Obavijesti

Promo sadržaj

Varaždinci u Svetom Martinu ruše rekorde

Varaždinci u Svetom Martinu ruše rekorde
8

Stolni tenis: Varaždinski Starr u 1. kou Lige prvaka ugošćuje francuski Hennebont, momčad koja je lani osvojila prvi europski trofej u svojoj povijesti

Hrvatski stolni tenis nakon dulje vremena opet ima predstavnika u muškoj Ligi prvaka. Dosad su tu čast uglavnom imali klubovi iz Zagreba, no po prvi put u povijesti u najjačem stolnoteniskom natjecanju u Europi igrat će i jedan kub sa sjevera Hrvatske.

Varaždinski Starr nakon tri godine igranja u ETTU Cupu odlučio je napraviti još veći iskorak. Bitno su pojačali momčad te u godini kad klub obilježava deset godina osnutka nastupit će  među europskom elitom. U društvo bogatih klubova iz Njemačke, Rusije, Švedske, Francuske itd. progurao se i jedan varaždinski klub, iako se po većini parametara teško može nositi s europskim 'teškašima'. 

Dosad su Varaždinci u europskim natjecanjima priliku davali mladim domaćim snagama, no od ove sezone glavni menadžer Matthias Landfried složio je vrlo dobru momčad koja sanja veći iskorak na međunarodnoj sceni. Predvodit će ih Japanac Kenta Matsudaira (123. na svijetu), tu su Tajpežanin Chia-Hung Sun (286.) i Nijemac Liang Qiu (421.), a prijavljeni su i Tan Ruiwu, Slovenac Ludvik Peršolja, Ronald Ređep i mlada nada Leon Šantek.

Prvi nositelj nezgodne skupine D je Borussija Düsseldorf, rekorder Lige prvaka po broju osvojenih naslova (11), a u svojoj riznici imaju ukupno 71 titulu. Treba li reći da je Njemačka Bundesliga najjača europska liga. Drugi nositelj je francuski Hennebont, koji je lani osvojio ETTU Cup, dok je treći nositelj portugalski Sporting, klub čiji je član i koji potpomaže  trenutno jedan do najboljih nogometaša - Cristiano Ronaldo. 

Prvi suparnik Varaždincima bit će Hennebont (13. rujna u 18.30 u dvorani termi Sveti Martin), nezgodna momčad iz malenog gradića u Bretanji na sjeverozapadu Francuske. Klub ima tradiciju od 1969., a posljednjih 16 godina konstantno je prisutan u europskim natjecanjima. Kao kruna svega lani su osvojili ETTU Cup, po jačini drugo natjecanje u Europi. Od vrjednijih rezultata treba izdvojiti da su jednom igrali polufinale Lige prvaka (2009.), četiri puta bili su u četvrtfinalu LP (2010., 2011., 2014. i 2017.) te su dvaput bili polufinalisti ETTU Cupa (2005. i 2012.). Na to sve treba dodati četiri naslova prvaka Francuske (2005., 2006., 2007. i 2009.), kao i dva druga mjesta (2012. i 2015.). I to u ligi koja slovi kao jedna od najjačih iza njemačke Bundeslige. 

Lani su završili treći u skupini D Lige prvaka, što ih je gurnulo u četvrtfinale ETTU Cupa. Do prvog europskog naslova stigli su preko kijevske Fortune, portugalskog Sportinga i na kraju njemačkog Saarbrückena. Taj isti Saarbrücken lani je osvojio najjaču europsku ligu - Bundesligu. Za razliku od prijašnjih sezona više nemaju odličnog Engleza Liama Pitchforda, ali veći dio momčadi je ostao na okupu. Tu su Cedric Nuytinck (39.), Quentin Robinot (182.) i Kinez Sheng Peng Fan, a doveli su Engleza Samuela Walkera (86.).  Prijavili su još cijeli niz igrača za LP, ali za očekivati je da će okosnica momčadi biti upravo spomenuti igrači. 
Starr ima aduta za iznenaditi i najjače u Ligi prvaka, no ono što je sigurno da će im trebati podrška s tribina.  

Podržite prvaka države, ulaz je besplatan

Susret 1. kola skupine D Lige prvaka između Starra i Hennebonta igra se 13. rujna 2019. u dvorani termi Sveti Martin (18.30). Ulaz za gledatelje je besplatan, a susret će se moći pratiti i putem Livestreama na Laola1.tv. 

Jedinstvena prilika za vidjeti jednog od najboljih

Nakon Hennebonta Starr će gostovati u Portugalu kod Sportinga pa u Düsseldorfu kod Borussije. U 4. kolu (25. listopada) Varaždinci će uzvratiti gostoprimstvo Borussiji, a bit će to jedinstvena prilika za vidjeti na djelu jednog od najboljih europskih stolnotenisača svih vremena. Nijemac Timo Boll (7. na svijetu) predvodit će svoj klub u još jednom pohodu na Ligu prvaka, a ljubiteljima stolnog tenisa sa sjevera Hrvatske bit će to jedinstvena prilika za vidjeti njegovu čaroliju. Aktualni europski prvak u svojoj riznici ima ukupno sedam europskih pojedinačnih naslova, ne postoji veće natjecanje na kojem taj ljevoruki Nijemac nije osvojio neku medalju.  S obzirom na to da ima 38 godina pitanje je hoće li ikad više takav igrač gostovati u Hrvatskoj, a pogotovo u vašem susjedstvu. Naravno, i ostatak momčadi je vrlo atraktivan, od ostalih pet igrača (Kristian Karlsson, Ricardo Walther, Sharath Kamal Achanta, Omar Assar) samo je Anton Källberg izvan svjetskog Top-a 50. Riječ je o odličnom mladom ljevorukom igraču koji je u 2019. osvojio Zagreb Open. 

Raspored kola Lige prvaka:

  • 13. rujna: STK Starr - GV Hennebont TT
  • 18. listopada: Sporting Clube de Portugal - STK Starr
  • 25. listopada: Borussia Düsseldorf - STK Starr
  • 30. listopada: STK Starr - Borussia Düsseldorf 
  • 5. prosinca: GV Hennebont TT - STK Starr
  • 10. prosinca: STK  Starr - Sporting Clube de Portugal

Što to u svom šeširu imaju Varaždinci

Sustav je složen tako da se uglavnom cijeni samo europski uspjeh, kao i da sponzore najviše zanima europska pozornica. Stoga ako želiš nešto napraviti na međunarodnoj sceni trebaju ti i inozemna pojačanja. Uglavnom se onda gleda prema istočnoj strani svijeta gdje stanuju najbolji majstori stolnog tenisa. Uostalom, samo u Kini profesionalno se tim sportom bavi oko 10 milijuna ljudi. Amaterski i povremeno ta brojka s kreće oko 300 milijuna. Da, dobro ste pročitali, nismo se zabunili u brojkama. Općenito, u Aziji stolni tenis vrlo dobro kotira. Prvo pojačanje Starra dolazi iz Japana i ime mu je Kenta Matsudaira.  Svojevremeno je taj 28-godišnjak bio deveti igrač svijeta (2017.), a osim želje da se što više popne na svjetskoj rang listi glavni cilj mu je izboriti Olimpijske igre u Tokiju.  

Liang Qui je njemački državljanin koji redovno nastupa u Bundesligi, a igranjem u Ligi prvaka htio bi se vratiti u reprezentaciju. Neće mu to baš biti lagan zadatak jer Njemačka trenutno ima 'Dream team'. Sun Chia Hung je iz Kineskog Tajpeha, izdanak je njihove Akademije, a igrat će i hrvatsku HEP Superligu, Srednjoeuropsku Superligu i Ligu prvaka. Osim toga bit će i sparing partner na treninzima mladih varaždinskih stolnotenisača te u regionalnom stolnoteniskom centru Varaždin, kojeg također vodi STK Starr.
Cheng Yu-Bo je mladi stolnotenisač koji je svojevremeno bio među deset najboljih u Kini. S obzirom na nemilosrdnu konkurenciju nije pronašao svoje mjesto pod suncem, ali nesumnjivo da je riječ o potencijalu. Želja mu je ostati u Hrvatskoj, završiti školu, naučiti jezik i igrati sva natjecanja za STK Starr. Na njega u klubu gledaju kao dugoročnu investiciju i veliku pomoć u razvijanju mladih hrvatskih stolnotenisača. 

Od domaćih igrača treba izdvojiti prekaljenog Tan Ruiwua, koji ima hrvatsku putovnicu i koji je osvajao nekoliko medalja za našu zemlju. Tu su i iskusni Ronald Ređep, Dario Kraljić i Ludvik Peršolja, kao i najmlađi među njima Leon Šantek. Mladi juniorski reprezentativac iz Ljubešćice je budućnost ovog kluba.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 92 eura, među kojima su kupon za Wolt od 20 €, Lidl kupon od 15 €, Horizont Shop kupon od 15 € te mnogi drugi

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!
U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.