Obavijesti

News

Komentari 155

'Država je omogućila da netko uzima poticaje za moju zemlju'

'Država je omogućila da netko uzima poticaje za moju zemlju'
3

Josipu Brckoviću iz Grabovnice pored Čazme netko drugi upisao se na njegovu zemlju i dobivao poticaje. I nije jedini. Upis na svoju zemlju otkrila su još tri njegova susjeda

VIDEO

Mešetarenje zemljištem i poticajima nećemo dopustiti! Provjerit ćemo sve čestice koje su upisane samo temeljem izjave i svjedoka.

Poručio je to u ponedjeljak novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon što je u HRT-ovoj emisiji “Plodovi zemlje”, urednika Vlatka Grgurića, razotkrivena afera u upravljanju poljoprivrednim zemljištem.

Bilo tko može prijaviti u sustav za poticaje tuđe poljoprivredno zemljište. Tako vlasnik zemlje koji je obrađuje ne dobije potpore ili ih uopće ne traži, ali zato neka fantomska tvrtka uzme novac iako sa zemljištem nema veze. Potpore za hektar zemljišta iznose oko 2000 kuna.

Upravo se to dogodilo Josipu Brckoviću iz Grabovnice pored Čazme.

I nije jedini. Upis na svoju zemlju otkrila su još tri njegova susjeda. Tek nakon što su se žalili, fantomske tvrtke izbačene su iz sustava za poticaje.

- Upisala se tvrtka Grabovnica voće. Da se nije po selu počelo pričati da postoje takvi slučajevi, ne bih niti išao provjeravati. Ne znam kad su se upisali, zemljište je moja djedovina i nikome ga nisam prodavao. Nevjerojatne stvari se događaju i institucije bi trebale sve ispitati. Kako je to moguće - pita se Josip Brcković, ali i njegovi susjedi.

Moguće je jer je od svibnja prošle godine omogućeno da se u sustav (ARKOD) za poticaje prijave i oni koji ne obrađuju svoju zemlju. Nisu morali dati nikakav dokaz da zaista obrađuju tuđu zemlju. Dovoljno je bilo da imaju dva svjedoka i mogli su tuđu zemlju upisati kao da je oni posjeduju te se prijaviti za poticaje.     

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministarstvo poljoprivrede: Tomislav Tolušić o uredbi kojom je omogućeno upisivanje u bazu ARKOD kako bi se ostvarili poticaji, bez da stvarni vlasnici za to znaju Reporter: Paula Osojnik

Posted by 24sata Video on 24. listopada 2016

Josipu i njegovim susjedima su se upisale dvije tvrtke: Severka i Grabovnica voće. Osnovane su tek lani, nemaju zaposlene i imaju nekoliko tisuća kuna gubitka.
Grabovnicu voće osnovala je Zrinka Kitonić i vodi se kao jedina vlasnica. Tvrtka je prijavljena na trošnoj kući u kojoj smo pronašli samo baku Milku koja nije željela razgovarati niti se fotografirati.
Severka d.o.o. je u vlasništvu Josipa Vincekovića. Vinceković je bivši HDZ-ov dogradonačelnik Čazme, ali sada ima tvrtke za poljoprivredu. Suvlasnik je tvrtke Moslavina proizvodi s poznatim stočarom Tomislavom Kitonićem. Ove godine je baš toj tvrtki blokirana isplata gotovo 32 milijuna kuna nakon što je pukla velika afera s načinom dodjele poticaja. Europska komisija je utvrdila nepravilnosti u natječaju koji je proveo bivši ministar Tihomir Jakovina pa niz tvrtki nije dobilo novac. Iako smo pokušali nazvati na telefon neke od Vincekovićevih tvrtki, nitko se nije javljao. Obje tvrtke su inače uredniku “Plodova zemlje” Vlatku Grguriću odgovorile da je upis bio pogreška, a ne namjera. Kako se poticaji isplaćuju godinu dana unazad, nisu im isplaćeni za tuđe zemljište.
No nakon što je otkriven ovaj slučaj, pitanje je još koliko je tisuća sličnih. Tolušić kaže da su dosad zaprimili već 89 prijava u kojima vlasnici zemlje žele provjeru upisa.
- Provjerit ćemo 35.000 hektara koje su upisane za poticaje na jednak način, samo putem izjava i svjedoka. Ne želimo da se takvo nešto ikada ponovi. Ubuduće će biti potrebna i suglasnost vlasnika zemljišta - rekao je Tolušić u ponedjeljak. Pozvao je i sve koji sumnjaju da im se netko upisao na zemljište da prijave Agenciji za plaćanje u poljoprivredi.
Nakon što je sporna odredba donesena, naglo se povećao broj upisanih hektara za koje treba isplaćivati poticaje. Samo u 2015. godini je upisano 75.000 hektara više za poticaje, a ako je prosječno po hektaru poticaj 2000 kuna, to znači isplatu 150 milijuna kuna.
Koliko je od njih lažnih ratara? Otkrit će tek naknadne provjere. Bivši ministar Jakovina je omogućio ovakav sustav, a i danas ga brani. Kaže da vlasništvo nad zemljom nigdje u EU nije uvjet za poticaje.
- Nemate sređeni katastar i gruntovnicu, a mnogi pošteni farmeri obrađuju tuđe zemljište na osnovu ugovora ili tamo gdje je nesređeno vlasništvo. Njima smo željeli omogućiti da dobiju poticaje. Njih treba razlikovati od ovih prevaranata koji su se upisali na tuđe zemljište. Svugdje ima onih koji pokušavaju prevariti, ali njih treba kontrolama otkriti i sankcionirati. Oni su svi potpisali da odgovaraju pod materijalnom i kaznenom odgovornošću za prijavljeno - kaže nam Jakovina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Čazma: Na mojih pet jutara zemlje uknjižio mi se vlasnik nepostojeće firme! Reporterka:Romana Bilešić

Posted by 24sata Video on 24. listopada 2016

On ne zna zašto inspekcije i Agencija za plaćanje u poljoprivredi nisu provodile dovoljne kontrole.
Inače, čak i kad se provode provjere, Hrvatska je u obvezi svake godine kontrolirati tek pet posto onih koji su dobili poticaje.
Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi do zaključenja broja nismo dobili odgovor, no njihov predstavnik Zoran Savić se ranije pravdao da oni ne mogu sve kontrolirati, te da seljaci sami trebaju paziti na svoje vlasništvo i je li netko njihove oranice i livade upisao u sustav i na osnovu njih diže poticaje.

Na adresi tvrtke živi starija žena (84) koja ništa ne zna...     

Kada su novinari 24sata u ponedjeljak došli na adresu na kojoj je registrirana tvrtka Grabovnica voće, ondje su pronašli samo trošnu kuću! U njoj živi starija žena (84). Ima skromna primanja, a o tvrtki nema pojma. Nije htjela razgovarati, ali susjedi kažu kako joj je jako teško jer se njena adresa dovodi u vezu sa sumnjivim poslovima.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava