Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ustavni sud tražit će od Vlade očitovanje o njihovoj kampanji

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PROTIV REFERENDUMA: Budu li ustavni suci i zatražili očitovanje Vlade, tražit će to svojom odlukom, a ne na bilo čiju inicijativu jer za to nitko nije ni ovlašten

Vrlo je vjerojatno da će Ustavni sud u utorak na svom redovitom stručnom sastanku zatražiti od Vlade očitovanje o tomu koja je svrha kampanje koju ministar Marko Pavić naziva informativnom, a organizatori i zagovornici inicijative '67 je previše' protureferendumskom, koliko košta i kojim se novcem financira, piše u subotu Večernji list, dodajući da to neće značiti da je Ustavni sud već tada započeo neki formalni postupak.

GRBIN PISAO USTAVNOM SUDU: 'Vlada javnim novcem financira kampanju protiv referenduma'

Budu li ustavni suci i zatražili očitovanje Vlade, tražit će to svojom odlukom, a ne na bilo čiju inicijativu jer za to nitko nije ni ovlašten. S time da i Ustavni sud u predreferendumskoj fazi - koja prethodi predaji potpisa predsjedniku Hrvatskog sabora - može intervenirati samo iznimno, piše Večernji list.

Podsjećaju da je lani u povodu inicijative 'Istina o Istanbulskoj' obrazloženo da prije nego što referendumski postupak započne, Ustavni sud može reagirati jedino ako bi bila riječ o grubom kršenju pravila demokratske procedure, odnosno o takvom postupanju nadležnih vlasti koje faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma. Drugim riječima, te okolnosti moraju biti izuzetne, prijetnja onemogućavanju ostvarenja prava stvarna, a druga sredstva neučinkovita, ističe Večernji.

Venecijanska komisija u svom Kodeksu dobre prakse za referendume, nasuprot izborima, ne smatra nužnim potpunu zabranu intervencije vlasti u protivljenju ili podršci referendumu. Međutim, javne vlasti na svim razinama ne smiju utjecati na izlazak građana radi glasovanja, kroz jednostranu kampanju. Korištenje javnih sredstava od strane vlasti za potrebe kampanje mora biti zabranjeno, izričit je stav savjetodavnog tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja.

Ali, čak i ako Vlada troši novac iz javnog fonda i ako ustavni suci ocijene da je riječ o protureferendumskoj kampanji, a ne o informiranju o onome što je bitno da bi građani mogli doista slobodno odlučiti, to ne mora značiti da će Ustavni sud reagirati sada kad referendumski postupak još nije počeo.

To će u ovoj fazi učiniti samo ocijene li suci da su te radnje dovele do grubog kršenja demokratske procedure tako da narušavaju referendumsko izjašnjavanje, piše Večernji list.

DIP: Zakon ne kaže da nadziremo protureferendumske inicijative

Ni jedan zakon ne propisuje da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadzire financiranje protureferendumskih aktivnosti, odgovorio je DIP na poziv nevladine udruge Gong da podrži njegov zahtjev za transparentnost vlasti u kampanji protiv sindikalne inicijative ’67 je previše', te kao i sindikate, uputi Vladu na prijavu troškova.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma nisu propisane eventualne protureferendumske aktivnosti, slijedom čega tim Zakonom nije propisano niti da bi DIP provodio nadzor financiranja takvih aktivnosti, a takve aktivnosti nisu propisane ni Zakonom o referendumu,  naveo je DIP u odgovoru Hini, vezano za Gongov poziv.

Zakonom o financiranju propisano je da DIP nadzire financiranje referendumske aktivnosti, a taj nadzor provodi nad organizacijskim odborom koji se osnovan sukladno Zakonu o referendumu, ističe Povjerenstvo.

Gong je, pak, pozivajući se na posljednji televizijski spot o mirovinskoj reformi, prozvao Vladu da se izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative '67 je previše', pozivajući je da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

Udruga opetuje kako je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora za Europski parlament donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma čime su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protu-referendumskih inicijativa. Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno, zato Gong poziva Vladu na transparentnost.

Sindikalna inicijativa '67 je previše', kojom bi se dobna granica za odlazak u mirovinu vratila na 65 godina, prva je referendumska inicijativa  čije će financiranje DIP nadzirati. 

Financiranje referendumske aktivnosti ranije nije bilo uređeno, po prvi put to je učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.

Komentari (55)
  • zadnja rečenica iz "informativne"kampanje reče sve...inicijativa sindikata koštat će vas 45milijardi...pametnom dosti...plaše ljude...namjerno...

    4. 5. 2019,   09:46
  • Nadam se da će svi zaposleni i oni koji se tek trebaju zaposliti potpisati referendum

    4. 5. 2019,   09:45
  • Nevjerovatno je kako nas uporno uvjeravaju da referendum ce nas kostati toliko i toliko miliona,ili ona;koalirali smo da bi građane poštedili ponavljane izbora,jer ce nas kostati toliko i toliko miliona....No,kada je rije o kupovini novoga voznoga parka za vladu,ili kupovina tona i tona lososa za Pantovcak,onda je sve ok,to nas nece kostati. Vido sam ljude koji pljuju na potpisnike ovoga referneduma.....pa dobro narode,koliko još moramo trpiti ove komuniste iz HDZ/SDP-a?KOLIKO???

    4. 5. 2019,   10:08