Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veledrogerije: 'Obustavit ćemo isporuku lijekova bolnicama...'

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama ako se s Vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama

Oko dvije milijarde kuna iznosi dug bolnica veledrogerijama i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna. Sada upozoravaju da će obustaviti isporuku lijekova bolnicama.

Naime, veledrogerije su ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima pa će u sljedećih nekoliko dana biti prisiljene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima, a riječ je o općim bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čiji rokovi plaćanja prelaze tisuću dana, navodi se u priopćenju.

Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije krajem prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna, od čega je 85 posto bio dospjeli dug.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativan trend plaćanja dugova, pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto.

U priopćenju se ističe da su se veledrogerije, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

'Veledrogerije su iscrpile kreditne linije'

Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile ministarstva zdravstva i financija, a u veljači i predsjednika Vlade o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

 - Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja i sprječavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina -  izjavio je predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Koordinacija veledrogerija uputila je posljednji apel Vladi sa zamolbom za sastanak 19. veljače, no nije dobila odgovor, napominje se u priopćenju.

Veledrogerije poručuju da više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava, te su primorane najaviti da, ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti i ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem.

 - Na žalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova isključivo je u rukama Vlade, naše mogućnosti su iscrpljene“ -  poručuje Klobučar u ime HUP-ove Koordinacije veledrogerija.


 

Tema: Hrvatska

Komentari (77)
  • Ako ovaj haos koji vlada u drzavi itko moze nazvati normalnim,trebao bi otic na strucan pregled kod specijaliste u javnoj ustanovi pa nek vidi kako se tretira stoka sitnog zuba

    1. 4. 2019,   10:55
  • "..ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera..." - Kako mogu tako nešto napisati! Evo, vidi kako su sanirali dugove mostarske bolnice....

    1. 4. 2019,   11:02
  • Novci ošli u hercegovinu,bitno da glasači adezea dobiju. Mi smo nebitni uvlastito jzemlji

    1. 4. 2019,   11:52