Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uvodi se zabrana pušenja, ukida odredba o 0 promila

None Foto: P.Glebov

Za mlade vozače će i dalje vrijediti odredba o 0 promila, a starijima od 24 god. tolerirat će se 0,5 promila alkohola u krvi, i to ako nemaju prekršaja

U prvoj godini mandata nove Vlade uvest će se zabrana pušenja na javnim mjestima po uzoru na zemlje Europske unije, odredba o nula promila vrijedit će samo za mlade vozače do 24 godine, a referenduma za NATO neće biti. Dogovorili su to čelnici žuto-zelene koalicije i HDZ-a na predzadnjoj rundi pregovora u Banskim dvorima na kojoj su sudjelovali i pregovarački timovi HDZ-a i koalicije HSS-HSLS. Kada je riječ o zabrani pušenja HDZ-ov Vladimir Šeks je poručio:
- Oni koji kane pušiti neka požure s pušenjem - rekao je.
I dok će za mlade vozače i dalje vrijediti nula promila, starijima od 24 godine ako nemaju prekršaja tolerirat će se 0,5 promila. Ako pak vozač napravi prekršaj s 0,5 promila alkohola u krvi bit će kažnjen, i to znatno drastičnije nego do sada. Iako se nije razgovaralo o kadrovskim pitanjima i reorganizaciji ministarstava, mandatar Ivo Sanader najavio je da će se Vlada proširiti za jedno, najviše dva ministarstva. Tako bi mogli dobiti ministarstvo regionalnog razvoja, a moguće je i da se turizam izdvoji iz sada megalomanskog ministarstva.
- Vlada se neće bitnije mijenjati. Nema šanse da se vraćamo na veliki broj ministarstava kao u vrijeme Vlade od 3. siječnja - rekao je Sanader.
Koalicijski sporazum bit će predstavljen u ponedjeljak popodne ili u utorak ujutro, a idući tjedan Sanadera, Friščića i Adlešič očekuju razgovori o ministarskim mjestima. Prvi potez nove Vlade bit će i nastavak dijaloga s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom vezano uz ZERP, najavio je Sanader.

Komentari (67)
  • pušite vi ,a ne mi.

    4. 1. 2008,   18:35
  • Vozim vec 2 godine. Vecina novih vozaca vozi puno bolje od starijih. Nek mi Kanader objasni na koju osnovu je odabrao 24 godine ako vec sa 2 godine iskustva dobiva se \"prava\" vozacka. 21 ulazis u \"otmjene\" diskoteke, 18 si punoljetan, sa 24 smijes vozit sa 0,5, a sa 2 godine iskustva si \"stariji\" vozac. Tko je tu lud?

    4. 1. 2008,   18:43
  • Vidjela žaba gdje se konj potkiva pa i ona digla nogu. kako bi bilo gospodo da najprije stanete na kraj kriminalu i korupciji, zaustavite poskupljenja, omogućite ljudima pristojan život i pristojnu mirovinu a tek onda zabranjujte pušenje, jer ako na ovaj način nastvaite voditi ovu zemlju svi smo zajedno popušili i to brutalno!

    4. 1. 2008,   18:40