Obavijesti

News

Komentari 83

'Velebit 18': 5500 vojnika će pokazati hrvatsku vojnu moć

'Velebit 18': 5500 vojnika će pokazati hrvatsku vojnu moć
10

Na vojnim poligonima diljem Hrvatske vojska će od 13. do 15. listopada pokazati vatrenu moć. Grmjet će neprekidno 72 sata haubice, tenkovi, MiG-ovi 21, raketne topovnjače...

VIDEO

U najsloženijoj vojnoj vježbi “Velebit 18 - Združena snaga” nakon Domovinskog rata sudjelovat će čak 5500 vojnika. Vježba će se održati od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata, na 11 vojnih poligona diljem Hrvatske, s glavnim ciljem provjere sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga u obrani Republike Hrvatske.

Pokretanje videa...

01:30

- Cilj vježbe je prikazati čitav spektar sposobnosti Hrvatske vojske: brzi i učinkovit manevar, visoku integriranost snaga, kontrolirano i precizno upravljanje vatrom te usklađeno djelovanje. Ova vježba je kruna dvogodišnje obuke i uvježbavanja te prilika da se pokaže izvrsnost na svim područjima i razinama. U svrhu racionalizacije troškova u ovoj vježbi objedinjujemo više granskih i mješovitih vježbi koje su se do sada provodile pojedinačno, kao što su Udar, Harpun, Barakuda i Štit - rekao je ministar obrane Damir Krstičević te dodao da će se u vježbi provjeriti nova oprema i naoružanje koji su ušli u sustav oružanih snaga, poput Panzer haubica Pzh 2000, borbenog helikoptera Kiowa Warrior i drugih.

Ova velika vježba isplanirana je još protekle godine, a u zadnjih šest mjeseci osmišljena je do zadnjih detalja. Zapovjednik vježbe je viceadmiral Robert Hranj, a u vježbi sudjeluju snage iz različtiih grana te se i vježba zbog toga zove “Združena snaga”.

- Vježba ‘Velebit 18’ provodit će se tako da ne ometa život i rad civilnog stanovništva, a cilj je svake tri godine organizirati jednu vojnu vježbu ovakvog obujma upravo u svrhu testiranja i integracije svih razina oružanih snaga - rekao je brigadni general Senad Fejzić.

Gašinci: Natjecanje najspremnijih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada

Sjever i jug zajedno

Zapovjedništvo operacije “Združena snaga” bit će smješteno u Vojarni “Josip Jović” na Udbini, gdje će se provesti prikaz organizacije i rada, ekspedicijskog kampa te prikaz radio uređaja vojnika. Podređena su mu dva združena zapovjedništva Sjever i Jug, koja neposredno provode vježbu. U zapovjedništvu “Sjever” održat će se nekoliko scenarija u vježbi. Na poligonima “Eugen Kvaternik” i “Gašinci” te na vojnim vježbalištima “Gakovo”, “Kupa” i “Cerovac” simulirat će ofenzivne i defenzivne operacije, zatim borbu protiv terorističke skupine, u kojima će sudjelovati i pričuvni sastav, svladavanje vodenih zapreka te potporu civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja. Zapovjedništvo Jug bit će smješteno na Dugom otoku. Provest će se također ofenzivne i defenzivne operacije. S Rta Kamenjak djelovat će protuzračna obrana, a s mora će se napraviti pomorski desant i ofenzivne operacije.

Osim vojnika, kojih će biti oko 5500, u vojnoj vježbi će sudjelovati 146 tenkova, borbenih vozila, haubica, Panzer haubica i borbenih oklopnih vozila iz sastava kopnene vojske. Sudjelovat će još 16 letjelica iz ratnog zrakoplovstva, a među njima su MiG-21, Pilatus PC-9, helikopter Mi-8, helikopter OC-58D Kiowa Warrior i Bell 206B. Iz sastava ratne mornarice sudjelovat će 18 brodova, a među njima su raketna topovnjača, ophodni brod, desantno-jurišni brod, minopolagač i ostali. S jedne od raketnih topovnjača ispalit će i protubrodski projektil RBS-15 koji ima domet veći od 70 kilometara.

Na vježbi i saveznici

Gašinci: Natjecanje najspremnijih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada

Vježbu će pratiti i strateški partneri iz Sjedinjenih Američkih Država - Nacionalne garde Minnesote i ostali uzvanici. Ministar obrane je rekao kako će vježba pokazati poreznim obveznicima na što se troši njihov novac, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov objasnio je zašto se vježba zove “Velebit 18”.

- Sam naziv vježbe je simboličan, jer je upravo planina Velebit najduža hrvatska planina, koja je ujedno i prirodna granica hrvatskog mora od unutrašnjosti. Kroz povijest je imala značajnu ulogu i bila je središte brojnih događanja, pa tako i u Domovinskom ratu. Podsjećam na citat generala Bobetka koji je rekao: ‘Ako izgubimo Velebit, izgubili smo cijelu Hrvatsku’ - rekao je Mirko Šundov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...