Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uzmite 800 ISIL-ovih boraca ili ih puštamo da vas preplave'

Američki predsjednik u subotu navečer zatražio je od Europe da uzme na stotine boraca Islamske države uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu

Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude, napisao je Donald Trump u bujici poruka na Twitteru.

- Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti. Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići. Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom - poručio je Trump.

Munich Security Conference in Munich 'OSTATAK SVIJETA MORA UČINITI VIŠE' Mike Pence pozvao je cijelu EU da prizna Guaidoa u Venezueli

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici. Na marginama sigurnosnog summita u Münchenu, Pence je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

- Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo Islamsku državu ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij - rekao je Pence.

'TREBAMO NATO' Merkel je odgovorila Trumpu: 'Moramo se boriti za Europu'

Trump je u prosincu zabrinuo saveznike kada je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je Islamska država već pobijeđena.

Kritičari su upozoravali da teroristička organizacija nije pobijeđena te da povlačenje može dovesti do oživljavanja sukoba, a saveznici SAD koji su u regiji nisu samostalno sposobni za takav izazov.

U.S. President Trump addresses sheriffs and police chiefs conference in Washington 'ALI JU NEĆU DOBITI' Trump uvjeren: Zaslužio sam Nobelovu nagradu za mir...

Sirijske demokratske snage (SDF), pod podrškom SAD-a i vodstvom Kurda, pokrenuli su napad prošlog tjedna kako bi izbacile islamiste iz sela Baghuz, jedinog preostalog područja pod kontrolom Islamske države u blizini granice s Irakom.

Također postoji bojazan, da će bez prisustva SAD-a, Turska pokrenuti napad protiv SDF-a, gdje su pretežito snage Kurdskih narodnih obrambenih snaga (YPG). Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK), protiv kojeg se već desetljećima bori na jugu zemlje.

Komentari (105)
  • ISIL dolazi na dnevnoj bazi u Europu i još postoje organizacije koje mu u tome pomažu financijski, logistički i komunikacijski. Ono najbitnije da se u Hrvatskoj nitko ne pita tko im pomaže da sa istočnih granica uspijevaju čak preko cijelog hrvatskog teritorija stići neometano do Slovenskih granica i dalje.

    17. 2. 2019,   08:53
  • Prvo, isil nije pobjedjen ali kad usa ode nazad kuci, ne pise se isilu dobro jer im ode najjaci saveznik, rusi ce da isil sravne sa zemljom, nema zarobljenika sve ce pobit bombama, drugo, posaljite te isilove krvnike u SA ili nazad u Siriju legalnoj vladi neka im oni sude kako znaju, nije na vama da im sudite jer nisu vasoj drzavi stetu napravili.

    17. 2. 2019,   08:43
  • ma ne brini trump uzet ce ih merkelice ..dat ce im stan,zdrastveno,hranu,socijalu a dok neko od njih bude napravil neki kriminal onda bu svom narodu koji ih uzdrzava govorila nek nebudu ksenofobni i nek hi ne osuđuju i ne generaliziraju e sad fucka mi se za njemce ali problem je kaj onda druge pritisce da nasele te humaniste

    17. 2. 2019,   08:47