Obavijesti

News

Komentari 1

Vatrogasci zaustavili curenje kiseline iz vagona u Zagrebu

Utvrđeno je kako je praznoga vagona, u kojem je zbog nedovoljno pritegnutog ventila, u dodiru s velikom količinom kiše došlo do isparavanja oblaka - ostataka 33 postotne klorovodične kiseline

VIDEO

Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba primio je u ponedjeljak ujutro obavijest da iz željezničkog vagaon na Zapadnom kolodvoru curi klorovodična kiselina , opasnost su otklonili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, a vagon je uklonjen iz prometa do pregleda tehničke ispravnosti.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama primio je u ponedjeljak u 8,20 sati obavijest da iz željezničkog vagaon na Zapadnom kolodvoru curi klorovodična kiselina. Po obavijesti, na teren su izašli pripadnici Policijske uprave zagrebačke, službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, pripadnici HŽ infrastrukture, HŽ Carga i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba s devet vatrogasaca te akcidentnim i navalnim vozilom.

Utvrđeno je kako je praznoga vagona, u kojem je zbog nedovoljno pritegnutog ventila, u dodiru s velikom količinom kiše došlo do isparavanja oblaka - ostataka 33 postotne klorovodične kiseline.

Vatrogasci su pritegnuli ventil, a vagon je uklonjen iz prometa do pregleda tehničke ispravnosti.

Klorovodična kiselina (solna kiselina) (HCl) je vodena otopina klorovodika. U svakodnevnom životu nazivamo je i solna kiselina jer se može dobiti reakcijom iz kuhinjske soli (NaCl) i koncentrirane sumporne kiseline, pri čemu nastaje plin klorovodik. Razrijeđena klorovodična kiselina masenog odjela do oko 25 posto klasificirana je kao iritant - opasna za sluznice i oči, te u produljenom doticaju s kožom izaziva iritacije. Koncentriranija kiselina, masenog udjela do teoretskog maksimuma od oko 40 posto,  klasificirana je kao korozivno sredstvo i u doticaju s kožom stvara opekline, a iznad svoje površine korozivne pare koje su vrlo opasne za dišne organe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.