Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Val otkaza u školama zbog lova ministarstva na lažne diplome?

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome, rekao je Željko Stipić za Jutarnji

U samo dva mjeseca iz škola je otišlo 222 nastavnika više nego u siječnji i veljači lani, što školski sindikalac Željko Stipić povezuje s najavom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak iz sredine siječnja o provjeri svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva, objavio je u srijedu Jutarnji list.

Dosad je otkriveno 13 slučajeva lažnih diploma, no Stipić sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sustava.

"Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča", rekao je Stipić za Jutarnji list.

Tezu su provjerili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zahtjevom za usporednim podacima o broju slučajeva prestanka radnog odnosa, a Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovitim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu.

Prema podacima Ministarstva u siječnju ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u siječnju lani. Tada je radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u siječnju ove godine, dakle, za njih 366.

"U lanjskoj veljači radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ove veljače 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno točno 222 više", navodi dnevnik.

Iako u Ministarstvu obrazovanja poručuju kako ne mogu znati razlog prestanka radnog odnosa, niti taj porast povezati s postupkom provjere diploma, za Stipića nema sumnje: "Za mene bi bilo iznenadenje da to nije tako", piše Jutarnji list.

Komentari (142)
  • Kad bi sve provjerili onda bi vidjeli koliko ih radi bez znanja i kupljenih svjedodzbi ne samo u skolama vec opcenito u svim drzavnim ustanovama...

    1. 5. 2019,   09:55
  • Jedan od rijetkih hvalevrijednih poteza ministrice Divjak. Nadam se da će se primijeniti u svim državnim, javnim, gradskim i općinskim službama.

    1. 5. 2019,   10:14
  • Iako se u mnogoćemu ne slažem s minirstricom, ovo je jako pohvalno. Ima visoki broj mladih ljudi koji su diplomirali i ne mogu nikako dobiti posao u školstvu, sada će se konalčno malo napraviti mjesta. Kada bi se bar ovo počelo primjenjivati i u svim ostalim segmentima javne uprave.

    1. 5. 2019,   10:06