Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Utrka s vremenom: Probila je brana, a dolazi im nova oluja...

None Foto: Reuters 4

Inženjeri mukotrpno popravljaju najvišu branu u SAD-u. Evakuirano je oko 188.000 ljudi, a u srijedu se očekuje kiša. Stanovnici Orovillea u sjevernoj Kaliforniji smješteni su u skloništima

Stanovnici Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji ostali su u skloništima dok inženjeri popravljaju najvišu branu u SAD-u. Moraju biti brzi jer u srijedu dolazi nova oluja.

U Orovilleu su zatvorene sve trgovine, a dok je oko 188.000 stanovnika bježalo, “počistili” su benzinske postaje. Grad je ostao potpuno prazan nakon izdane zapovijedi o evakuaciji u nedjelju. Nakon drame kad se otvorila rupa u betonskoj konstrukciji te se šteta počela pogoršavati pod pritiskom vode, vlasti su na glavnom kanalu pustile oko tri milijuna litara vode.

- Činimo sve što je moguće kako bismo popravili branu da se stanovnici mogu vratiti i živjeti bez straha - rekao je Jerry Brown, guverner Kalifornije. Dodao je da je razina jezera oko brane u padu i da se situacija poboljšava. No prije nove kiše, najavljene za srijedu, radnici ojačavaju pomoćni izljev, a helikopteri bacaju kamenje u rupu na glavnom izljevu kako bi ojačali strukturu.

Zvonimir Sever, predsjednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva, kaže kako se u SAD-u nije dobro gospodarilo s akumulacijom pa je zato došlo do svega ovoga.

- Godinama su upozoravali da je uništen preljev pa je nejasno zašto to nije sanirano. Jednostavno nisu gospodarili s akumulacijskim jezerom - rekao je Sever, koji je ujedno bio projektant za sanaciju brane Peruče koju su 1993 minirali. pobunjeni Srbi.     

Komentari (19)
  • Luka napiši slobodno tko je minirao branu Peruča..........neboj se ovo je tolerantna zemlja! možeš i velikim slovima.

    14. 2. 2017,   21:05
  • Neka im je Bog na pomoći.

    14. 2. 2017,   21:26
  • Pustili 3 000 000 litara vode? Pa to nije ništa...Mislim da ste nešto krivo preveli

    14. 2. 2017,   21:11