Obavijesti

News

Komentari 59

Veleposlanica Komšiću: Čović nam nikada nije davao naputke

Veleposlanica Komšiću: Čović nam nikada nije davao naputke
1

Marinčić je potez Željka Komšića usporedila s onima iz diktatorskih zemalja, što je kako kaže posve suprotno težnjama da BiH postane članica Europske unije

VIDEO

Smijenjena veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić uputila je u subotu oštro otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšić u kojemu je navela kako je čistkom diplomata Hrvata nanio ogromnu štetu BiH kojom se ova država poistovjećuje s diktatorskim režimima. 

Ovu Mostarku je zajedno s još 11 kolega diplomata Hrvata koje je imenovao Dragan Čović, ovoga tjedna smijenio probošnjački političar hrvatskih korijena Željko Komšić, koji je na dužnost hrvatskog člana državnog vrha izabran glasovima Bošnjaka.

"Sramotu koju ste nanijeli Bosni i Hercegovini smjenom dvije trećine najviših diplomatskih predstavnika je ogromna", napisala je u otvorenom pismu Marinčić koja je prije mjesec i pol predala vjerodajnice kraljici Elizabeti II., te je krajnje neuobičajeno da se tako brzo opozove.

Marinčić je potez Željka Komšića usporedila s onima iz diktatorskih zemalja, što je kako kaže posve suprotno težnjama da BiH postane članica Europske unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Prenosim komentar jednog od mojih EU kolega koji je, simpatizirajući s mojom situacijom, rekao da uvijek može i gore: prošlog petka su veleposlaniku male južnoameričke zemlje u Londonu javili da je smijenjen, i da mu zamjena stiže već u sljedeći ponedjeljak, ali za razliku od te male i na glasu kao diktatorske zemlje, BiH sebe vidi u Europskoj uniji, sve zajedno s europskim pravilima i normama", napisala je Marinčić.

Rekla je i kako pretpostavlja da je smijenjena zbog fotografije na kojoj su veleposlanici Hrvati u Mostaru bili zajedno s tadašnjim hrvatskim članom Predsjedništva BiH. Odbacila je bilo kakve primjedbe da im je Čović naložio vođenje bilo kakve politike nego zastupanja interesa BiH.

"Što se tiče dr. Čovića, sve što je taj čovjek rekao bilo je - radite svoj posao, budite najbolji, vi ste veleposlanici Bosne i Hercegovine. Ni riječi više.. nikakav naputak", pojasnila je.

U otvorenome pismu je posvjedočila i o vrlo emotivnom trenutku kada joj je umro otac dok je obavljala dužnost zamjenice šefa misije pri UN-u u New Yorku. Vratila se u Mostar samo kako bi ga pokopala nakon čega se brzo vratila na posao.

"Ništa što je ispred mene ne može biti tako teško kao što su bili ti dani. Zato ću i dalje savjesno i profesionalno raditi i strpljivo čekati da državi ponovno zatreba struka i osoba koja je, ne samo voljna nego, eto pomalo i zna kako raditi", napisala je razriješena veleposlanica BiH.

Izrazila je negodovanje i što aktualni član BiH Predsjedništva dijeli Hrvate, ali i pokušava napraviti vlastitu diplomatsku mrežu koja bi promovirala njegove interese.

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, umjesto da se bave osobnim nadmudrivanjem, osvetama i iživljavanjem nad ljudima koji pošteno rade za ovu zemlju, bolje bi svoje vrijeme utrošili na to da kreiraju i daju jasne i jedinstvene kriterije za obavljanje diplomatskih poslova, te da osiguravaju jasne instrukcije veleposlanicima o tome što i kako da pričaju po svijetu", stoji u otvorenome pismu Valentine Marinčić upućenom Komšiću.

Ranije ovoga tjedna Komšićev su potez osudili i razriješeni diplomati Tomislav Leko i Lucija Ljubić.

“Radi se o potezu nelegitimnog člana predsjedništva koji tamo ne predstavlja Hrvate i iz te nelegitimnosti proizlaze samo takve odluke. Odluka je, rekao bih, još jedan korak institucionalnog silovanja. Naravno na štetu naroda kojega on navodno zastupa”, rekao je razriješeni veleposlanik Leko.

Najveći broj veleposlanika Hrvata tijekom ove godine predao je vjerodajnice za nove diplomatske misije i njihovo povlačenje izazvalo je veliki broj komentara i osuda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...