Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uzgojio previše marihuane': Luksetiću dvije godine zatvora

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja...

Huanito Luksetić (39) osuđen je jučer nepravomoćno na dvije godine zatvora, a njegov sumještanin Goran Zakrajšek iz Bregi pokraj Matulja na devet mjeseci. Obojica su optužena za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane zbog prodaje, piše Novi list.

Ovaj proces postao je poznat po tome što je Luksetić, inače oboljeli od multiple skleroze, tvrdio da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja je naglašavao da je uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja pribjegao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode.

Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.

Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu.

Pozvala se na nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem je – ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno – iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla dobiti količina ulja kanabisa dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije.

- Po ocjeni suda, time je dovedena u pitanje obrana optuženog Luksetića da se radilo o količini marihuane i konoplje namijenjenoj proizvodnji ulja isključivo za osobne potrebe, istaknula je sutkinja Čargonja, napominjući da je u tom svjetlu indikativno, a s druge strane nelogično, da pretragom Huanitovog doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje, ili imao ikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće.

Komentari (108)
  • majku joj njenu a splitski dileri i mafijasi setaju gradom ka kaljevi ruku pod ruku sa policijom i sucima a ona zatvara u zatvor bolesnu osobu..pokucala na njegova vrata za dite jednog dana dabogda! zato su nam zatvori i puni je su njima nebitni mali ljudi za koje se ima muda da ih se zatvori ..ma pljuc

    23. 11. 2017,   09:51
  • Konoplja je lijek. Dokazano je tisućama godina za što se koristila i da liječi. Normalno tretira se ko droga jer je ona biljka i naravno sama raste, zašto se lijeciti besplatno i prirodno kad te mogu trovati sa tabletama i nabijati im cijene. Nismo ništa više od pokusnih kunića, kemijon nas ubijaju i truju. Stvore bolesti u labaratoriju, prošire je po svijetu i eto zarade jer oni su ti koji imaju lijek. Farmacija je legalna mafija koja truje i pljačka ;)

    23. 11. 2017,   10:09
  • Čisto sumnjam da je ovaj to uzgajao za prodaju, vjerujem da je bolestan. Da li ima kakav dokaz da je nekome prodao i uzeo lovu?

    23. 11. 2017,   09:59