Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vatra gutala restoran u Splitu: Izvukli nekoliko plinskih boca

None Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL 7

Navodno je vatra zahvatila restoran nakon što je djelatnik pokušao promijeniti plinsku bocu. Na fotografijama jutro nakon požara vide se plinske boce koje je zahvatila vatra

U petak u večernjim satima izgorio je restoran u centru Splita. Dobili smo dramatične snimke požara koji guta restoran u vrijeme kad je tamo bilo sve puno turista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Navodno je vatra zahvatila restoran nakon što je djelatnik pokušao promijeniti plinsku bocu. Došlo je do eksplozije, zavladala je panika, ali na sreću, nitko nije ozlijeđen.

VIDEO: POŽAR U SPLITU Gorjelo u restoranu na Pjaci: Eksplodirala je plinska boca

 

Jutro nakon požara pokazuje kakvu je štetu napravila vatra, ali i da je moglo biti puno gore.

TROJE OZLIJEĐENIH Nesreća u Splitu: Vatrogasno vozilo se sudarilo sa kombijem

Na fotografijama se vide plinske boce koje je zahvatila vatra, ali na sreću, nisu eksplodirale.

Plinska boca može eksplodirati na dva načina:

 • ako je izložena otvorenom plamenu ili nekom drugom izvoru topline. Tada djelovanjem visokog pritiska plin prelazi u tečno stanje, dolazi do povećanja zapremnine i povećanja pritiska što uzrokuje eksploziju.
 • ako gori plin koji curi iz boce. Tada do eksplozije dolazi kad se izjednači plin iz boce s atmosferskim pritiskom, odnosno kad plamen prodre u unutrašnjost boce kao posljedica izjednačavanja pristiska.

VIDEO: Jutro nakon požara

- Još utvrđujemo uzroke požara i visinu štete - rekla nam je Ana Čepić iz splitske policije.

 

Komentari (60)
 • Tako su i “majstori od struje” da ustede cca 100kn na dobrom kabelu u Tucepima nemarom ubili decka od 25 g....ovaj konobar si taj dan moze upisati kao drugi rodjendan...inspektori zastite na radu spavaju zimski san osim kad dodju prcati u velike, uredjene, privatne, tvrtke jer ocekuju “ruka ruku mije” - u ostale i ne dolaze. Bitno da je 20kn viska kod konobara smak svijeta...

  27. 7. 2019,   12:52
 • Ovome je sezona zavrsila.

  27. 7. 2019,   12:36
 • Gospođo Ano Čepić, prije davanja izjave molim Vas lijepo izškolujte se malo, ja mislim to je razina kraja osmogodišnje škole. Jer vaša izjava nepije vodu. Plinska boca u kojoj je plin ako procuri na crijevu i zahvati to mjesto plamen, može explodirati u slučaju kad tlak plina u plinskoj boci koji je uvijek u plusu od okolnog, padne u minus tj, u plinskoj boci nastane podtlak, u tom slučaju podtlak uvuče plamen u bocu i u tom trenu nastane explozija. Drugo, ako niste znali plin propan butan u plinskoj boci u normalnim uvjetima uvijek je u tekućem stanju, a zagrijavanjem uvjetovano vanjskim utjecajem, plin u boci zbog vanjskog zagrijavanja naglo se širi, i tek kad tlak u plinskoj boci dođe do rizične veličine koja je jaka da pokida čelični oklop dolazi do explozije. Molim vas preporučujem školovanje, jer ovakvim krivim izjavama obmajujete javnost, i dokazujete vaše stručno znanje. Hvala.

  27. 7. 2019,   13:37