Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vakula prognozira: Hladno do petka, a onda jugo i puno kiše

None Foto: Patrik Macek/Pixsell, Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Snijeg će tijekom vikenda povremeno padati samo u gorju, uglavnom višem, a u nižem tek u ponedjeljak, kada će na Jadranu opet zapuhati jaka, gdjegod i olujna bura

Za razliku od popularne pjesme Stjepana Jimmyja Stanića, koji ovaj utorak obilježava 90. rođendan - u srijedu ipak neće "Jutro promijeniti sve". No, već sada se može početi pjevušiti ona "Prolazi sve", budući da će zimski ugođaj ovih dana, s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i nižom od prosječne za kraj siječnja, od petka zamijeniti južina i iznadprosječna toplina, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Vakula kaže da će nakon utorka s čestom kišom, osobito u gorju i snijegom, tijekom promjenljivo oblačne srijede oborine biti malo gdje, uglavnom u južnijim krajevima, osobito navečer i u noći na četvrtak, kada je u višim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije moguć i snijeg. Zbog jutarnjih "minusa" i moguće poledice u prometu kopnenim područjem nužan je oprez!

U četvrtak će se novi tanji snježni pokrivač vrlo vjerojatno stvarati u većini gorske Hrvatske, pa i u nekim sjevernijim krajevima, posebice u Posavini, Slavoniji i Srijemu. 

Još češćih i obilnijih oborina bit će od petka do nedjelje, i to uglavnom kiše, budući da će temperatura, uz južinu, osjetno porasti pa će "minusi" nakon petka ujutro većinom izostati.

Foto: Severe Weather Europe

Snijeg će tijekom vikenda povremeno padati samo u gorju, uglavnom višem, a u nižem tek u ponedjeljak, kada će na Jadranu opet zapuhati jaka, gdjegod i olujna bura. Do tada većinom jugo, najjače - ponegdje i olujno - u petak i subotu, na jugu još i nedjelju.

Kiša ponegdje i obilnija

- U nastavku tjedna i početkom novoga na kopnu umjereno do znatno oblačno, pri čemu do petka i hladno, osobito ujutro, kada će mjestimice biti i magle. U četvrtak će na istoku i u gorju povremeno biti slabih oborina - i kiše i snijega. U petak će zapuhati umjeren jugoistočni i južni vjetar s kojim će dnevna temperatura porasti pa će za vikend posvuda u unutrašnjosti padati kiša, ponegdje i obilnija, a uz novi pad temperature početkom novoga tjedna ponovno će biti i snijega.

Na Jadranu promjenljivo oblačno, u četvrtak uglavnom na jugu, a od petka posvuda uz čestu kišu. U petak će zapuhati umjereno i jako jugo, mjestimice i  vrlo jako, pri čemu će kiša ponegdje biti obilna, uz grmljavinu, a temperatura zraka će zamjetno porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

Tema: Hrvatska

Komentari (54)
  • Vakula ne može pogoditi vrijeme ni za jučer

    29. 1. 2019,   22:16
  • Internet je pun stranica koje daju vrlo vjernu i realnu prognozu. u HR ima ogroman broj meteorologa koji vrlo loše prognoziraju. Vakula je nekoliko puta najavio polarnu hladnoću opasnu po život ... i slagao ... i nikom ništa.

    29. 1. 2019,   21:30
  • Pa tko još može tebi vjerovati ?

    29. 1. 2019,   22:01