Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vatikan: Papa Franjo otvorio skup o svećenicima pedofilima

None Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora

Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećeničkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru. 

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters. 

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima". 

Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja. 

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima. 

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

 

Komentari (2)
  • Po novinskim člancima ispada da je Papina glavna aktivnost 90 posto vezana uz skandale i pedofilstvo

    21. 2. 2019,   10:55
  • Auuu pa tko ce prodavati maglu ako se otkriju svi svecenici pedofili

    21. 2. 2019,   10:26