Obavijesti

News

Komentari 31

'Već 11 godina sam državni neprijatelj, agonija ne prestaje'

'Već 11 godina sam državni neprijatelj, agonija ne prestaje'
1

Obitelji poginulih najavljuju da će pravdu potražiti u Strasbourgu, kad je već ne mogu dobiti u nas. Slavica je, naime, bio jedini optuženi za smrt vatrogasaca...

VIDEO

- Očekivao sam oslobađajuću presudu, koliko god da mi je sve to bilo potresno, potresnije nego prvi put. Al’, eto, tužiteljstvo je najavilo žalbu. Stvarno mi nije jasno na šta će se više žalit. Hoćemo se glupirat k’a i do sada? Zašto se to radi? Je li to na osobnoj razini? Više ništa ne znan. Za sve ove godine kroz pravosuđe je prošao niz ljudi, a s druge strane samo jedan čovik. Ja. I tako već jedanaest godina. Kad je kraj? Sudac je na šezdeset stranica obrazložio zašto me oslobađa. Što sad? Pisat novu optužnicu? Moja agonija još nije prestala – govori  Dražen Slavica za Večernji list dan nakon što je u Županijskom sudu u Zadru predsjednik sudskog vijeća Boris Radman na izricanju presude obrazložio da Slavica nije iz nehaja skrivio smrt vatrogasaca Dine Klarića, Ante i Ivice Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Tomislava Crvelina, Josipa Lučića, Karla Ševerdije, Marka Kneževića i Ante Juričeva-Mikulina te teške ozljede Frane Lučića, vatrogasaca koji su stradali u požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007.

Druga je ovo presuda s istim ishodom, a prvotno je protiv Slavice bio obustavljen poslije iznova pokrenut kazneni progon. No, nije tu kraj sudskog postupka i zapravo je teško prognozirati kada će pravosuđe pravomoćno zatvoriti ovo poglavlje života obitelji stradalih gasitelja i obitelji njihova tadašnjeg zapovjednika Dražena Slavice. Nema roka u kojem Vrhovni sud mora odlučiti o žalbi, a oslobađajuću presudu suda u Zadru može odbaciti, potvrditi ili preinačiti.

Slavica: 'Ne znam kako se sada osjećam. Sutra ću biti svjesniji'
Slavica: 'Ne znam kako se sada osjećam. Sutra ću biti svjesniji'

Obitelji poginulih najavljuju da će pravdu potražiti u Strasbourgu, kad je već ne mogu dobiti u nas. Slavica je, naime, bio jedini optuženi za smrt vatrogasaca čije obitelji još ne znaju kako su oni zapravo stradali jer se to ovim postupkom nije ni utvrđivalo. U obrazloženju nepravomoćne presude, koje je čitao tri sata, sudac Radman upozorio je na propuste vatrogasnog sustava, ali i naglasio na mogućnost podnošenja novih kaznenih prijava te samim time i novih (maratonskih) sudskih postupaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dražena Slavicu oslobodili su krivnje za kornatsku tragediju
Dražena Slavicu oslobodili su krivnje za kornatsku tragediju

– Tko će ih pokrenuti? Moga ja podnit kaznenu prijavu, al’ tužiteljstvo će ju odma’ odbacit. O imenima neću, ali svi drugi koji su imali veze s ovom tragedijom ostali su na svojim radnim mistima, neki su na državnoj razini i napredovali. A ja sam već jedanaest godina fikus. Sidim u ćoši i čekan. Zaposlen sam u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik i ne radim ništa. Pitam se jesam li ja uhljeb. Prisilni, naravno. Godine prolaze, a mi nismo ništa pametniji nego što smo bili u onim prvim danima nakon nesreće. Bija sam šest dana u istražnom povjerenstvu u kojem su bili predstavnici MUP-a i MORH-a, odma’ smo uočili di su problemi. U izvješću smo napisali 50-60 posto onoga što je zaključio sudac, pitali se je li bija odgovaran taj i taj, imenom i prezimenom. Pa cili sustav zna di je bija problem. A onda su me sedmi dan odveli u zatvor, na 60 dana. Sitnica – ogorčen je bivši zapovjednik JVP-a Šibenik i županijski vatrogasni zapovjednik Slavica koji kaže da sve ovo vrijeme nitko iz vatrogasnog sustava s njim nikada nije službeno razgovarao o nesreći na Kornatima.

Tužitelj: Zapovjednik Slavica nije na vrijeme pozvao pomoć
Tužitelj: Zapovjednik Slavica nije na vrijeme pozvao pomoć

Na pitanje je li se sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem posavjetovao što će učiniti potvrdi li Vrhovni sud oslobađajuću presudu, odnosno hoće li tužiti državu i tražiti odštetu, uzvraća da će poduzeti sve zakonom dopuštene radnje: – Trebalo bi biti da nitko nije kriv dok se u sudskom postupku pravomoćno ne utvrdi drukčije. A ja sam sve ove godine bio državni neprijatelj broj jedan – rekao je Dražen Slavica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.