Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

''Važno je da je plan realan, a ne da si napuhujemo brojeve''

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 6

Rastemo, deficit smo smanjili jer su prognoze bile 3,9 posto BDP-a, a mi smo predložili na 3 posto, i bavit ćemo se dugom, rekao je premijer Tihomir Orešković

Premijer Tihomir Orešković ustvrdio je da su smjernice za proračun realno planirane te da će plan predstaviti u petak potpredsjedniku Europske komisije Valdisu Dombrovskisu koji stiže u Zagreb. 

- Najlakše je napuhnuti brojeve i da EK kaže da to nema nikakvog smisla. Dva posto rasta BDP-a je realan rast, deficit smo predložili 3 posto što je vrlo ambiciozno, ali i realno. Bavit ćemo se i javnim dugom - rekao je premijer Orešković.

Ministar financija Zdravo Marić je još jednom demantirao da je novac od poticaja za zapošljavanje prebačen za naknadu novorođenčadi. Kazao je kako te stavke nisu povezane, ali i najavio da će stava za poticanje zapošljavanja biti povećana.

Kada je riječ o 100 milijuna kuna koje su predviđene za novorođenčad, ministar financija napomenuo je da zakon u ovom trenutku još nemamo te je teško reći od kada će se ta mjera primjenjivati. Ministar financija očekuje i da se gospodarski rast u sljedećim godinama ubrza. 

- Mislim da je jako važno da ovu uz projekciju deficita možemo računati sa stabilizacijom javnog duga odnosno njegovog udjela u BDP-u. Najavili smo da je naša ideja uz stimuliranje gospodarskog rasta, smanjivati taj javni dug prema razinama od 80 posto BDP-a - rekao je Marić. 

S obzirom da su za 2,5 milijarde kuna narasli rashodi postavilo se pitanje gdje je taj iznos ušteđen ministar financija je rekao:

- Uštedama se nisu dirale mirovine nismo dirali, a predvidjeli smo novac za indeksaciju mirovina i priljev novih umirovljenika. Kod plaća ono što smo prezentirali sindikatima za ovu godinu je da samo predvidjeli 0,5 posto za minuli rad. To znači da se štedjelo na svemu ostalome u prvom redu na materijalnim rashodima, dijelu subvencija i tzv. ostalih rashoda. Jednostavno napravilo se temeljito skeniranje cijelog proračuna po svim aktivnostima i svim programima i ministri su pronašli načine kako sve sveti u limite koji su održivi - rekao je Marić. 

S obzirom da nad proračunom visi sporazum sindikata javnih i državnih službi prema kojem bi plaće trebale rasti za šest posto i to uslijed rasta BDP-a dva kvartala za redom Marić je rekao da dijalog sa sindikatima otvoren, te da im je predstavljeno vladino viđenje reforme javnog sektora i politika plaća. Marić je siguran da će ih sindikati podržati. 

Smjernice Za Izradu DP RH Za 2016 i Projekcija Za 2017 i 2018

Komentari (73)
  • Kada će doći na red plan ukidanje Mesićevog ureda i sličnih njemu koji vuku silne pare nepotrebno...

    25. 2. 2016,   13:45
  • Ja još nisam vidio ništa realno od svega onog što ste do sad pričali i predlagali od predizbornog perioda do sad. Drago bi mi bilo da me razuvjeri netko ali kad vidim sastav i na što liči ova vlada, ne vidim niti trunke svijetlosti za koju bi se mogao ponadati da je kraj tunela.

    25. 2. 2016,   13:36
  • Postovani Premijeru, koliko je plan realan, napuhan ili je ljestvica nisko postavljena, najbolje se vidi na kraju godine kada se skupe sve brojke i sve cinjenice, vjerujem da je Vlada pokusala koliko- toliko napraviti jedan realan proracun. No ima jos netko drugi tko vam gleda u prste, koga se ne moze muljati, a to su rating kuce i mmf pa i EU. Mi pucani o tom proracunu ne mozemo puno diskutirati, mozda je i bolje tako, jer imamo premalo znanja gdje je sta i zasto, ali javit ce se ekonomski strucnjaci koji ce donijeti svoja misljenja i napraviti dublje analize pa cemo vidjeti. Vjerujte Premijeru, uspjeh vase Vlade, bio bi i Vas uspjeh i obradovao bi veliku vecinu hrvatskog pucanstva, naravno da ima ljubomornih na sve hrvatsko pa i onih koji sami nisu uspjeli, ali ne dozvolimo im da nam kvare uzitak oporavljanja Hrvatske.

    25. 2. 2016,   19:23