Obavijesti

News

Komentari 197

Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja

Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja
4

Druga strana medalje govori i da cijene ne moraju pasti. Miljardu kuna mogu zadržati ugostitelji i isplatiti vlasnicima veću dobit. Mogu i potrošiti na proširenje ponude, investicije ili veće plaće radnike.

VIDEO

Vlada će ostaviti sljedeće godine čak milijardu kuna ugostiteljima koji poslužuju hranu jer će PDV spustiti s 25 na 13 posto. Donosimo koliko bi trebala pojeftiniti neka popularna jela koja se prodaju u restoranima, fast foodovima i ostalim ugostiteljskim objektima. Osim toga, ovo snižavanje cijena se odnosi i na dostavu hrane, pa bi zaposleni i svi koji naručuju dostavu također trebali profitirati.

No, tu je i druga strana medalje. Cijene ne moraju pasti. Miljardu kuna mogu zadržati ugostitelji i isplatiti vlasnicima veću dobit. Mogu i potrošiti na proširenje ponude, investicije ili veće plaće radnike.

Vlada Zorana Milanovića je prvo spustila PDV na 10 posto i za hranu i piće u restoranima, ali je već sljedeće godine od toga odustala i digla ga na 13 posto jer ništa nije pojeftinilo. Ministar financija Zdravko Marić je u prvoj reformi vratio PDV na 25 posto ugostiteljima, a snižavao ga na struju, odvoz otpada, a kasnije i na neke živžne namirnce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:05

Njegova logika je ukratko ova: Ugostetsljski sektor u velikoj mjeri zavisi o turizmu, pa boljeje uzeti stranicima, a spustiti PDV na ostale stvari koje hrvatski građani koriste tijekom cijele godine. Taj stav je morao napustiti nakon rasprave u HDZ-u.

Na što će otići milijarda kuna koja Vlada ostavlja ugostiteljima? Njihove strukovne udruge obećavaju: bit će to kombinacija nižih cijena, investicija i većih plaća radnika. Ali i njihovi stavovi se međusobno razlikuju.

Marić barem radi male korake, dok većina još stoji na mjestu
Marić barem radi male korake, dok većina još stoji na mjestu

Reakcije - Vjetar u leđa turizmu koji će podići plaće?

Udruga ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca ne spominje niže cijene i traži dodano sniženje PDV-a..

„HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma pozdravlja odluku Vlade RH da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane. Za turistički je sektor to najvažnija mjera iz ovoga kruga porezne reforme.

Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna. No, za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini 10 % kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima.

Ovo je porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i sve zahtjevnijih tržišnih izazova.

U funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također je važna mjera uvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju smo se zalagali zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika. Nastavak je to mjera Vlade RH kojima se kroz povećanje neoporezivih naknada radnicama postižu konkurentniji uvjeti rada te veća sigurnost i zadovoljstvo radnika. Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako je za očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike i koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ista mjera rezultirati s 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika" priopćili su ih Udruge poslodavaca.

Profitiraju mladi i ugostitelji, ali uvode i zdravstveni porez
Profitiraju mladi i ugostitelji, ali uvode i zdravstveni porez

Hrvatska gospodarska komora uvjerava da će niži PDV značii vjetar u leđa cijelom sektoru, te će dovesti do povećanja plaća radnicima.

Pozdravljamo ovu odluku jer je Hrvatska do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve više smo gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima, već i cijelom turističkom sektoru -, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

To će djelomično smanjiti pritisak nedostatka radne snage, ali u konačnici dovesti i do boljeg punjenja državnog proračuna. Nadam se da će dio ovog financijskog rasterećenja biti usmjeren i na jačanje suradnje ugostitelja s domaćim proizvođačima, kako bi dobili dodatni multiplikativni efekt i ojačali gospodarstvo - naglasio je Burilović.

Da je ova mjera Vlade korak u pravom smjeru smatra i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Zadovoljni smo tim potezom, prvenstveno jer ide u pravcu dizanja konkurentnosti turističkog sektora u odnosu na konkurenciju, no to je tek prvi korak i još je puno posla pred nama“, poručio je Žgomba.

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Ivan Bogović naglašava kako je smanjenje PDV-a veliko rasterećenje branše koje će imati višestruko dobre učinke.

Ovo je znak da Vlada ipak sluša glas gospodarstva i shvaća koliko nam je teško poslovati. Porezno rasterećenje će dati prostora da ugostiteljstvo i turizam ponovno postanu poželjni za investicije. Samim time će doći i do boljih uvjeta za radnike, a to će olakšati pronalazak radne snage - zaključuje Bogović.

'Razliku u smanjenju PDV-a za hranu prebacit ćemo na plaće'
'Razliku u smanjenju PDV-a za hranu prebacit ćemo na  plaće'

Hrvatska obrtnička komora pak smatra da ima i prostora za snižavanje cijena.

-- Nakon trogodišnje borbe, ugostiteljima spuštanje PDV-a znači zaista puno. Vjerujem da će doći do pojeftinjenja jela kod ugostitelja, pogotovo na Jadranu. O ostat će nešto i za investicije i povećanje plaća. Na kontinentu, poglavito kod kolega u Slavoniji, cijene su ionako niske i njima će ovo pomoći da prežive - kaže Joso Smolić predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

S molić kaže da su zahvalni i Vladi na sniženju PDV-a i ministru turizma Gariju Cappelliju što im je u tome pomogao. Iako su tražili sniženje PDV-a i na napitke i pića, Smolić ističe da su zadovoljni i ovime, te se nadaju da će Vlada u konačnici, nekom sljedećom reformom, spustiti na sve artikle ugostitelja PDV na 13 posto. Također su zadovoljni i neoporezivanjem plaća mladih radnika, neoporezivanjem toplog obroka, smještaja, te mogućnosti davanja nagrada radnicima bez poreza...

Definitivno idemo u dobrom pravcu – kaže Smolić

Most predstavio svoj prijedlog poreznog rasterećenja
Most predstavio svoj prijedlog poreznog rasterećenja

Koordinacija ugostitelja Hrvatske priopćila je da pozdravlja najavu Vlade RH da će smanjiti porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu smanjivanjem PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto. Cilj smanjenja stope za nas je početak stvaranja uvjeta za povećanje placa radnicima u ugostiteljstvu. Kažu.. Odlazak kvalitetne i kvalificirane radne snage, pritom mislimo na onu domaću, jedan je od najvećih problema ugostiteljstva i turizma Hrvatskoj i zato smo toliko apelirali na Vladu da smanji namete.

- Hvala Vladi i ministru financija Zdravku Mariću na najavama razumne odluke koja će za nas biti spas u zadnji čas. Razliku koja će nam ostati smanjenjem PDV-a preusmjerit ćemo u plaće te o tome intenzivno pregovaramo sa sindikatima jer želimo sve formalizirati kolektivnim ugovorom. Također, planiramo taj novac preusmjeriti u kupnju domaćih, kvalitetnijih, a ne uvoznih namirnica te dodatno dići uslugu na svim razinama.“ – ovim je povodom izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

-Sada je vrijeme za strateško promišljanje o budućnosti našeg turizma i ugostiteljstva te donošenje mjera na opću društvenu korist u suradnji s institucijama. Vrijeme je da novac koji će nam ostati razumno upotrijebimo za zapošljavanje domaćih ljudi. Moramo educirati ugostitelje, naše članove kako bismo uslugu digli na što višu razinu. Zahvalni smo Vladi što su čuli naše apele, a sada je na nama da u poštenoj tržišnoj utakmici pokažemo što znamo i umijemo - izjavio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol
Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol

I Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora, koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), pozdravlja odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.

"Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje tzv. CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona", naglašava se u njihovom priopćenju.

U HUT-u su zadovoljni što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u konkurentnim zemljama vide kao srednjoročni cilj te se nadaju  njegovu ostvarenju u suradnji sa hrvatskom Vladom.

Najveći dio sredstava oslobođenih navedenim potezima Vlade, kažu u HUT-u, usmjerit će se u investicije u podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude te u povećanje plaća zaposlenika, koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

"U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu, turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom. S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda, jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća", ističe se u priopćenju koje je potpisao direktor  HUT-a Veljko Ostojić.

U HUT-u su uvjereni da će ovo smanjenje poreznog opterećenja na turizam rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna te lokalne i regionalne samouprave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina