Obavijesti

News

Komentari 129

'Vani nas mnogo više cijene, doma nismo imali ni za kruh'

'Vani nas mnogo više cijene, doma nismo imali ni za kruh'
1

Hrvatskoj nedostaje gotovo 12.000 medicinskih sestara, a zemlju je do veljače napustilo barem 1000 liječnika. Odlaze u Irsku, Njemačku, Veliku Britaniju..

VIDEO

Tisuće medicinskih sestara i tehničara na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje suočavaju se sa zabranom zapošljavanja u sustavu zdravstva, a istodobno bolnice jedva funkcioniraju zbog manjka kadrova. 

U KBC-u Zagreb , primjerice, nedostaje ih 690, a KBC Sestre milosrdnice vapi za 450 sestara i tehničara. 

- Ukupno u sustavu nedostaje između 8000 i 12.000 sestara - govori nam Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

anica prašnjak

Na burzi je u kolovozu prošle godine bilo 2157 medicinskih sestara, od čega ih je 219 prvostupnica. Prošle je godine potvrde za odlazak iz Komore medicinskih sestara uzelo oko 1000 sestara, a još je mnogo onih koji to tek planiraju učiniti. Priča o odlasku liječnika također nam je već dugo poznata.

Gubimo uložen novac

Dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić u veljači je rekao kako je Hrvatsku napustilo 1000 liječnika. Država je obrazovanje svakog od njih, samo do dobivanja diplome, platila 330.000 kuna. Kad se to zbroji s brojem liječnika koji su otišli u inozemstvo, propalo nam je uloženih 330 milijuna kuna. Taj iznos još raste s brojem medicinskih sestara na odlasku. Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020., na 100.000 stanovnika imamo 569 sestara. Na razini EU prosjek je 782 medicinske sestre. Teško ćemo postići europski standard u situaciji s kojom se suočavamo.
- Podigla sam kredit za stan u švicarskim francima. Od plaće koju sam primala kao viša medicinska sestra na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu jedva da sam mogla preživjeti. Dosadilo mi je spajati kraj s krajem i pretakati novac iz šupljeg u prazno - govori Martina Golojuh (37), medicinska sestra koja se prije četiri mjeseca spakirala i otišla raditi u Dublin. Teško joj je bilo ostaviti roditelje, prijatelje i krenuti iznova u novoj sredini. Nije požalila. U bolnici u kojoj sad radi mjesečno zarađuje nešto više od 3000 eura ili oko 23.000 kuna.
- U Hrvatskoj sam radila punih 19 godina. Razlozi mog odlaska u Dublin su financijska nestabilnost, ali i nepoštivanje naše struke, nedostatak opreme za rad, nemogućnost daljnjeg usavršavanja bez financijske pomoći državnih institucija - govori iskreno Martina.

Irska im je destinacija

U bolnici u kojoj trenutačno radim primam plaću svaka dva tjedna. Dvotjedna plaća pokriva sve životne troškove, od stanarine, režija, hrane, prijevoza, kredita u Hrvatskoj. Drugi dio plaće ostaje u cijelosti za mene, što u Hrvatskoj nije ostvarivo, govori nam Martina.
Mjesečna plaća sestre bez radnog iskustva je 2300 eura.
- Koji pripravnik u Hrvatskoj može dobiti taj novac nakon završene srednje škole – pita se Martina, kojoj se plaća povećava s godinama radnog staža. U Dublinu radi i Ivona Zacko (38), medicinska sestra koja je punih 15 godina radila u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Ivona zacko

Ivona Zacko (skroz desno) odselila je u Irsku

U Irsku je otišla prije više od godinu dana kao samohrana majka. Dovoljno je bilo da školi u koju je namjeravala upisati svoju kćer pošalje mail s njezinim podacima.

Gotovo da nema papirologije

- Ovdje je sve pojednostavljeno i nema papirologije kao u Hrvatskoj. Zarađujem oko 17.500 kuna. Na životne troškove potrošim oko 1200 eura, a ostalo ostaje za mene – kaže Ivona, koja mjesečno radi 14 dana. Smjene su po 12 sati. Svaki prekovremeni sat plaćaju joj dodatnih 25 eura.
Aleksandar Rađenović (36) deset je godina kao medicinski tehničar radio u Hrvatskoj. Preselio se u Njemačku, gdje radi u ustanovi koja skrbi za starije. Njegova se plaća kreće od 2250 do 3000 eura.

aleksandar rađenović

 Aleksandar Rađenović (desno) preselio je u Njemačku

- Radite u jednoj ustanovi, ali imate pravo u drugoj sestrinskoj firmi odraditi do tri smjene mjesečno i zaraditi dodatni novac – pojašnjava Aleksandar i dodaje da mu plaća ne raste s godinama iskustva nego s usvojenim kompetencijama.
- Imam 26 dana godišnjeg odmora. Uz to imam pravo odabrati i pet slobodnih dana mjesečno. Kako radim u smjenama od 12 sati, realno mjesečno radim samo 13 dnevnih ili noćnih smjena plus dvije smjene za dodatni posao - govori Aleksandar.

Doma nisu mogli naći posao

U Njemačku je otišla i viša medicinska sestra Iva Skorin (27). S dvije godine staža mjesečno zarađuje oko 2000 eura. Pripravnički je odradila u KBC-u Zagreb, nakon čega se u Hrvatskoj nije mogla zaposliti. Kristina Jerković (30) otišla je u Veliku Britaniju. Njezina je plaća sad mala jer joj Hrvatska ne izdaje potrebne papire za rad, pa radi na ugovoru za koji su u Engleskoj potrebna oko dva tjedna tečaja.
- Zarađujem oko 12.500 kn. Kolegice me podučavaju poslu koji ću raditi kada dobijem papire - kaže Kristina, koja ima deset godina rada u struci.
- Ovdašnji zakoni ne dopuštaju da zaposlenik radi na odjelu na kojem se već snašao i sve savladao. Poslodavac potiče zaposlenika na dodatno usavršavanje i bolju zaradu – tvrdi Kristina, kojoj je bolnica osigurala smještaj. Dijeli ga s drugim zaposlenicima jer su cijene stanova izuzetno visoke. Medicinske sestre koje rade u Hrvatskoj prilično su iznenađene uvjetima rada kolega u inozemstvu. Marija Fantov (31) je viša medicinska sestra s devet godina radnog iskustva. Radi na Institutu za tumore u Zagrebu i zarađuje oko 5900 kn.

bolnice


- Radim fizički jako zahtjevan posao, smjene su radnim danom, vikendom, blagdanom. Moja je struka potplaćena, no veseli me kad vidim da su pacijenti o kojima se brinem dobro - govori Marija. Kolegica Zvjezdana Delibašić (54) s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu dijeli Marijino mišljenje.
- Imam 35 godina radnog staža i plaću 5000-5500 kuna. Svaki mjesec radim 6-8 noćnih smjena, radna su mi tri vikenda, a smjene su od po 12 sati – kaže Zvjezdana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca