Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ušteda grijanja: Zagreb daje 2500 kn subvencija po stanu

None Foto: PIXSELL

Veliki problem Zagreba, ali i mnogih drugih gradova koji se griju preko toplane je da plaćaju troškove ne po potrošnji nego paušalno. EU je propisao da to mora prestati

Stanovnici Zagreba koji se griju preko toplane napokon imaju priliku uštedjeti na računima. Skupština je podržala ideju gradonačelnika Milana Bandića i osigurala subvencije za ugradnju tzv. razdjelnika. Po stanu će se moći dobiti 2500 kuna za ugradnju razdjelnika koji bi osigurali kontrolu potrošnje.

Veliki problem Zagreba, ali i mnogih drugih gradova koji se griju preko toplane je da plaćaju troškove ne po potrošnji nego paušalno. EU je propisao da to mora prestati. Krajnji rok da sve stambene zgrade imaju razdjelnike je kraj 2016. godine. Predstavnici suvlasnika moraju pripremiti projekt i javiti se na natječaj.

- Osigurajte dovoljno novca, ovo je važna stvar. Građane i predstavnike stanara se mora informirati - rekao je potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP).

Subvencioniranje je podržano jednoglasno.

Komentari (92)
  • dragi moji sugrađani, slijedi vam recept koji sam ja već započeo pripremati kod svoje odvjetnice. platite sve svoje račune i pokrenite spor protiv hep toplinarstva. to ćete napraviti na taj način da pokrenete žalbu/tužbu, angažirate ovlaštenog sudskog vještaka, prerežete cijevi koje vode PREMA VAŠEM RADIJATORU (NE PO VERTIKALI KOJA VODI PREMA SUSJEDU) i pečatirate iste. sve naravno uz slikovni a dapače uz video dokaz. onda lijepo tražite otkaz ugovora i predložite im da im naplatite simboličnu naknadu (mjesečnu) što njima omogućavate da zarađuju kroz vašu imovinu (CIJEVI KOJE PROLAZE KROZ VAŠE VLASNIŠTVO = STAN)...cijena grijanja na struju vam može za grijanje biti maksimalno 200 kuna mjesečno uz kvalitetna grijača tijela (kamene radijatore sa brončanim cijevima, klima A++ razreda ili slični uređaji). To znači da ćete uštedjeti minimalno 300 a maksimalno do 800 kuna ovisno o kvadraturi stana. mojim roditeljima je cijena grijanja u zimi oko 700 kuna što znači da će u 6-7 mjeseci grijanja uštedjeti 3000-3500 kuna. naravno i dalje plaćaju vodu (toplu i hladnu-zgrada ima kotlovnicu) u zgradi koja nije veća od 100 kuna mjesečno. zgrada na črnomercu od 16 katova. Ako se zgrada odluči na poboljšanje energetske učinkovitosti zamjenom stolarije i fasade preko pričuve njihovo grijanje mjesečno moglo bi se spustiti na 100 kuna za struju. uštede su enormne i isplative kroz ulaganje u prve dve godine (uređaji a++ ili druga) ili kroz 5 godina ako klimatizacijski sustav provedete kroz cijeli stan. avi se odlučite. ušteda od po 3000-5000 kuna godišnje nije nezanemariva.

    3. 7. 2014,   21:10
  • Pazite se Zagrebčani mi u Rijeci koji smo ugradili razdjelnike grijanja sada plačamo dvostruko skuplje od onih koji ih još nisu ugradili a stanujemo u istoj zgradi.

    3. 7. 2014,   18:13
  • Dok sam se grijao paušalno imao sam račun 500kn, sada kada imam razdjelnike i štedim u stanu nije ni približno tako toplo kao prije a račun mi je bio 800kn. eto kad vam to g***o ugrade budete i sami vidjeli. Prije sam barem znao šta plačam

    3. 7. 2014,   18:13