Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Već deset godina borimo se da djeca s otoka mogu u bolnicu...'

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalne politike odbio je u četvrtak prijedlog zakona kojim bi više od stotinu djece s poteškoćama dobilo besplatan prijevoz trajektom do bolnica na kopnu

Nitko nam nije obrazložio zašto su zastupnici glasali protiv izmjena zakona koji bi našoj djeci omogućio da besplatno idu u bolnicu, kaže Maja Bonačić-Proti, predsjednica udruge 'Brački pupoljci'.

PREDSJEDNICA PORUČILA 'Hitno uvedite besplatni trajekt za otočku djecu s teškoćama!'

Saborski zastupnici vladajuće koalicije glasali su u četvrtak na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalne politike protiv prijedloga izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz na kopno. 

Protiv su glasali HDZ-ovci Ivan Čelić, Željka Josić, Ivan Kirin, Vlatko Kopić i Ljubica Lukačić te HNS-ova Bernarda Topolko. Za promjenu zakona glasalo je također šest zastupnika pa zbog izjednačenog omjera glasova prijedlog zakona nije poslan u daljnju saborsku proceduru.

Na pitanje zašto su protiv izmjena zakona, zastupnici se pravdaju kako su promjenu samo odgodili jer žele da ona bude cjelovita.

- Nikako nisam protiv toga da djeca i njihovi pratitelji dobiju besplatan prijevoz trajektom na kopno, ali sam i za to da djeca s kopna koja idu na liječenje na otoke također dobiju besplatan prijevoz - kaže Topolko.

HNS-ova zastupnica ističe kako bi 'odmah digla ruku da je prijedlog zakona potpun'.

- Predstavnik Vlade najavio je kako ćemo u listopadu dobiti prijedlog zakona koji će u potpunosti riješiti problem. Tada ću glasati za cjelovito rješenje - najavila je Topolko.

HDZ-ov Ivan Čelić predložio je da problem financiranja trajektnog prijevoza za djecu s poteškoćama, dok se zakon ne donese, riješe gradonačelnici i načelnici općina iz lokalnih sredstava, tvrdeći da se ne radi o velikim sredstvima jer je takve djece malo.

S BRAČA U SPLIT Za dijete s invaliditetom plate 2000 kuna mjesečno za trajekt

No Bonačić-Proti kaže kako samo na Braču imaju 53 djece koja su članovi udruge, dok je djece koja trebaju trajektni prijevoz do bolnice s Hvara, Visa i Šolte oko osamdeset.

- Već se deset godina borimo za ovo, a od početka smo tražili brzu proceduru. Što će se dalje događati, ne znam - kaže predsjednica udruge 'Brački pupoljci'.

Jedino što imaju je, dodaje, obećanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra Olega Butkovića da će se zakon promijeniti.

- Nemamo čak ništa napismeno - zaključuje Bonačić-Proti.

Na negativne komentare, koji su uslijedili nakon odbijanja prijedloga zakona, reagiralo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Slijedom niza netočnih izjava nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, ističemo kako prijedlog nije izglasan budući da predložene promjene nisu uvažene iz niza razloga a tim više jer je navedeni Zakon trenutno u izmjeni. Ovim putem ističemo, kako je konkretni prijedlog saborskog zastupnika Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na spomenutom Odboru, danas formalno odbijen od zastupnika vladajuće većine budući da je ocijenjeno kako navedeni prijedlog nije formalno provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.

Osim toga, kako smo i prethodno naglasili, Zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju. Još jednom ističemo i hvalevrijednu inicijativu “Udruge Brački pupoljci” čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.

Spomenuto Povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba sa invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice. Slijedom navedenog, trenutno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga Zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje/osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

Prema postavljenom terminskom planu, očekuje se kako će Vlada Republike Hrvatske do kraja listopada 2019. godine usvojiti i uputi u prvo čitanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Napominjemo također, kako je prethodno potrebno osim prikupljanja mišljenja nadležnih tijela, provesti i propisani postupak javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana. Usvajanje konačnog prijedloga Zakona (drugo čitanje), predviđeno je do kraja 2019. godine kada će u Zakon biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca sa poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz.

SUDJELUJTE U ANKETI:

 

 
Komentari (13)
  • Ljubica u kolicima glasala protiv???? Sumrak

    27. 6. 2019,   20:43
  • Di je sad "hod za život"?što sad ne hodate???tuđa p vas zanima al teški tuđi životi ne

    27. 6. 2019,   21:59
  • Kušćeviću oduzeti svu imovinu i zgraditi bolnicu i to najbolje opremljenu !!!

    27. 6. 2019,   21:02