Obavijesti

News

Komentari 77

Vatreni pakao u Australiji: 'Sve gori, gušimo se na preko 40°C'

Vatreni pakao u Australiji: 'Sve gori, gušimo se na preko 40°C'
10

Zbog stotina požara koji divljaju diljem kontinenta obustavlja se promet na većini prometnica, sve je više poginulih, a vatra je uništila stotine domova i milijune hektara zemljišta. Svi se već tjednima guše u dimu

VIDEO

Katastrofalna situacija u Australiji zbog ogromnih požara koje više nitko ne može kontrolirati, nakon više tjedana doživljava paklenu kulminaciju. Tijekom jučerašnjeg dana temperature su na većini kontinenta prelazile 40 stupnjeva Celzijevih, a veliki broj prometnica, uključujući i onu koja povezuje Sidney i Canberru, blokirane su. Avioni još prometuju, no upitno je do kada. Tamošnje vlasti apeliraju na stanovnike da odgode planirana božićna putovanja.

Izvanredne mjere objavljene su za tri australske države, Novi Južni Wales, Južnu Australiju i Victoriju, a sve je više i ljudskih žrtava.

Požar stvara mikroklimu

U Novom Južnom Walesu divlja više od 100 požara, a samo oko Sydneya tri požara su se toliko razbuktala da su proglašene izvanredne mjere. Na terenu u toj saveznoj državi je više od 10.000 članova vatrogasnih i svih ostalih službi, a dvoje dobrovoljnih vatrogasaca poginulo je pri gašenju u četvrtak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovi požari vjerojatno će se nastaviti širiti dugo iza Božića - kazao je za BBC Ben Shepard, inspektor za ruralne vatrogasne službe iz Novog Južnog Walesa.

RFS crews engage in property protection of a number of homes along the Old Hume Highway as the Green Wattle Creek Fire threatens a number of communities in the southwest of Sydney

Kako javljaju tamošnji mediji, ozlijeđena su najmanje 23 vatrogasca, a od rujna diljem Australije poginulo je najmanje osmero ljudi, uništeno je više od 700 kuća i zgrada, poharani su milijuni hektara zemljišta, a deseci vozila su uništeni.
Prema izvještaju Guardiana, požar u Victoriji se dolovce tijekom noći učetverostručio i već stvara vlastitu mikroklimu. Kako saznajemo od tamošnjih stanovnika, ta mikroklima izazvala je i nešto kiše, no to nije bilo dovoljno da pogasi plamen.
Iako su se tijekom noći temperature ponešto snizile, jak vjetar još više raspaljuje buktinje.

Bez kiše godinu dana

I dok se stanovnici većeg dijela naseljene Australije već doslovce tjednima guše u dimu koji je pokrio i najveće gradove, statistički prognostički podaci su neumoljivi. Ova je situacija posljedica jednog od najtoplijih prosinaca u povijesti mjerenja, a Australiju je zahvatio zastrašujući toplinski udar. Temperature već danima prelaze 40 stupnjeva Celzijusa, a na jugu Australije izmjereno je i gotovo 50 stupnjeva Celzijusa, što je najviše temperatura izmjerena u prosincu na cijeloj zemaljskoj kugli.

Iako je ovo razdoblje klimatološki ljeto u Australiji, te su tamošnji stanovnici navikli na ekstremne vrućine, stručnjaci ističu kako nikad nije bilo ovako vruće u toliko dugom vremenskom periodu. Kiša u nekim dijelovima kontinenta nije pala punih 12 mjeseci.
Kako piše CNN, velika toplinska kupola nad kontinentom zadržava vrelinu, ne dopuštajući približavanje hladnih fronti i kiše. 
Mnogi Australci optužuju premijera Scotta Morrisona i njegovu vladu da se nisu dobro postavili prema zastrašujućoj situaciji, a sve je dodatno razljutila odluka Morrisona da baš ovih dana ode na odmor na Havaje. 

I dok čelnik vatrogasnog sindikata premijerove odluke naziva stramotom, stručnjaci podsjećaju na izvješće UN-a da Australija nije puno napravila da ispuni obaveze iz Pariškog sporazuma o klimi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag