Obavijesti

News

Komentari 2

Varali siromašne: Desetorica 'zgrnula' gotovo 1,4 mil. kuna

Varali siromašne: Desetorica 'zgrnula' gotovo 1,4 mil. kuna
1

Nakon dovršene istrage, policija je desetoricu osumnjičenih kazneno prijavila Uskoku zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevara te krivotvorenja isprava

VIDEO

Uskok je pokrenuo istragu protiv desetorice osumnjičenih da su u sklopu zločinačkog udruženja prijevarama i krivotvorenjem isprava oštetili više osoba, uglavnom slabijeg imovnog stanja, te tvrtke za najmanje 1,38 milijuna kuna.

MUP je u utorak priopćio kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 44-godišnji prvoosumnjičeni od studenoga 2016. organizirao i vodio zločinačko udruženje, povezavši preostalih devet osumnjičenika i odredivši njihove uloge u toj krimi organizaciji.

Kroz poslove uzimanja brzih novčanih pozajmica, osobnih vozila putem leasinga te zasnivanja pretplatničkih odnosa i kupnje mobitela od teleoperatera osmislio je kako će za sebe i 'partnere' steći protupravnu imovinsku korist. 

On je uzimao brze pozajmice na imena drugih osoba kod davatelja on-line financijskih usluga, dok je uloga četvrtoosumnjičenog 34-godišnjaka bila vrbovanje osoba slabijeg imovnog stanja, a trećeosumnjičenog 23-godišnjaka provjera financijskog stanja oštećenih.

Vrbovali oštećene obećanjem zarade za uslugu fiktivnog zaposlenja u tvrtki koja povlači novac iz EU 

Nakon vrbovanja, šestorica osumnjičenih nalazila se s oštećenicima te im lažno najavljivali moguću zaradu od 10 tisuća kuna, obećavši im zaposlenje te novčane nagrade za uslugu fiktivnog zaposlenja u građevinskoj tvrtki koja povlači novac iz EU fondova.

Potom su fotografirali oštećene s osobnom iskaznicom u ruci, pravdajući to potrebama evidencije o zaposlenicima poduzeća. Nakon toga su otvarali adrese elektronske pošte s podacima oštećenih, a bez njihova znanja, te tražili pozajmicu putem on-line financijskih usluga.

Pošto bi zaprimili ugovore o pozajmici, potpisivali bi ugovore bez znanja oštećenih i pritom priložili fotografije debitnih kartica njihovih tekućih računa, koje su pribavili od banaka temeljem njihove punomoći.

Organizator zločinačkog udruženja osumnjičen je i da je osmislio model kupnje automobila na leasing, za što je angažirao šestoricu kako bi zatražili nabavu osobnih vozila uz sklapanje ugovora o leasingu, prikazivanjem lažnih činjenica i prikrivanjem činjenica s unaprijed stvorenom namjerom da neće u cijelosti platiti svoja dugovanja temeljem ugovora o leasingu.

Nabavljena vozila na 'lažni' leasing prodavali na Kosovu

Nabavljena vozila osumnjičeni su potom prodavali na području Kosova.

Prvoosumnjičeni se tereti da je osmislio i model sklapanja pretplatničkih odnosa uz kupnju skupljih mobitela kod mobilnih teleoperatera. Nakon što bi vrbovali osobe lošijeg imovnog stanja, osumnjičeni su ih nagovorili na nabavu mobitela veće vrijednosti i zasnivanje pretplatničkih odnosa, a za tvrtke oštećenih koje su prethodno registrirali na njih. Mobitele su potom prodavali putem oglasnika.

Uskok sumnja kako je tvrtkama ovim kaznenim djelima počinjena šteta od najmanje 1,38 milijuna kuna.

Nakon dovršene istrage, policija je desetoricu osumnjičenih kazneno prijavila Uskoku zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevara te krivotvorenja isprava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca