Obavijesti

News

Komentari 300

'Veće kazne neće pomoći. Ali neka plaćaju skuplje dopunsko'

'Veće kazne neće pomoći. Ali neka plaćaju skuplje dopunsko'
1

Neprihvatljivo mi je da se informacijama iz starijeg kamenog doba upadne u 21. stoljeće, kaže pedijatar primarijus Darko Richter. Predlaže i da se ljudima koji ne žele cijepiti djecu poveća izdvajanje za dopunsko

VIDEO

Od nadležnih institucija nismo uspjeli dobiti podatak koliko je roditelja do sada prijavljeno i kažnjeno jer su odbijali cijepiti djecu. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da u predškolskoj dobi ima oko 10.000 djece koja nisu primila MPR cjepivo, koje se prima s navršenih godinu dana. Protivnici cijepljenja povezuju ga s autizmom.

Navedenoj brojci necijepljenih treba pridodati generaciju dojenčadi koja tek treba primiti cjepivo za zaštitu od rubeole, zaušnjaka i ospica.

- Dio te djece nije cijepljen zbog kontraindikacija, dio zbog opravdanog ili neopravdanog kašnjenja s cijepljenjem, a tek manji dio zbog protivljenja cijepljenju - rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

 
'Ne slušajte Pernara koji preko zdravlja djeteta vodi kampanju'
'Ne slušajte Pernara koji preko zdravlja djeteta vodi kampanju'

POGLEDAJTE VIDEO: CIJEPITE DJECU!

Pokretanje videa...

00:24

Odgađanje je opravdano ako postoji medicinski razlog za necijepljenje. U kategoriji neopravdanih razloga je kad roditelji i pedijatar zajedno odgađaju cijepljenje, a navode neke od zdravstvenih razloga, koji nisu prepreka cijepljenju.

Kazna za necijepljenje u Hrvatskoj je 2000 kuna, ali nitko od odgovornih nam nije mogao pouzdano reći je li propisana kazna predviđena za svako odbijeno cjepivo iz godišnjeg kalendara ili je zajednička za više odbijenih cijepljenja.

- Ne znam, treba s pravnicima vidjeti detalje - poručio je resorni ministar Milan Kujundžić.

Ministri i državni tajnici dolaze u Banske dvore na sjednicu užeg kabineta Vlade
Medicinski stručnjaci u šoku: Pernar odbija cijepiti svog sina
Medicinski stručnjaci u šoku: Pernar odbija cijepiti svog sina

'Treba prosvijetliti te roditelje'

Za sada ne razmišlja o strožim kaznama za roditelje koji odbijaju cijepiti jer je zadnjih godina povećan broj procijepljene djece u Hrvatskoj.

- Imamo pozitivan trend i većina roditelja shvaća čemu izlažu djecu ako ih ne cijepe pa ćemo vidjeti što će dalje vrijeme nositi. Razmišljamo o intenzivnijem edukacijskom programu - kaže Kujundžić.

Buru u javnosti oko necijepljenja podigao je saborski zastupnik Ivan Pernar objavom da odbija cijepiti tek rođeno dijete.

- Mislim da prvenstveno treba prosvijetliti te roditelje koji stravičnu štetu rade svojoj djeci izlažući ih riziku od ozbiljnih bolesti, ali i drugu djecu koja će biti s njima u kontaktu. Vjerojatno će i on sam, kad malo pročita sve to, shvatiti da dijete treba cijepiti. Možda će shvatiti za koji mjesec - rekao je ministar zdravstva.

Zagreb: Nastavljena 11. sjednica Sabora

Informacije iz kamenog doba

Pedijatar primarijus Darko Richter podržava da “ljudi nauče baratati svojom slobodom”, ali za to, kaže, treba imati malo više informacija.

- Neprihvatljivo mi je da se informacijama iz starijeg kamenog doba upadne u 21. stoljeće. Nisu mi prihvatljiva ni nastojanja da netko, apelirajući na pseudodemokraciju, homogenizira nekakvu sektu oko sebe i stvara očito nekakvu novu stranku, između ostalog i na bazi protivljenja cijepljenju - rekao je pedijatar komentirajući poruke zastupnika Pernara.

Pernar je dobio sina i odbija ga cijepiti: Odbili smo i vitamin K
Pernar je dobio sina i odbija ga cijepiti: Odbili smo i vitamin K

'Kad djeca odu u inozemstvo, onda prime i više cjepiva odjednom'

Richter nije za oštrije novčane kazne. Zalaže se da se formira odštetni fond u koji bi od svakog prodanog cjepiva proizvođač uplatio jednu kunu, što bi bilo milijun i pol kuna godišnje za eventualne nuspojave na cjepivo.

Predlaže i da se ljudima koji ne žele cijepiti djecu poveća izdvajanje za dopunsko zdravstveno osiguranje jer troškovi liječenja padaju svima nama na teret.

Epidemiologinja Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kaže da kazna od 2000 kuna ništa ne znači ako dijete i dalje nije cijepljeno.

- Nije svrha kazniti roditelje, nego cijepiti dijete. Roditelji olako shvaćaju tu obavezu. No kad djeca idu u inozemstvo na školovanje ili obitelj ide na put, onda su spremni primiti i više cjepiva odjednom - kaže Danijela Lakošeljac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda