Obavijesti

News

Komentari 242

Veću mirovinu ćete imati samo ako ušteđevinu predate državi

Veću mirovinu ćete imati samo ako ušteđevinu predate državi
2

VIŠE RADA Već od 2031. godine svi ćemo morati raditi do 67. godine, a tko želi u mirovinu otići ranije, morat će platiti 'masne' penale. Sindikati su već ranije prosvjedovali

VIDEO

Cilj naše reforme je osigurati održivost mirovinskog sustava, ali isto tako i povećanje mirovina, poručio je u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Njegovo ministarstvo je pripremilo paket od pet zakonskih izmjena koje bi trebale stupiti na snagu već početkom sljedeće godine.

Sedam godina ranije

Ukratko se sve mjere mogu svesti na to da će i muškarci i žene morati raditi dulje, svi koji žele u mirovinu ranije bit će kažnjeni. Vlada predlaže da čak sedam godina ranije nego danas idemo u mirovine sa 67 godina. I muškarci i žene. Žene će, dodatno, ići sa 65 godina već 2027. godine.

'Vladina mirovinska reforma destabilizirat će cijeli sustav'
'Vladina mirovinska reforma destabilizirat će cijeli sustav'

Ove krucijalne promjene se tiču svih koji su rođeni 1964. godine i kasnije. No apsolutno najveća novost je način na koji je ipak država i sebi osigurala priljev milijardi kuna koje radnici danas imaju u drugom mirovinskom stupu. Uz 15 posto, koliko od plaće ide državi u prvi stup, poslodavci plaćaju još pet posto za drugi stup koji je privatno vlasništvo radnika iako njime upravljaju mirovinski fondovi. Uz te uplate, ali i prinos mirovinskih fondova, u drugom stupu je trenutačno čak 95 milijardi kuna.
Ta dvostupna mirovinska reforma zamišljena je prije 17 godina kao jamac da će oni koji u njoj sudjeluju imati veće mirovine. No shvatilo se da oni koji idu u mirovinu prije nego su dovoljno uplatili, imaju manje mirovine. Zato je uveden dodatak od 27 posto koje primaju umirovljenici.

Izbor je težak

Kako za isplatu tih 27 posto više nema novca, a oni koji bi primali mirovinu iz prvog i drugog stupa bi bili oštećeni i imali manje mirovine, Pavić je smislio rješenje kako kratkoročno riješiti problem. Svaki novi umirovljenik će, ako želi 27 posto dodatka, svu ušteđevinu iz drugog stupa morati uplatiti u proračun države.

Pri odlasku u mirovinu, svatko će dobiti izračun kolika bi mu mjesečna mirovina iznosila ako se isplaćuje iz dva stupa ili ako se isplaćuje samo iz prvog stupa uz dodatak 27 posto. Međutim, izračuni Ministarstva rada pokazuju da će čak 97 posto budućih umirovljenika imati veću mirovinu uz dodatak. Pa očekuju da će im dobrovoljno dati svoju ušteđevinu. Država računa da će do 2040. godine tako uprihoditi nevjerojatnih 87 milijardi kuna. Koje može trošiti kako želi.

Sindikati: Tragikomični su

Obećavaju veće mirovine, no za to nema čvrstog jamstva. Ministar Pavić smatra da je to dobro rješenje.

- Svatko će imati izbor i time ćemo riješiti i problem dodatka od 27 posto, ali i onih koji u sljedećih deset, 15 ili 20 godina nisu dovoljno uštedjeli u drugom stupu da ostvare veće mirovine - kaže Pavić. 

Protiv rada do 67 godina: 'Ne želimo raditi sve do groba...'
Protiv rada do 67 godina: 'Ne želimo raditi sve do groba...'

Sindikati su nezadovoljni. Mladen Novosel, čelnik Samostalnog sindikata Hrvatske kaže da su oni trebali biti članovi radne skupine koja priprema izmjene zakona, ali nitko ih ništa nije pitao. Vezano za prebacivanje ušteđevine ako se želi dodatak od 27 posto, Novosel kaže da je to tragikomično rješenje.

- Netko bi u ovoj Vladi trebao konačno reći: Nismo u stanju napraviti ništa novo i dobro, pa se mirimo s lošim. Nema jamstva većih mirovina na ovaj način. Rješenje je apsurdno - kaže Novosel. 

SSSH je bio skeptičan prema drugom stupu, ali ni sadašnji prijedlog ne smatra dobrim.

- Jedino održivo rješenje za mirovinski sustav je da se anulira siva ekonomija, da svi plaćaju doprinose, da u Hrvatskoj ostanu radnici i da poveća se njihov broj na dva milijuna - kaže Novosel. 

Mirovinci iznenađeni

Udruga mirovinskih fondova se ne slaže s procjenom da će čak 97 posto imati veću mirovinu uz dodatak. U svom priopćenju podsjećaju da radnik koji je na svakih uloženih stotinu kuna na početku reforme sada ima 240 kuna. 

'Hrvati, mirovine su vam jako niske, zaposlite umirovljenike'
'Hrvati, mirovine su vam jako niske, zaposlite umirovljenike'

- Ono što je u reformi bilo planirano, a nije provedeno je da su izdvajanja za drugi stup trebala iznositi 10 posto. Da je to učinjeno, kombinirane mirovine iz oba stupa bi bile veće - ističe se u priopćenju. Oni upozoravaju i da kombinirane mirovine nisu niže od onih iz samo iz prvog stupa, nego su niže upravo jer dosadašnji umirovljenici imaju pravo na dodatak od 27 posto.

- Zato dodatak od 27 posto treba razmotriti i za članove koji će primati kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa. I za to ćemo se zalagati - ističu u priopćenju četiri mirovinska fonda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa