Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vandali bojom oštetili jedini spomenik HOS-u u Hrvatskoj

None Foto: Tino Jurić/PIXSELL 4

Spomenik podignut u čast poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" vandali su uništili u noći na četvrtak. Spomenik je otkriven 9. svibnja

U noći sa srijede na četvrtak policiji zasad nepoznati počinitelj oštetio je spomenik podignut u čast poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" gađavši ga crvenom bojom

Dojavu o vandalizmu nad spomenikom, koji je 9. svibnja otkriven na platou u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu, policija je dobila oko 7.30 sati.

To je jedini spomenik HOS-u u Hrvatskoj, a njegovo podizanje odobreno je u mandatu bivšeg gradonačelnika Željka Keruma. Prije otkrivanja spomenika vodile su se velike polemike zbog naziva "Rafael vitez Boban" s obzirom da je riječ o ustaškom pukovniku i generalu. Od takvih prozivki gradonačelnik Ivo Baldasar branio se vadeći spomenik iz konteksta ustaštva jer je riječ o hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu.

Komentari (148)
  • Nije u redu pljuvati po mrtvim kostima ljudi koji su dali živote za Hrvatsku.To je za svaku osudu bez daljnjega.Isto tako nije u redu što je hrvatski narod postao prepasivan pa dozvoljava da ga se odvede ko ovcu na klanje.Nažalost žrtve su bile zaludne pa koliko god se netko busao u prsa junačka.Mi smo već robovi samo na jedan lukaviji način,običan čovjek je toliko obespravljen da mu više ni domovina puno ne znači.Zapamtite domovina ti je ona koja te kruvom hrani a Hrvatske vlasti nikoga ne hrane one sve samo otimaju a Hrvatsku uvode u EU samo da binjima bilo dobro a obični čovjek neka crkne.

    18. 9. 2014,   13:41
  • Tako crveni cijene 26 poginulih Hosovaca iz jedne bojne , poginuli za Hrvatsku i to ove nule što su polili spomenik bojom boli više od svega.

    19. 9. 2014,   09:03
  • To su idioti a ne vandali.

    19. 9. 2014,   10:20