Obavijesti

News

Komentari 43

'Valovi su kao žileti kidali naš brod. Mislio sam: Ovo je kraj!'

'Valovi su kao žileti kidali naš brod. Mislio sam: Ovo je kraj!'
5

Barba Tonči bio je usred Atlantskog oceana kad je nevrijeme uništilo njihov brod, a valovi otrgnuli pomoćne čamce. Najstariji i najiskusniji plakali su i pitali se hoće li vidjeti ženu i djecu, prisjeća se

VIDEO

Nekoliko puta zbližili su se sa smrću, pogotovo kad se zbog vjetra i valova okrenuo čamac za spašavanje.

Osim nekoliko kolačića, sav im je pribor za preživljavanje na brodu pao u ocean. Pili su kišnicu.

Pokretanje videa...

01:42

Ispričao je prefekt Martiniquea Franck Robin kako su pronađeni mornari s Bourbon Rhodea, koji je potonuo 26. rujna, preživjeli u Atlantiku. Oni su ispitani i pridružili su se obiteljima. Na društvenim mrežama pojavila se i videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje prvih preživjelih članova posade, Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca, Dmitra Marčenka i Jevhenija Nikolova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni su na splavi bili tri dana i dvije noći. Izvukli su ih potpuno iscrpljene. Filipinski pomorac s broda Piet za portal morski.hr prepričao je šokantnu ispovijest, za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja ispričali preživjeli brodolomci.

Pogledajte snimku spašavanja Rusa i Ukrajinaca s Bourbona
Pogledajte snimku spašavanja Rusa i Ukrajinaca s Bourbona

- Kad smo pronašli preživjele, pronađena je još jedna splav, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao - kazao je.

Filipinac tvrdi da je to čuo od svojih časnika, koji su o tome informirani s drugog broda.

- Naš i drugi brod plovili su u pravcu splavi. Pronašli smo prsluk za spašavanje. Tad je drugi brod stigao do prazne splavi - tvrdi filipinski pomorac.

Preživjeli mornari s Bourbon Rhodea, tvrdi, rekli su mu da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod.

Pronađena prazna splav?

- Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima - prepričao je Filipinac, koji kaže kako preživjeli pomorci nisu vidjeli lansiranje drugih splavi zbog velikih valova i jakog vjetra.

- Postoji šansa da su još živi - rekao nam je pomorac Tonči Perić (53), koji je 1983. preživio kalvariju u Biskajskom zaljevu. Uvjeren je da će se kapetan Dino Miškić i njegova posada vratiti svojim obiteljima.

- Mi tad nismo imali takvu tehnologiju i mobitele, no uspjeli su nas pronaći u Atlantskom oceanu - kaže barba Tonči.

'Okrenula se splav, imali smo par kolačića i pili smo kišnicu'
'Okrenula se splav, imali smo par kolačića i pili smo kišnicu'

 Prisjetio se kalvarije koju je sa samo 18 godina preživio na brodu “Luka Botić”, koji je krenuo iz Indije za Belfast. Za 37 članova posade putovanje se pretvorilo u noćnu moru. Počelo je nevrijeme, a valovi su lomili brod od 10.000 tona.

- Valovi su kidali sve kao žiletom! Najstariji i najiskusniji plakali su i pitali se hoće li vidjeti ženu i djecu - prisjeća se Tonči. Iako je posada s njegova broda imala sreće i svi su preživjeli nevrijeme, te sreće nisu bili drugi ribari. Tonči kaže kako tad nije bio svjestan što se događa dok nisu morali pobjeći s broda.

Desetak brodica je nestalo

- Obukli smo pojase za spašavanje, a kapetan je naredio napuštanje broda. Valovi su nam otrgnuli pomoćne čamce. Mogli smo samo sjediti i moliti se da nas ocean ne proguta. Desetak brodica nestalo je u oceanu - ispričao je. U pomoć su im stigli brodovi španjolske, engleske i francuske ratne mornarice. Kad se nevrijeme smirilo, s polomljenim brodom i uz pratnju, uputili su se u Portsmouth na jugu Engleske.

- Po dolasku smo ljubili kopno - ispričao je umirovljeni pomorac Tonči.

Prijatelji i obitelj za potragu sakupili gotovo 90.000 eura

Nada postoji. To su sateliti i faktor sreće, da nestale pomorce, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, uoči neki od brodova u Atlantiku.

'Ne možemo odustati od Dina, nadu polažemo u nove snimke'
'Ne možemo odustati od Dina, nadu polažemo u nove snimke'

Kazao je to Neven Melvan iz Sindikata pomoraca dok se čekaju nove analize satelitskih snimki. Podsjetio je da se na splavi može preživjeti do mjesec dana. Brod na kojem je bio hrvatski kapetan potonuo je 26. rujna u Atlantiku 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. Melvan je u kontaktu s obitelji hrvatskog pomorca. Sinoć je istekla akcija prikupljanja novca za privatnu potragu. Prikupljeno je gotovo 90.000 eura, a obitelj će objaviti što će tim novcem učiniti. Sigurno je, kaže, da ga obitelj ne želi za sebe. Melvan navodi i da je teško organizirati privatnu potragu na tako velikom prostoru, koji je promjeru veći od 1000 milja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag