Obavijesti

News

Komentari 43

Iskustva sezonaca: Besplatno ljetovanje, a uspije se i uštediti

Iskustva sezonaca: Besplatno ljetovanje, a uspije se i uštediti

Hrvatskom turizmu treba oko 20 tisuća radnika. Ako nemate posao i muka vam je od pomisli na paklene gradske dane sezonski posao prilika je za besplatno ljetovanje, ali i popravljanje financija

VIDEO

Počelo je sitno odbrojavanje do vrelih ljetnih dana, kupanja i guštanja koji su svima najdraži dio turističke sezone na Jadranu. Ipak, osim uživanja u morskim radostima ljetni mjeseci mogu biti izvor zabave, ali i zarade. Ako nemate stalni posao i muka vam je od pomisli na paklene dane u gradu sezonski posao prilika je za besplatno ljetovanje. Uz posao,nove prijatelje, kupanje i izlaske tu je i štednja uz koju će jesenski dani biti ugodniji i opušteniji. Poslodavci su već početkom godine objavili listu otvorenih radnih mjesta, a najviše se traže zaposlenici u ugostiteljskom sektoru poput konobara, kuhara i servira. Uz redovnu plaću nude se besplatan krov nad glavom i najmanje jedan topli obrok. Nakon odrađene smjene ništa nije slađe od brčkanja u tek otkrivenoj divljoj uvali ili večernje šetnje uz obalu.

Upoznao sam Janu na poslu i dugo sam skupljao hrabrosti da je pozovem van

Vedran Pavlović (27) pakira svoje kovčege već treću godinu zaredom i sprema se za sezonski rad na Jadranu gdje radi kao konobar u pizzeriji. Posao konobara vidio sam kao priliku za dobru zaradu i provođenje ljeta na moru što si prijašnjih godina nisam mogao priuštiti - rekao je Vedran ističući kako ga je na prijavu za posao potaknuo upravo osiguran stan koji dijeli s cimerom. Imam jedan slobodan dan u tjednu koji naravno nije nužno vikend, a radno vrijeme je u prosjeku 10 sati dnevno. Nije jednostavno, posla ima puno, a često uskačem i u kuhinju kao ispomoć. No, mnogo je stranaca koji ostavljaju jako dobre napojnice, stoga znam zašto sam tamo i zašto radim - istaknuo je Vedran dodajući kako je 50 eura bila najviša pojedinačna napojnica koju je dobio od zadovoljnog njemačkog gosta. Simpatičnom Vedranu sezonski posao donio je i ljubav. Svoju sadašnju djevojku upoznao je na terasi pizzerije gdje radi. Jana ima vikendicu nedaleko od pizzerije i često je znala svratiti na ručak. Nakon nekog vremena skupio sam hrabrosti i pozvao je van. Bio je to početak naše lijepe priče koju živimo već tri godine na relaciji Maribor - Zagreb - iskreno je rekao ističući kako mu odlazak na sezonski posao ujedno znači i vrijeme koje će provesti sa svojom ljubavi.

Odrađenih osam sati brzo se zaboravi na plaži

Za razliku od Vedrana, Vesna Grujić (22) nije se odlučila za rad u ugostiteljskom sektoru, ali nit vodilja bila je ista: ljeto na moru i štednja uz koju će pomoći roditeljima. Nije radila u restoranu, no hranu je kuhala u malenom apartmanu u centru Poreča koji je dobila na korištenje. Zaposlila sam se na štandu s nakitom i radila sam svaki dan od ponedjeljka do nedjelje, no odrađenih osam sati u trenutku bih zaboravila sunčajući se na plaži cijelo popodne. Cilj mi je bio uštedjeti neki iznos kako bih bila financijski neovisna od roditelja, a i da se ostatak godine mogu kvalitetno posvetiti studiranju - ispričala je Vesna ističući da je na poslu stekla mnogo prijatelja, posebno Talijana, s kojima je i danas u kontaktu. Moje iskustvo je sjajno, odlazak bih preporučila svim mladim osobama, a onaj osjećaj koji ti pruža kupanje u moru pomaže izgurati sedam radnih dana - zaključila je Vesna koja već nestrpljivo iščekuje početak sezone u Poreču.

Hoteli zapošljavaju konobare, recepcionare, čistačice i animatore

Najveća hotelska kompanija Valamar traži čak 1.200 novih 'sezonaca'. Zbog velikih investicija samo u Rapcu traže 350 radnika. Najviše otvorenih pozicija ima u odjelu hrane i pića, domaćinstva na recepciji, u tehničkoj službi i održavanju, sportu, rezervacijskom centru, animaciji te na infopultovima.

Grupacija Jadranka koju čine Jadranka hoteli, Jadranka kampovi i Kamp Slatina te Jadranka trgovine i Jadranka Yachting ove sezone planira zaposliti dodatnih 600 sezonskih radnika. Cilj im je steći povjerenje i pružiti što bolje uvjete kako bi uspjeli zadržati svoje "sezonce" i iduće godine. Sukladno tome stalno ulažu u edukacije i stručnost svojih ljudi, a 2015. godine prema istraživanju "Najboljeg poslodavca" zauzeli su visoko treće mjesto.

Kvalitetan i odgovoran pristup poslu osobine su koje poslodavci najviše cijene i traže. Takvim radnicima posao je zagarantiran ljeti, a nekima i tijekom godine. Osiguran smještaj i hrana najbolja je opcija besplatnog ljetovanja na moru. Ovisno koliko ste štedljivi ovakav način rada može vam popraviti financije tijekom "sušnih" u godini ili osigurati ostvarenje nekog putovanja ili tečaja koje si već dugo želite priuštiti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje