Obavijesti

News

Komentari 49

'Uz ovakvo pravosuđe, koji će to zakon ohrabriti zviždače'

'Uz ovakvo pravosuđe, koji će to zakon ohrabriti zviždače'

Oporba upozorava da će ovaj zakon ostati mrtvo slovo na papiru, da je nedostatan i nedovoljan. Upozoravaju da se njime u zemlji ne stvara klima u kojoj se zviždači osjećaju sigurno

VIDEO

U Saboru je manje od deset zastupnika raspravljalo o Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti tzv. zviždača. Zakon predviđa tri načina prijavljivanja nepravilnosti, kod poslodavca, u Uredu pučke pravobraniteljice te javno razotkrivanje.

- Želja vladajućih je da pokažu da nešto rade, a u stvarnosti ne naprave ništa. Zakon ne donosi ništa novo. Bez sredstava za provedbu zakon ostaje mrtvo slovo na papiru - poručio je Peđa Grbin (SDP). 

Podsjećaju da Hrvatska nazaduje u borbi protiv korupcije te da je tek četiri posto građana spremno istu i prijaviti. SDP-ovci zamjeraju što Uredu pučke pravobraniteljice za tu svrhu nije osigurano dovoljno novca, a državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić navodi kako nema smisla davati silan novac i zapošljavati nove ljude dok se ne vide prvi efekti zakona. 

- Pravobraniteljica ima 45 zaposlenih i mi smo u prvom koraku predložili da se preraspodijeli posao, a ako se javi već broj prijavitelja mi ćemo reagirati i rebalansom osigurati sredstva - poručio je Salapić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nikola Grmoja (Most) proziva Vladu za grubo nasrtanje na prijavitelje nepravilnosti i stava je da se korupcija štiti s najviših razina države. Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) poručio je da bez ozbiljne zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije. Uvjeren je da zakon neće dovesti do poboljšanja, jer se u praksi politika šalje poruku da se kriminal isplati. 

- Zviždači su istinski heroji društva. Mi moramo stvoriti atmosferu u kojoj se zviždači osjećaju sigurno. Mi tu atmosferu ne stvaramo. Ovaj zakon je nedostatan i nedovoljan, on je šamar u lice zviždačke inicijative - poručio je Sinčić. 

Glavni generator korupcije za Sinčića su Vlada, ali i Sabor koji donose zakone te odluke o imenovanjima. 

- Ako se ovdje dopušta kazneno djelo kupovine zastupnika, koje je jako teško dokazati, što se tek može očekivati a drugim razinama. Vlada ne pokazuje ozbiljne namjere da nešto napravi, njezina borba protiv korupcije je tek deklarativna, jer je i sama nastala na takvim temeljima i nema legitimitet građana - rekao je čelnik Živog zida.  

Željko Lenart (HSS) naveo je da nepravilnosti prijavljuju pošteni ljudi i da neće biti pomaka dok se ne vrati vjera u pravosuđe.  
- Uz ovakvo pravosuđe, koji zakon će ohrabriti građane da bude zviždač? Dosadašnja praksa pokazala je da se zviždaču sve sruši na glavu, a onima koji varaju ništa se ne događa - upozorio je Lenart. 

Izlaganje je zaključio poslovicom.

-  Tko laže taj i krade, a tko krade taj i ima, a tko ima poštuju ga u Hrvatskoj - zaključio je HSS-ovac. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji