Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Varaždin: Učenik se polio razrjeđivačem pa zapalio

None Foto: D.Gorenak 7

BORBA ZA ŽIVOT: Liječnici su operirali učenika sedmog razreda kojem je opečeno 90 posto lica. Više pogledajte u prilogu Varaždinske televizije...

Učenik (14) sedmog razreda IV. osnovne škole Varaždin oko 11 sati u školskom WC-u se polio se razrjeđivačem, potom izašao u hodnik i zapalio se. Netom prije navodno je poviknuo: "Sada ćete vidjeti kako gorim!". Zapalio se ispred nekoliko učenika koji su pozvali dvije učiteljice u pomoć. One su jaknama ugasile vatru na nesretnom dječaku. Odmah su pomogli i ravnatelj škole Milivoj Purgarić te kuharice koje su donijele mokre krpe da zamotaju dječaka. 14-godišnjak je po licu, vratu i rukama zadobio duboke opekline koje su zahvatile više od 90 posto tog dijela tijela. Prema riječima ravnatelja, nakon zadobivenih ozljeda u školi, dječak je još uvijek bio pri svijesti te je čak pokušao ustati. Prvo su ga prebacili u varaždinsku bolnicu, no zbog teških ozljeda odmah su ga uputili u Zagreb. Hitno ga je u dječjoj bolnici u Klaićevoj operirao dr. Antun Kljenak, a dječakove opekline jednake su kao kod najteže ozlijeđenih u kornatskoj tragediji. Otežavajuća je okolnost što je tekućina na dječaku dugo gorjela, pa je zbog dubokih opeklina potpuno prekinuta cirkulacija u nekim dijelovima tijela. Sada slijedi takozvana opeklinska bolest, što znači da su mu ugroženi vitalni organi. Policija još ne zna je li se dječak zapalio namjerno ili je bila riječ o nepažljivoj igri. Nagađa se da su motiv strašnog čina dječakovi ljubavni jadi, no ništa od toga još nije potvrđeno. Kako kažu u IV. osnovnoj školi, dječak je bio vrlo dobar učenik te ne znaju je li imao ikakvih problema u obitelji.
- Najmanje je važno tražiti zašto se to dogodilo. Pravila u ovakvim situacijama nema. Važno je pružiti podršku djeci koja su to vidjela, bila s njim u razredu, i, naravno, roditeljima - rekla je Željka Čolović-Rodik, voditeljica tima za psihološke krizne situacije.
U varaždinsku osnovnu školu doputovao je tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Pet psihologa će razgovarati s djecom o tragičnom događaju i pokušat će ih smiriti. U školu je došao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. On je obećao kako će već u utorak psiholozi razgovarati sa učiteljima i učenicima koji su vidjeli strašni prizor. Gradonačelnik Čehok ponovno je pozvao roditelje da što više razgovaraju sa svojom djecom

PRIJE ODLASKA U ŠKOLU PUŠTAO JE GLAZBU
Šokirana i uplakana baka 14-godišnjeg dječaka kazala je kako je njen unuk u ponedjeljak otišao u školu ranije jer je imao dva predsata iz engleskog.
- Bio je vrlo raspoložen i sretan to jutro. Sve do polaska u školu cijelo je jutro puštao glazbu - kazala je u suzama. Dodala je i kako s njim nikada nije bilo nikakvih problema te da se normalno ponašao i da ničime nije pokazao da ga išta muči.

MOŽEMO SE SAMO MOLITI ZA NJEGA

Ministar obrazovanja i sporta Dragan Primorac popodne je posjetio dječaka u Klaićevoj. Potvrdio da je učenik u jako teškom stanju na intenzivnoj te je kazao da ga ne posjećuje samo kao ministar prosvjete, nego kao i liječnik te pedijatar.
- Njemu je sad potreban mir. Jedino što možemo je pomoliti se za njega i pomoći, ako možemo i koliko možemo - rekao je te je dodao da s roditeljima nije razgovarao. Ministar je najavio da će dječaku osigurati najkvalitetniju pomoć i liječenje, pa čak i inozemnu ako bude trebalo.

Komentari (45)
  • decko 13 godina ima pa se zapali. nije normalno nit za starijeg čovjeka kamo li za ovakvo dijete.

    3. 3. 2008,   14:49
  • a sta ces ima budala

    3. 3. 2008,   14:51
  • Ma svi popizdili... i najbolje su mi izjave:to je ucinio zbog neuzvracene ljubavi (ok. ovo je klinac ali i o njima tak pricaju) ili zbog losih ocjena je to ucinio... i da dalje ne nabrajam gluposti... Ali,fakat ljudi,mladi su u totalnom K.... Nije mi jasno kako na sebe mozes dignut ruku... Pa takav bi mi bio na psihijatriji ili negdje izoliran dozivotno... Ako je to u stanju sebi uciniti sto je u stanju drugima?? PS:zao mi tog decka fakat!

    3. 3. 2008,   14:47