležan i mora odlučiti o referendumu'
'Ustavni sud jedini je nadležan i mora odlučiti o referendumu'

- Oprao je na neki način ruke i iskoristio zakonske praznine vezane za referendumski postupak i nedorečenosti Zakona o referendumu - rekla je Pavlović.

Također je upozorila i na izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

- On navodi da se ta zakonska praznina koja postoji ne smije popunjavati slobodom izvršne vlasti da unatoč nepostojanja propisa o nadležnosti, proceduri i tehnici s provjerom potpisa postupa po svoj miloj volji - kaže Pavlović.

'Sada Sabor treba utvrditi imamo li uvjete za referendum'
'Sada Sabor treba utvrditi imamo li uvjete za referendum'

Zamjerila je i što se Ustavni sud uopće nije izjasnio o njihovoj žalbi da nisu imali mogućnost promatranja provjere potpisa i prijedlogu da se provede javna rasprava u kojoj bi mogli iznijeti sve argumente i izjasniti se o svim nepravilnostima.

Prije nego što se obrate Europskom sudu za ljudska prava pričekat će, kaže, da Sabor preda Ustavnom sudu 'ono što treba predati' pa da se Ustavni sud o tome izjasni.

- Vlada Andreja Plenkovića odugovlači obraćanje Ustavnom sudu jer želi odgoditi suočavanje sa cijelim postupkom koji je kontaminiran brojnim nepravilnostima i zagađen kršenjem demokratskih prava građana - tvrdi Pavlović.

Na pitanje drži li da Ustavni sud krši prava građana, ponovila je kako se Sud o meritumu stvari još nije izjasnio, a nada se da će to učiniti kada se Sabor obrati Ustavnom sudu oko tog pitanja.

Upitana o tvrdnji predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da su bili pozvani na provjeru potpisa no to nisu učinili, uzvratila je kako su odustali od uvida u potpise u kojem nije bilo moguće usporediti podatke do kojih su došli djelatnici IT APIS-a i njihove procjene sa stvarnim podacima građana te da takva provjera ne bi imala nikakvog smisla.

Šeparović je stari član HDZ-a

- Za Šeparovića se zna da je on stari član HDZ-a i možda s te strane treba gledati da je on krivo protumačio to što je Ustavni sud napravio. On se izrazio kao da mi nismo iznijeli argumente, ali stvar je u tome da Ustavi sud za sada nije ušao u meritum stvari i izjasnio se o konkretnim argumentima koje smo iznijeli u našoj žalbi - rekla je Pavlović.

Ustavni sud odbacio je zahtjeve inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine.

Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'
Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'

Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacio zahtjeve dviju inicijativa, Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale inicijative.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji