Obavijesti

News

Komentari 20

Bačić: Uzeli smo par dana time out da razmislimo o svemu...

Bačić: Uzeli smo par dana time out da razmislimo o svemu...
1

U Banskim dvorima koalicijski partneri razgovarali su o sudbina brodogradilišta Uljanik. Prema analizama trošak restrukturiranja iznosi nešto više od miljardu eura, a stečaja 557,5 milijuna eura

VIDEO

Nakon što se većina partnera HDZ-a izjasnila za stečaj Uljanika, ministri Darko Horvat i Zdravko Marić u Banskim  dvorima iznijeli su partnerima troškove koje nose stečaj i restrukturiranje. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je da su u otvorenoj raspravi partneri iznijeli svoja mišljenja i stavove, a odlučili su uzeti još par dana prije nego se izjasniti sudbini Uljanika. Izvijestio je kako i restrukturiranje stajalo nešto više od milijardu eura, dok bi stečaj stajao 557,5 milijuna eura. Upitan gdje je dvojba jer je duplo jeftinije ići u stečaj, Bačić je odgovorio:

- Razmišlja se što bi za hrvatsku brodogradnju značio stečaj Uljanika. Nije ovdje samo pitanje troška procesa, ovdje se razmišlja i o daljnjoj sudbini svih procesa koji je naslonjen na brodogradnju. To nije samo pitanje zaposlenika i  brodogradnje, nego i pitanje znanstvenih institucija, drugih djelatnosti. Zato smo si uzeli time-out od par dana kako bi odluku mogli donijeti - rekao je Bačić. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da nakon današnjeg sastanka više nitko ne može nagađati o brojkama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naši partneri ulaskom u Vladu rekli su jedno, nakon izlaska možda više nisu tako čvrstog stava - rekao je ministar. 

Ministar Horvat kazao je da su se on i ministar financija složili oko fiksnog troška restrukturiranja koje iznosi nešto više od milijardu eura te 557,5 milijuna eura troška za stečaj Uljanika. Razlika je navodi u varijabilnom dijelu.

- Današnja brojka koja je na stolu, a nije konačna, više nije brojka od milijarde i 486 milijuna eura nego je to brojka milijarde i devet milijuna eura koja je usuglašena s upravom i strateškim partnerom. Trenutno za iznos od 296 milijuna eura pregovaramo i vodimo konstruktivni dijalog priznavanja onih troškova koji su u ponudi navedeni. Upravo zbog toga je time out od nekoliko dana. Hoće li u konačnici brojka koju ćemo uokviriti u program restrukturiranja biti 713, 800 ili 930 milijuna eura to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana. Ono što je sigurno jest da fiksni iznos stečaja iznosi 557,5 milijuna eura - kazao je Horvat. 

Naveo je da razlika o kojoj govori te koja je predmet razilaženja sudionika i koalicijskog sastanka se sve više i više smanjuje. 

- Kakva će razlika u konačnici biti i kojeg iznosa biti program restrukturiranja ja sam siguran da ćemo u tim pregovorima i ovu broju od milijarde i devet milijuna eura spustiti ako ne na 713, a onda vrlo blizu onoj brojci koju zagovaramo a to je 930 milijuna eura - kazao je Horvat.

Prije sastanka Darinko Kosor (HSLS), Branko Hrg (HDS) Željko Lacković (NZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Kažimir Varda (BM 365) i Ivica Mišić (NZ) slažu se da bi Uljanik trebao otići u stečaj. 

- Apsolutno sam protiv da se više i jedna kuna državnog novca daje na neviđeno, da se ne zna što se događa. Do sada je 15,5 milijardi kuna je upumpano u ta dva brodogradilišta, nitko ne odgovara za novce, novaca nema, firme su u problemu - kazao je Hrg. 

Zagreb: U Banskim dvorima počeo sastanak vladajuće koalicije

Tek kad vidi brojke koje je pripremljene za sastanak Hrg će reći konačan stav. Darinko Kosor (HSLS) napomenuo je kako koalicija ni zastupnici ne donose nikakvu odluku oko ovog pitanja, već će o sudbini Uljanika odlučiti Vlada. 

- Došao sam na sastanak s jasnim pitanjima gdje su novci, gdje je tih  7 ili u milijardi kuna koji su izvučeni iz društva zadnjih deset godina, tko je za to odgovarao kao i što je MUP napravio po tom pitanju - rekao je Kosor prije sastanka. 

Napominje da ako je do sada sada plaćeno 3 milijarde kuna da u najboljoj varijanti treba platiti joj 4 milijarde za restrukturiranje, a prema njegovom mišljenju taj se iznos penje i do 5 ili 6 milijardi kuna, Kosora zanima tko će to platiti i gdje su ti novci odnosno postoje li u proračunu. Podsjetio je kako je premijer kazao da tih novaca u proračunu nema što znači da bi se za restrukturiranje država morala zadužiti i na to platiti i kamate. 

- Tko će ponovno za četiri godine biti odgovoran za novih 7 ili 8 milijardi kuna zato što će država ponovno morati davati jamstva za brodove. Nitko pa ni gospodin Debeljak ih neće raditi bez jamstava, a ako ode u stečaj ili ih ne napravi ponovno će to plaćati građana. Znači sada 7 ili 9 milijardi, za četiri godine 7 ili 8 milijardi ponovno, a  prije četiri godine je lijeva koalicija platila 10 milijardi - naveo je. 

Za restrukturiranje i spas brodogradilišta je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin dok Ivan Vrdoljak (HNS) čeka da  brojke odnosno što će značiti stečaj, a što restrukturiranje.

Zagreb: Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak u Banske dvore

Boris Milošević (SDSS) rekao je da podržava odluku organizacija naroda žrtava Jasenovca da se ne priključe državnoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu jer nisu ispunjenje pretpostavke za jednu kolonu.

- Mislim da nisu ispunjene sve pretpostavke za jednu kolonu, jedna kolona je želja svih nas, Mislim da je to bitno i važno za mentalno zdravlje Hrvatske i društva, ali da bi se to dogodilo, moraju biti ispunjene pretpostavke - kazao je Milošević ali nije želio otrti zašto na sastanak nije došao njegov kolega Milorad Pupovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor