Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mišja groznica na Medvednici: U bolnici završilo 30 planinara

None Foto: Pixsell/kombo

Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori, kaže dr. Markotić

Medvednica je kao žarište virusa prepoznata još 2012. kad je izbila prva epidemija, rekla je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

U tu je kliniku od početka godine stiglo 20-ak bolesnika. Dijagnoza: Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom, odnosno tzv. mišja groznica. U drugim je bolnicama dijagnosticirano još 10-ak bolesnika. Prema dostupnim podacima, većina bolesnika se zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice. Moguće je da se nekoliko sučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada. Mišja groznica opasna je virusna infektivna bolest. Javlja se ciklički u obliku epidemija, ali sporadičnih slučajeva svake godine.

- Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji - rekla je dr. Alemka Markotić.

Foto: 24sata.hr

Sezona glodavaca traje od proljeća do kraja listopada, pa dr. Markotić savjetuje da u prirodi treba biti oprezan te se držati mjera prevencije.

- Treba izbjegavati aktivnosti u prirodi kojie stvaraju prašinu, redovito prati ruke, sklanjati hranu izvan dosega glodavaca. Ako idete u vikendicu u kojoj dugo niste bili, prvo sve prozračite, a potom poprskajte dezinficijensom te prebrišite. Ni slučajno se ne smije mesti prašina na zaraženim mjestima jer tako možemo udahnuti virus - kaže dr. Markotić.

  1. se može prenijeti izravnim kontaktom sa zaraženim glodavcem, udisanjem zaraženog zraka od izlučevina glodavaca ili jedenjem hrane koja je bila u dodiru s glodavcem.
Komentari (46)
  • Sreli se američki, ruski i bosanski miš na sprovodu francuskog miša, kojeg je metlom ubila 80-godišnja čistačica. Američki miš naruči dupli viski i počne se hvaliti ostalim miševima: • Kad naiđem na mišolovku, aktiviram je repom, uhvatim zubima šipku dok ide prema meni i podignem je na prsima 20 puta gore-dole da mi se otvori apetit. Ruski miš otpije pola boce votke i uzvrati: • Kad ja naiđem na otrov za miševe, odnesem ga u rupu, smrvim u fini prah i to stavljam u kavu da me ujutro bolje razbudi. Bosanski miš popije svoju rakiju, pogleda ih prezirno i kaže: • Daj, ne mogu slušati ovakve gluposti, idem kući da hebem mačku.

    6. 4. 2017,   21:15
  • Imamo mi gore štakore i pacove na čelu države koji uništavaju tisuću puta brže i učinkovitije od svih drugih.

    7. 4. 2017,   05:07
  • Ne poželjeti nikome.....otvara put drugim bolestima,oslabljuje organizam,a čovjek može i umrijeti ako se na vrijeme ne javi...

    6. 4. 2017,   21:19