Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Utrka za Senat: Na Floridi se glasovi prebrojavaju ručno

None Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svaki glas u Senatu, domu koji broji 100 zastupnika, može biti ključan, kao što je pokazala prošlomjesečna nominacija Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud

Dužnosnici na Floridi u četvrtak su odlučili da će se ručno prebrojati glasovi u utrci za Senat između republikanca Ricka Scotta i demokrata Billa Nelsona, nakon što je strojno prebrojavanje pokazalo da je razlika među kandidatima takva da je opravdano ručno brojanje. 

Floridski guverner Scott objavio je u četvrtak pobjedu u utrci za Senat protiv demokrata Nelsona i rekao da je njegovo vodstvo nakon strojnog prebrojavanja oko 13.000 glasova.

Democratic candidate Sinema speaks to supporters after officially winning the U.S. Senate race in Phoenix REPUBLIKANCI DRŽE VEĆINU Još broje glasove: Demokrati u Senatu imaju još jedno mjesto

Međutim, floridski zakon određuje ručno prebrojavanje ako je elektroničko pokazalo razliku u utrci među kandidatima manju od 0,25 posto.

Više od 8,3 milijuna birača sudjelovalo je na izborima na Floridi, trećoj najmnogoljudnijom američkoj saveznoj državi.

Svaki glas u Senatu, domu koji broji 100 zastupnika, može biti ključan, kao što je pokazala prošlomjesečna nominacija Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud.

Congress elections in the USA ZA GUVERNERA I SENATORA Florida je naredila ponovno brojanje glasova na izborima

Republikanci imaju tijesnu većinu u Senatu, a od demokrata su na ovim izborima 6. studenoga izgubili Zastupnički dom.

U drugom slučaju, gdje se također išlo na ponovno strojno prebrojavanje glasova, Ron DeSantis, konzervativni saveznik predsjednika Donalda Trumpa, vodi za oko 33.000 glasova u utrci za mjesto guvernera i vjerojatno će postati pobjednik.

Florida se opisuje kao "purpurna" savezna država što znači da se često za nju vodi izjednačena borba između "crvenih" republikanaca i "plavih" demokrata.

Nezaboravna će u tom smislu biti povijesna zbrka na američkim predsjedničkim izborima 2000.

Florida je tada zaokupila pozornost svih svjetskih medija kada je između republikanca Georgea W. Busha i demokrata Ala Gorea razlika bila tek nekoliko stotina glasova.

Proces je na kraju završio na Vrhovnom sudu SAD-a. Republikanac je pobijedio demokrata na Floridi s 537 glasova više i tako postao američki predsjednik.

Komentari (1)