Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veći uvoz voća i povrća: Strana rajčica bolja nam je od domaće

Proizvodnja rajčice u Hrvatskoj lani je pala za gotovo četvrtinu, pa se smanjio i izvoz, za 30-ak posto, uvoz je pak porastao za pet posto, priopćila je u nedjelju Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Proizvodnja rajčice lani je pala za gotovo 25 posto u odnosu na godinu ranije, proizveli smo 30.950 tona, dok smo 2017. završili s proizvedenih 41.223 tona. Sukladno manjoj proizvodnji, smanjio se i izvoz, za 30-ak posto. Lani smo izvezli 5.287 tona, u odnosu na 7.505 tona u 2017. godini. Uvoz je pak porastao za pet posto, sa 12.813 tona u 2017. na 13.369 tona u prošloj godini. 

Sveti Martin na Muri: HNS-ovci se družili nakon konferenciji za medije SUBVENCIONIRANI KREDITI Kamate od 2,19 posto: Mladi se mogu prijaviti do 10. rujna

Kilogram uvozne rajčice prošle je godine u prosjeku koštao 0,99 eura, dok smo za izvozni kilogram dobivali prosječno pet centi manje, navodi HGK.

Uvoz voća i povrća raste

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj. 

Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, a prošle smo uvezli 25 tisuća tona više nego 2017. godine. (bs)

Tema: Hrvatska

Komentari (49)
  • Nema mi do one kad uz cestu kod Zadra kupim po ljeti kvrgavu pomidoru i narežem je ,pa si na kruh namažem paštetu i to mi je vrh.

    11. 8. 2019,   14:51
  • Nekad su tržnice bile ispunjene domaćom rajćicom. Sjeme se čuvalo. Pravio se sirup.Prodavalo se na placu. Danas da bi išta prodao moraš imati OPG, trebašimati i ispite za zaštitna sredstva,... Politika poticaja je promašaj. Tek sada kad pojedinci dobivaju novac, nema povrća. Poticaje dobivaju odlikaši. Vremenom su se ljudi na selu odvikli od poljoprivrede, u biti većina mladih obitelji otišla je put metropole ili van. A domaća rajčica bila je sočna, kiselkasta i mirisna, list biljke je posebno mirisao.Ruke su mirisale od lista. Suhi sir iz "rašlina" ( koša) i paradaz iz vrta. To je ljeto. Sad kad kupim rajčicu grapolo kao da jedem drvo: tvrda, neukusna, žilava i najčešće me peče jezik, valjda zbog špricanja.

    11. 8. 2019,   13:44
  • Ja uzgajam rajčice-pomidore za svoje potrebe, i mapada ih "smrdljivi martin", moj susjed također to radi, ali njegove ne napada smrdljivi martin, pitao sam ga kako to, a on mi je pokazao ambalažu od preparata s kojim tretira svoj rajčice. Daklem uvozno, domaće i vlastito je isto, ostalo su mali mitovi ili po našu rečeno pizdarije.

    11. 8. 2019,   14:02