Obavijesti

News

Komentari 22

Varaždinski rekorder: Rubikovu kocku složi u samo 8 sekundi!

Varaždinski rekorder: Rubikovu kocku složi u samo 8 sekundi!
1

Andro je počeo slagati kocku u šestom razredu osnovne i za manje od godinu dana oborio je hrvatski rekord. U početku je kocku slagao 4-5 sati, a svako malo ode i na natjecanje

VIDEO

Andro Petrinjak (16) iz Varaždina višestruki je državni prvak u slaganju Rubikove kocke, koju složi za manje od 8 sekundi. Za kocku se počeo zanimati u šestom razredu osnovne škole.

- Bio sam kod prijatelja iz razreda koji je kocku slagao iz hobija, pa sam i ja uzeo kocku u ruke i zainteresirao se za nju. Tako je sve počelo. Sve o slaganju kocke sam proučio na internetu. Najprije sam imao neku staru kocku, koja je godinama stajala netaknuta, a potom sam naručio pravu kocku preko interneta. U početku sam počeo s jednostavnom metodo slaganja Rubikove kocke. Nakon šest mjeseci slaganja išao sam na prvo natjecanje. Bilo je to početkom 2015. godine u Osijeku - rekao je Andro.

U lipnju 2015. godine sudjelovao je, nakon Osijeka, i na međunarodnom natjecanju u Mariboru te prvi puta oborio državni rekord i to s vremenom 12.46.

Prijateljstva su bitna 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljednji rekord u pojedinačnom slaganju oborio je u Ljubljani 2017. godine, s vremenom 7.50, a rekord u prosjeku ostvario je ove godine u Mariboru, s vremenom 9.83. To su ujedno i aktualni hrvatski rekordi. Svaki kandidat u svakoj kategoriji kocku slaže pet puta, s time da se najbolje i najlošije vrijeme oduzima, a iz tri srednja rezultata dobije se prosjek. Međutim, za pojedinačni rezultat svakog kandidata uzima se najbolje vrijeme u tih pet slaganja.

Andro kocke naručuje internetom iz SAD-a, a cijena im je od tri do 50 dolara.

- Otkada sam krenuo u srednju školu, imam puno manje vremena za vježbanje. U početcima sam s kockom radio od 4 do 5 sati dnevno, a sada imam puno više obaveza pa se često desi da vježbam tek pola sata dnevno, i to navečer. Osim ostvarenih uspjeha, jako me veseli što na natjecanjima stječem prijatelje, pa ostanemo u kontaktu i družimo se - objasnio je. Andro je 2016. godine sudjelovao i na europskom natjecanju u Pragu zahvaljujući ujaku koji ga je tamo vodio.

Ponosna mama Nena 

Kao jedini Hrvat bio 90-ti od ukupno više od 500 natjecatelja. Nažalost, iz financijskih razloga, sudjeluje samo na natjecanjima u Hrvatskoj i Sloveniji.


- Ponosna sam na sinovo umijeće i nastojim mu biti maksimalna podrška te ga vodim, koliko god mi to financijske mogućnosti dozvoljavaju, na natjecanja na kojima se to umijeće i službeno potvrđuje. Natjecanja u nekim udaljenijim gradovima su skupa - iskrena je mama Nena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović