Obavijesti

News

Komentari 139

Uzmi lovu i bježi: Todorićeva posljednja prevara prije pada...

Uzmi lovu i bježi: Todorićeva posljednja prevara prije pada...
1

U novom broju tjednika Express pročitajte: Ukupno 15 tvrtki kojima je Sberbank platio dugove vratilo je Ivici Todoriću 247 milijuna kuna. I dio njih je prevario...

VIDEO

Tjednik Express otkriva više od godinu dana pomno skrivanu tajnu. U trenutku kad se u Agrokoru sve raspadalo, kako je Ivica Todorić osmislio i proveo svoju zadnju prevaru na čelu koncerna.

Ruske banke bit će po potpisanoj nagodbi nove Gazde Agrokora, a ključno je da novi vlasnici ne nastave model poslovanja koji je imao Ivica Todorić, a koji se često temeljio na ucjenama, dogovornom kolanju novca, poslovanju mjenicama kroz skriveno kreditiranje, lažiranje poslovnih izvješća kako bi uspio dobiti nove kredite...

Nova kaznena prijava

Nakon što je Express prošli put otkrio da je u jeku krize, početkom ožujka prošle godine, Ivica Todorić poslao pet milijuna eura na račun u Dubai, sad otkriva i dodatnu, posljednju prevaru, kojom je Todorić došao do milijuna od kojih je dio u jeku krize poslao u arapsku oazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ima 7300 stranica: Trgovački sud objavio je tekst nagodbe
Ima 7300 stranica: Trgovački sud objavio je tekst nagodbe

Model je nevjerojatan i mogao bi ga osmisliti tek um poput Matana iz kultne serije “Prosjaci i sinovi” Ivana Raosa. Dosad se samo spekuliralo da su neki dobavljači vraćali novac Agrokoru nakon što im je Sberbank isplatio milijunske dugove. Osim što sad ekskluzivno donosimo popis dobavljača koji su vratili novac i tako pomogli da ga Todorić prebaci u arapsku poreznu oazu, otkrivamo i nove, nevjerojatne detalje ovog prevarantskog modela, za koje, čini se, ni istražitelji ne znaju!

- Dižem kaznenu prijavu čim je pripremimo. Ne mogu vjerovati da nas je tako prevario i u čemu smo mi sudjelovali - kaže nam jedan od onih koji su vraćali milijune u Agrokor.

Gazdi će uzeti sve: Evo tko će preuzeti vlasništvo Agrokora...
Gazdi će uzeti sve: Evo tko će preuzeti vlasništvo Agrokora...

Možda neki doista nisu znali što rade, ali mnogi su, posve sigurni, računali na deal s Gazdom. Pa su - iako im je Todorić odlučio platiti dio dugova - oni odmah, isti dan, novac vratili Todoriću. Iako je grcao u dugovima, nije mogao skupiti za plaće radnika i porez državi, Todorić tvrdi da je pet milijuna eura poslao u Dubai kako bi kupio izvore vode Costella u Sloveniji. Arapska tvrtka koja je formalni vlasnik te tvrtke osnovana je samo za tu svrhu, a njen je vlasnik druga arapska tvrtka i istražitelji sad pokušavaju raspetljati trag novca. Dok to traje, Express donosi nove, ekskluzivne dokumente kako je obavljena ta posljednja Todorićeva manipulacija.

Putinovi bankari

Sve je počelo krajem veljače 2017. godine kad su Todorići izmolili ruski Sberbank za posljednjih 100 milijuna eura kredita. U Moskvi su Putinovim bankarima rekli da im “treba za stabilizaciju”. Iako su Rusi bili skeptični, drugi čovjek banke, Maksim Poletajev, osobno se založio za taj zadnji kredit. Koji ga je, čini se i koštao fotelje prvog potpredsjednika nakon otkrića Todorićeve muljaže.

Sberbank nije vjerovao Todoriću, pa mu nisu htjeli direktno isplatiti kredit nego su s njim ugovorili da će Sberbank platiti sve na račun dobavljača kojima je Todorić dugovao. No njihov oprez je bio uzaludan. Todorić ih je preveslao.

Vlasnička struktura Agrokora: Ruskim bankama 46 % dionica
Vlasnička struktura Agrokora: Ruskim bankama 46 % dionica

Kad je pregovarao s njima, Todorić je složio listu prioritetnih dobavljača kojima su tvrtke iz koncerna dugovale. Radi se o 56 dobavljača i vidi se da se radi o renomiranim tvrtkama. Primjerice, najviše novca je trebao dobiti TDR, čak 40 milijuna kuna, Phillip Morris i Orbico 30 milijuna kuna, Hrvatski telekom 20 milijuna kuna, Croatiašped 20 milijuna kuna ili Medika 20 milijuna kuna.

No nakon 10 dana, zadnji dan ožujka, Todorić šalje novi, ispravljeni popis Sberbanku. Naši sugovornici pretpostavljaju da se u tome međuvremenu dogovorio s nekim dobavljačima ili ubacio neke od onih kojima uopće ne duguje.

Svi oni koje smo gore naveli ili su ispali s popisa ili su im iznosi koje trebaju dobiti znatno smanjeni. Primjerice, TDR, kojem je Todorić dugovao za cigarete, pao je na tek osam milijuna kuna isplate, Phillip Moriss i Orbico tek na 11 milijuna kuna, Croatiašped i distributer lijekova Medika potpuno ispadaju s popisa, HT pada na tek osam milijuna kuna. Prijevoznik AWT, koji je otišao u predstečaj, trebao je dobiti 10 milijuna kuna, ali su izbačeni s drugog popisa za isplatu dugova. Zanimljivo, nisu svi vratili novac u Agrokor.

Nisu svi vraćali novac

Od većih tvrtki novac kojim je Sberbank platio dugove nisu Todoriću vraćali niti tvrtke Unex Media, Transeuropean Pro, Zott, Ina, Styria, Hanza Media, Violeta logistika, Stjema promet, pa i niz drugih...

Zato su na tajni, novi popis koji je poslan Sberbanku, upali neki dugogodišnji partneri Todorića poput Vira, Granolia. Nekim drugima, poput Iločkih podruma, povećan je iznos koji treba uplatiti za skoro dvostruko. I oni su vraćali novac. Na oba popisa su se našli i Prvo plinarsko društvo, Pivac, Mlinar, Todorićev partner Karisma, Sokol Marić, Unex. Sberbank je tijekom prva tri dana ožujka isplatio ukupno 56 dobavljača s tog popisa! Uplatili su im ukupno 455 milijuna kuna. A na račun Agrokora je isti dan kad su dobivali uplate vraćeno više od 247 milijuna kuna!

'Drago mi je zbog nagodbe, nadam se da je kriza prošla...'
'Drago mi je zbog nagodbe, nadam se da je kriza prošla...'

Uz već spomenute velike tvrtke, novac nisu vraćali ni mali dobavljači, kojima je Agrokor dugovao milijun-dva kuna. I svoj novac su zadržali.

Petnaest tvrtki (podaci o uplatama i vraćenom novcu su u tablici) je Todoriću poslužilo kao protočni bojler kojim je namagarčen Sberbank. Rusi su mislili da pomažu u plaćanju dugova, a nisu znali da se novac vraća Todoriću. Račun Agrokora se tako u prva dva dana naglo puni svježim novcem koji vraćaju dobavljači!

Premda je Agrokor tad imao 485 milijuna raznih dugova koje je trebalo platiti, Ivica Todorić već 2. ožujka šalje 6,5 milijuna eura u Švicarsku na račune Agrokora AG. Kako smo već pisali, nitko nije znao zašto se novac šalje na taj račun. Ivica Todorić sa sinom Antom odlazi zatim privatnim avionom u Švicarsku.

Novi popis u zadnji tren

Put od 11.000 eura je podmirio Agrokor. Pet milijuna eura osobno nalaže da se prebaci na račun u Dubaiju. Ostatkom od 1,5 milijuna eura su podmireni određeni krediti, ali istražitelji još kopaju radi li se o nekim privatnim obvezama jer su već utvrdili da je Todorić upravo preko Švicarske izvukao 64 milijuna kuna prethodnih godina.

Do danas je bilo nejasno zašto su zapravo, pred sam slom Agrokora, kad su napokon uspjeli naplatiti dio svog duga, dobavljači odlučili vratiti novac Todoriću. Pogotovo jer za novac koji su vratili nisu imali nikakvo sredstvo osiguranja. Poslali smo upite u 10 najvećih tvrtki koje su vratile najveće iznose. Samo neki su nam odgovorili, a ostali mudro šute. Potpuno iznenađeno nas je nazvao jedan direktor i rekao da oni nisu imali nikakav odnos sa Sberbankom i dobivali novac, a kamoli vraćali. Rekli smo mu da imamo dokumente i on je odlučio provjeriti u računovodstvu. Javio se pola sata kasnije i priznao da je šokiran.

Izglasali nagodbu za Agrokor; Plenković: Postignuti su ciljevi
Izglasali nagodbu za Agrokor;  Plenković: Postignuti su ciljevi

- Pa nije ni čudo da se ne sjećam. Dobili smo obavijest od Agrokora da se radi o pogrešnoj uplati isti dan i odmah smo automatizmom vratili većinu novca. Nismo imali pojma da smo na popisu Sberbanka. Zbog ovog ću podnijeti kaznenu prijavu - kaže nam.

Oprostite, kriva uplata

Poslao nam je i dokument u kojem ih rano ujutro iz Agrokora obavještavaju da će na račun u svojoj banci primiti novac.

- Radi se o krivoj uplati i molim vas da izvršite povrat - stoji u dopisu.

Iz još nekih tvrtki, poput Marinade ili PPD-a i Sokol Marića, imali su veoma slična obrazloženja - da su samo vratili krivu uplatu. Opširnija njihova obrazloženja kao i onih koji su sve pravdali poslovnom nekretninskom transakcijom, poput Braće Pivac, čitajte u Expressu. Također i zašto neki upućeni sugovornici smatraju da su možda neki od dobavljača preveslani jer im je rečeno da novac vrate zbog krive uplate, ali i zašto su uvjereni da je postojao dogovor nekih tvrtki dobavljača s Todorićem da vrate novac.

Franck uplaćuje milijune

Ovo nisu jedine čudne transakcije kojima je Gazda osiguravao kreditiranje preko dobavljača. Primjerice, Franck je u drugoj polovici ožujka proslijedio na Agrokorov račun 28 milijuna kuna iako je Gazda imao milijunske dugove prema njima. Ni oni nam nisu odgovorili o pozadini te transakcije. Sve detalje modela kojim je Todorić preveslao i Ruse i dio dobavljača čitajte u Expressu koji je od danas na kioscima.

Što sve donosi novi Express?

Novi Express ekskluzivno donosi sve detalje o mažnjavanju 247 milijuna kuna koje je Ivica Todorić uzeo na način koji izaziva zaprepaštenje.

Ivica Todorić ima mozak Matana Špaladrina, junaka Raosovih “Prosjaka i sinova”, čovjeka koji je čak i Židova Šaloma nasanjkao uvalivši mu kao jamstvo za kredit kuću (“bile dvore Matanove”), koju je na vrijeme prepisao na svoju ženu Nušu, pa je hipoteku učinio bezvrijednom. Povijest Matanovih muljaža ipak nije ništa prema Todoriću, koji je grosist, on radi na veliko. Ono što je napravio Sberbanku, jednoj od najvećih novčarskih ustanova svijeta, dostojno je te epizode, čak je i nadmašuje.

U ruskoj literaturi ima nekoliko antologijskih varalica (Gogoljev Hlestakov, revizor, Iljf i Petrov Ostap Bender), ali našem se geniju malo tko od njih može približiti. Mnogi nasanjkani sve do poziva novinara 24sata nisu imali pojma što im je Todorić napravio! Njihova računovodstva su registrirala doznaku iz Sberbanka, potom su dobili obavijest da je novac uplaćen greškom i da ga treba odmah vratiti, što su oni i učinili i priča je time za njih bila završena. A njegova je avantura tek počinjala...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji