Obavijesti

News

Komentari 9

Vatileaks 2: Otvorena istraga protiv talijanskih novinara

Vatileaks 2: Otvorena istraga protiv talijanskih novinara
1

Istraga je otvorena protiv novinara čije knjige, utemeljene na tajnim podacima, kritiziraju korupciju i pohlepu u Vatikanu, a sumnjiči i druge Papine dužnosnike

VIDEO

Vatikan je u srijedu otvorio istragu protiv dvojice talijanskih novinara čije nove knjige, utemeljene na povjerljivim dokumentima, kritiziraju korupciju i pohlepu u Vatikanu, a sumnjiči i druge dužnosnike Svete Stolice da su im pomagali.

Vatikan je objavio da su novinari osumnjičeni za "suučešništvo u kaznenom djelu".

Curenje vatikanskih dokumenata jedan je od najvećih internih skandala koji je pogodio papu Franju i podsjeća na prvi Vatileaks koji je prethodio ostavci bivšeg pape Benedikta 2013. Talijanski mediji prozvali su novu aferu Vatilekas 2.

"Istražitelji također proučavaju ulogu ljudi koji su, zbog svojih pozicija (u Vatikanu) mogli surađivati u nabavi povjerljivih dokumenata", rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, dodajući da bi se skandal uskoro mogao proširiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vatikan je 2. studenoga objavio da su uhićeni jedan visoko rangirani dužnosnik Svete Stolice i jedna Talijanka koja radi u odnosima s javnošću jer su navodno dali provjerljive dokumente autorima dviju novih knjiga.

Oni su bili članovi povjerenstva koje je Papa utemeljio nekoliko mjeseci nakon svojeg izbora u ožujku 2013. kako bi ga savjetovalo o financijskoj i administrativnoj reformi Svete Stolice.

Povjerenstvo je završilo s radom prošle godine i predalo Papi izvješće, a on je proveo određene promjene u vatikanskoj administraciji. Uveo je primjerice ministarstvo gospodarstva i povećao ovlasti vatikanskih financijskih regulatora.

Knjige "Trgovci u hramu" Gianluigija Nuzzija i "Škrtost" Emiliana Fittipaldija kritiziraju nesposobnost, pohlepu i korupciju u Vatikanu i otkrivaju da papa Franjo nailazi na velik otpor stare garde svojim reformama.

Tako je rečeno da je kardinal Tarcisio Bertone, bivši broj 2 Vatikana pod Benediktom XVI, renovirao svoj stan od 300 četvornih metara za 200.000 eura i da je to platila vatikanska zaklada za bolnicu za djecu. 

Vatikan je osudio knjige jer tvrdi da se temelje na ukradenim dokumentima i prikazuju samo "djelomičnu i tendencioznu" verziju događaja.

Odluka Vatikana da osumnjiči novinare za sudjelovanje u krađi mogla bi usporiti istragu. Vatikan je suverena država, a dvojica novinara su talijanski državljani. Ako oni ne pristanu da ih Vatikan ispita, Sveta Stolica morat će zatražiti talijanske istražitelje da to učine, što je složen i dugotrajan diplomatski postupak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina