Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Usvojili deklaraciju: BiH protiv izgradnje mosta na Pelješcu

None Foto: Ponting/Pipenbaher consulting engineers

Deklaraciju i Pelješkom mostu parlamentarcima je ponudila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) a ranije su ga svojim potpisima poduprla 24 zastupnika, uključujući one iz oporbenih stranaka

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je usvojio neobvezujuću deklaraciju o Pelješkom mostu kojom se traži prekid provedbe tog hrvatskog projekta do usuglašavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom o graničnoj crti na moru.

Deklaraciju koja nema obvezujući karakter od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma podržalo je njih 27, 11 je bilo protiv a ostali su bili suzdržani i to je konačni rezultat rasprave započete prošlog tjedna a okončane na sjednici u srijedu.

Neophodnu tzv. entitetsku većinu iz Republike Srpske pri glasovanju za rezoluciju osigurali su glasovi zastupnika iz Srpske demokratske stranke (SDS) nakon što je usvojen njihov prijedlog da u deklaraciju budu uključeni zahtjevi za brže realiziranje drugih infrastrukturnih projekata poput mostova na Savi te za ponovno otvaranje za promet unske pruge.

Deklaraciju i Pelješkom mostu parlamentarcima je ponudila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) a ranije su ga svojim potpisima poduprla 24 zastupnika, uključujući one iz oporbenih stranaka.

U deklaraciji je uz ostalo istaknuto kako je BiH pomorska država te kao takva ima pravo na slobodni i neometani pristup otvorenome moru uz ocjenu kako bi gradnja Pelješkog mosta to pravo dovela u pitanje.

Od Hrvatske ali i Europske unije stoga je zatraženo da "bez odgode obustavi sve radnje" koje mogu dovesti u pitanje suverena prava BiH na moru.

Hrvatsku i EU poziva se na uključivanje u hitne razgovore čiji je cilj riješiti pitanje morske granice.

Iz prvotnog teksta deklaracije izbačen je stavak kojim se od državnih tijela vlasti tražilo istupanje iz Ugovora o granici potpisanog 1999. i podnošenje zahtjeva za međunarodnom arbitražom ukoliko u razdoblju od dva mjeseca ne bi bilo bilateralnog dogovora o spornim pitanjima.

Deklaracija bi trebala biti objavljena u Službenom listu BiH no čini se kako ona neće imati nikakvoga konkretnoga učinka jer je i prema tumačenju predsjedateljice Zastupničkog doma Borjane Krišto ona tek dokument kojim se izražava mišljenje a obvezujuća stajališta državnog parlamenta postoje tek onda kada ih prihvate njegova oba doma.

Komentari (48)
  • Ne brane vam Hrvati u BIH da gradite most nego oni iz Sarajeva jer znaju da nece moci iskoristavati Neum za svoje i arapse potrebe.Neum je grad u kojem zive Hrvati iz BiH s tim jedini na moru pa je trn u oku izetbegovicima i kompaniji.

    13. 9. 2017,   20:13
  • Dobro šta sad oni žele?? Oće nam bosanci odlučivati kad i gdje ili možemo li graditi most???

    13. 9. 2017,   18:07
  • Neophodnu tzv. entitetsku većinu osigurali su glasovi zastupnika iz Srpske demokratske stranke (SDS),,,,,,,,,, kaže se u textu gore .........ne radi li se ovdje o istoj onoj srpskoj partiji SDS koja je u prošlom ratu činila masovne zločine nad muslimanima i koja je na stotine tisuća njih protjerala u Hr. i hrvatske hotele diljem zemlje a sada ista ta SDS sa istim tim muslimanima SDA zabranjuju neku gradnju u Hr. ....... kako se brzo povijest zaboravlja ....

    13. 9. 2017,   18:23