Obavijesti

News

Komentari 21

"Uvest ćemo reda u poticaje, odvojit ćemo žito od kukolja"

"Uvest ćemo reda u poticaje, odvojit ćemo žito od kukolja"
1

Novi ustroj ministarstva bit će završen za nekoliko tjedana, a cilj je smanjiti broj uprava i pojednostavniti sustav. U ministarstvu je trenutačno državna revizija

VIDEO

Uz najavljeno kresanje svih Vladinih subvencija od 1,4 milijarde kuna, poglavito HŽ-u i poljoprivredi, te više od milijarde kuna duga koji je ministarstvu ostao nakon mandata Petra Čobankovića, u fotelji novog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine idućih će mjeseci biti i te kako vruće.

U ministarstvu je trenutačno državna revizija i čekaju se analize svega, kazao je Jakovina na prvoj konferenciji za novinare od početka mandata. No, financijska slika već sada je zabrinjavajuća. Preuzete obveze koje je Čobankovićevo ministarstvo na odlasku prikazalo kao 618 milijuna (400 mil. kuna po kapitalnim zaduživanjima te 218 po ostalim obvezama), narasle su već na 1,13 milijardi kuna – na 536 milijuna na osnovi intervencija na tržištu i kapitalnih ulaganja (s time da po toj stavki i u 2013. dospijeva još 150 milijuna), a za poljoprivredne poticaje i veterinarske obveze, zdravstvenu zaštitu životinja, obilježavanje 597 milijuna kuna.

I to sve bez voda, šuma i lovaca, naslijeđenih iz Pankretićeva ministarstva, pa bi se prava brojka, tvrde u ministarstvu, mogla znati za mjesec dana.

Novi ustroj ministarstva bit će završen za nekoliko tjedana, a cilj je smanjiti broj uprava i pojednostavniti sustav. Na najavljeno smanjenje državnih subvencija Jakovina je kazao kako i nije bilo za očekivati da će svako ministarstvo zadržati sadašnju razinu poticaja, no to prvenstveno znači uvođenje reda, rada i veće odgovornosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jesu li se sredstva u poljoprivredi namjenski trošila? Dosad se sukladno praksi EU kontroliralo samo 5% isplaćenog, ali to ne znači, najavio je, da se neće kontrolirati i 20, 30 pa i 100 posto poticaja.

– Svi koji špekulantski gledaju na zemlju i poticaje, trebaju biti eliminirani iz sustava – tvrdi ministar ističući da slijedi odvajanje žita od kukolja, odnosno „imaoca površine“ i pravih proizvođača, pri čemu će se mijenjati i kriteriji što poticati, s obzirom na to da već 20 godina nije bilo planske poljoprivredne proizvodnje.

– U tijeku je i revizija sumnjivih natječaja za davanje državnoga poljoprivrednog zemljišta u dugogodišnji zakup. Ne u svih 12 godina, ali svakako ono što je sumnjivo i za što ima prijava – kazao je ministar. Tvrdi da je poljoprivredno zemljište nacionalno bogatstvo, kao i vode i šume, te se više se neće prodavati, o čemu će uskoro voditi računa Agencija za poljoprivredno zemljište.

Jakovina je predstavio i svoj najuži tim suradnika, od kojih je najveće iznenađenje donedavni Vidoševićev prvi čovjek za ribarstvo. Novi pomoćnik ministra za ribarstvo je, naime, Ljubomir Kučić, koji je kazao da je ribarstvo u svim dosadašnjim ministarstvima bilo 13. prase i red je da se to promijeni.

– Hrvatsko ribarstvo blizu je katastrofe, samo je zadnje poskupljenje plavog dizela ribare udarilo po džepu za 70 milijuna kuna, a čak 62 posto njihovih troškova upravo je gorivo – istaknuo je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u