Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Utrka je bila spektakularna, doživljaj je zaista nezaboravan'

None Foto: Josip Škof

Humanitarna utrka, čiji je organizator 24sata u suradnji s MZLZ, startala je 29. rujna 24 minute nakon ponoći,a prikupljeno je 150.000 kuna. Ne bi bila uspješna bez sponzora, partnera i prijatelja kojima zahvaljujemo

Na spektakularan način, u rano jutro, u nedjelju, 29. rujna, na pisti zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman”, završila je humanitarna utrka 00:24 RUN. Gotovo 1200 trkača trčalo je s jednim ciljem - kako bi pomogli mališanima koji se bore s najopakijim bolestima. Naime, sva sredstva od kotizacija i uplaćenih na humanitarni račun, ukupno 150.000 kuna, organizator utrke 24sata u suradnji s MZLZ, donirao je Zakladi - dječja onkologija Rebro, za izgradnju novog pedijatrijskog odjela hematologije i onkologije. Novi odjel trebao bi biti preseljen iz prizemlja na četvrti kat, prostirat će se na 2000 četvornih metara i imati najsuvremeniju opremu.

- Gradnju novog odjela počeli smo kako bismo poboljšali uvjete liječenja i kako bi svako dijete koje boluje od malignih bolesti ovdje imalo ljepši i manje bolan boravak. Ako ovo uspijemo ostvariti, to će biti najkvalitetniji odjel za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju južno od Alpa. Nikog nećemo morati slati izvan zemlje na liječenje, ovdje na Rebru moći ćemo sve odrađivati. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj utrci - rekao je prof. dr. sc. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb.

Prvi put u Hrvatskoj utrka se trčala na aerodromskoj pisti. 

- Ponosni smo što smo bili dio ovog humanitarnog projekta i domaćini ovakve spektakularne utrke - kaže Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Trkače je svaki korak na toj trasi od pet kilometara pratio helikopter MUP-a iz zraka, dok su ih na zemlji okružili borbeni avioni MiG-21, Pilatus PC-9M, helikopter Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na pisti su bili i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su trkačima pokazivali veličanstvene vojne letjelice, a kasnije zajedno s njima i istrčali utrku. A pet kilometara nije bio problem ni direktoru Glavnog stožera Oružanih snaga RH, viceadmiralu Robertu Hranju.

- Mi smo se uključili kao svojevrsni domaćini i bila je baš predivna večer. Trka je sama po sebi izazovna, a prije svega je bila spektakularna - istaknuo je viceadmiral Hranj. 

Utrka je počela grandioznim vatrometom, a završila Vodenim pozdravom i feštom uz brojne izvođače. Svaki trkač dobio je unikatnu medalju, a šestero najbržih u muškoj i ženskoj konkurenciji i unikatni pehar. Ali i vrijedne nagrade. 

Foto: Josip Škof

- Iz ideje o utrci na pisti aerodroma izrodila se jedna velika humanitarna akcija, kojoj se rado priključila i Međunarodna zračna luka Zagreb, i to se pretvorilo u golemi spektakl u kojem smo spojili sport, rekreaciju, zdrav život, avijaciju i humanost - rekao je Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku. 

A pokretač projekta 00:24 RUN je Igor Alborghetti, koji najavljuje utrku i iduće godine. 
- Sve je počelo prije malo više od dva mjeseca na malom A4 papiru s kratkim crticama. Puno ljudi je jako puno radilo i trudilo se kako bismo to realizirali. Dva i pol mjeseca je kratko za ovakav projekt, ali kad radiš u takvom okruženju u kojem te svi podržavaju, pokazalo se i da nije nemoguće. 150.000 kuna je početak, sljedeće godine ćemo skupiti puno više. Nadam se da će to ubrzati završetak odjela dječje onkologije - istaknuo je.

Dakako, sve ovo ne bilo uspješno bez naših sponzora, partnera i prijatelja kojima zahvaljujemo. A to su Konzum, INA, HEP, A1, Kala, Slatinska banka, Hrvatska lutrija, tiskara IT- graf, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, MUP, Adriatic osiguranje, Croatia Airlines te Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba. 

U Zračnoj luci Franjo Tuđman održana humanitarna noćna utrka 00:24 | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Sretan sam što sam bio dio ovoga i što sa svojim kolegama u ime Hrvatske lutrije zajedno potičemo društvenu  odgovornost - poručuje Krešimir Hrastinski iz Hrvatske lutrije, koji se na pisti priključio i kao trkač.

Iz HEP-a su također ponosni što su pomogli u prikupljanju sredstava za malene onkološke pacijente kojima je potrebna bolja medicinska skrb.

- HEP kao društveno odgovorna tvrtka uvijek se uključuje u humanitarne projekte kao što je ovaj. Tako smo već i prije donirali sredstva za onkologiju, a također smo se onda vrlo rado uključili i u projekt 24sata - kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman održana humanitarna noćna utrka 00:24 | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Glavni urednik 24sata, Goran Gavranović, nada se da će se utrka trčati i u drugim gradovima, ne samo u Zagrebu.

- Hvala svim trkačima koji su iz cijele Hrvatske došli na utrku i svima koji su uplaćivali novac Nadamo se ne samo da će se nastaviti iduće godine, nego da će 00:24 RUN postati tradicionalna utrka te da će se trčati i na svim aerodromima u Hrvatskoj - istaknuo je Gavranović. 

Komentari (5)
  • Jaka humanitarka kada ste jedva skupili 150.000,00 kuna. Bolje da je Robyn preusmjerio neki od miliona iz "svojih" projekata (Grad na Savi, Most, Spomenik paloj domovini, SNB i tako dalje).

    7. 10. 2019,   14:57
  • Svaka čast na humanitarnoj akciji! Ali tko je platio helikopter, avione, nagrade, honorare i ostalo? To nije baš besplatno??? Moglo je i bez toga!!!

    7. 10. 2019,   14:12
  • Sve se zna. Naj prije se naplate svi ,a što ostane ide u donaciju. Znači ako je ceh bio blizu milje, a ostalo je samo 150.000kn za donirat... sami matematiku napravite i prosudite (kruha i igara)?

    7. 10. 2019,   22:27