Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Većina građana srami se ove vlasti i premijera. Moraju otići'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prava istina je da premijer nastavlja lagati. Ova Vlada nije sposobna provesti u djelo kupnju zrakoplova i izgubila je svaki kredibilitet za vođenje države, kazao je šef SDP-a u Saboru

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru je poručio da Vlada zbog sramote zbog propale nabave borbenih aviona mora otići te ustvrdio da se većina građana srami ove vlasti i premijera.

Podsjetio je da premijer optužio američkog veleposlanika da laže, a prava istina je, navodi, da premijer nastavlja lagati.  

- I predsjednica, premijer i ministar obrane Krstičević znali su sve o uvjetima prodaje, a lagali su da nisu. Očito su to radili svjesno i s namjerom. Ponovno postavljam pitanja premijeru: Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je unatoč upozorenjima inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje - upitao je Bernardić.  

Naveo je da zašto se Vlada odlučili na kupnju izraelskih aviona može samo nagađati. 

- Možda zato što je posao održavanja i servisiranja aviona trebala dobiti i bivša tvrtka ministra Krstičevića - kazao je.  

Upozorio je da je Hrvatska zbog ove afere izgubila novac i vrijeme, a ova Vlada i resorni ministar obmanuli su javnost i Odbor za obranu.  

- Oni koji su potratili povjerenje Sabora, Odbora za branu i građana ne mogu više raditi ovaj posao. Ova Vlada nije sposobna provesti u djelo kupnju zrakoplova i izgubila je svaki kredibilitet za vođenje države. Sasvim sam siguran da se većina građana srami ovakve vlasti i ovakvog premijera - kazao je.  

Upitao je koliko treba strpljenja građana prije nego se pobune protiv ovakve vlasti i gdje je granica. Kazao je da će SDP inzistirati na interpelaciji. 

Bačić prozvao SDP zbog krive odluke o remontu MIG-ova

Branko Bačić (HDZ) naveo je da su i prethodne Vlade u proteklih 20 godina mogla pobrinuti za zadržavanje ratnog zrakoplovstva. prozvao je bivši SDP-ovu vlast da je donijela krivu odluku o remontu MIG-ova te tako priredila blamažu zemlji. Naveo je kako je za razliku od toga ovaj proces nabave bio je transparentan. Ponovio je da Izrael nije uspio dobiti suglasnost SAD-a za prodaju aviona te da tu nema štete za porezne obveznike Hrvatske niti ima odgovornosti Vlade ni ministra. 

- Razumijem želju SDP-a da ruši Vladu i ministra Krstičevića, ali ova interpelacija je sanacija vlastite štete - poručio je Bačić. 
Podsjetio je da je oporba već šest puta pokušala rušiti ministre i Vladu, ali bezuspješno. Uvjeren je tako završiti i najnovija SDP-ova interpelacija. 

- Unatoč pokušajima podmetanja izmišljenih afera HDZ-u, rejting SDP-a je iz mjeseca u mjesec sve lošiji. Donijeli su listu za Europski parlament koja nije izdržala ni 24 sata, a kandidati su već odustali - rekao je. 

O oštrom napadu Davora Bernardića kaže: 

-Njegova frustracija rezultat je da se dio vodstva SDP-a njemu iza leđa sastaje s bivšim predsjednikom što je legitimno i korektno, no činjenica da je predsjedniku SDP-a nakon te objave vrlo neugodno pa neutemeljeno pokušava rušiti Vladu - kazao je Bačić. 

Komentari (64)
  • "SDP je spreman preuzeti odgovornost za državu i nastaviti tamo gdje smo stali."

    30. 1. 2019,   12:19
  • precenik sindikat stranke igra na foru APP , a teško si je priznati da kao stranka više ne postoje ( su se rašćlanili na ; pozitiva , starts , 'udaraljke' .... , ćak i ćlanarinu ne plaćaju odmetniki kod ' Pante' #

    30. 1. 2019,   11:17
  • bero nemoj govoriti u tuđe ime,nego samo u svoje,jer tvoje članstvo odlazi,zasto-zato sto si nesposoban bilo što učiniti,nego fokus cjele oporbe je hdz,umjesto dobrih programa i na taj naćin da pridobijete glasaće vi ste se sveli na kritike i omalovažavanje vladajućih a time im samo činite uslugu i još više ujedinjujete njihovo biračko tijelo,zato malo razmisli prije nego gluposti izreknes

    30. 1. 2019,   20:37